E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που εκκενώθηκε σήμερα στα Εξάρχεια

Από το 1897 μέχρι σήμερα

Δημοσίευση 23/9/2019 | 13:54

Η ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που εκκενώθηκε σήμερα στα Εξάρχεια

Ένα κτίριο με μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, που ξεκινάει από το τέλος του 19ου αιώνα, είναι αυτό που στέγαζε για πέντε χρόνια οικογένειες προσφύγων και μετανάστες και εκκενώθηκε σήμερα από την Αστυνομία, στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, στα Εξάρχεια.

Η ιστορία του κτιρίου αυτού, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αρχίζει από το 1897 και τελειώνει άδοξα το 2013, όταν εγκαταλείφθηκε, εν μέσω κρίσης, από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στα 122 χρόνια της ιστορίας του, παρέμεινε κλειστό άλλες δύο σημαδιακές για τη χώρα περιόδους: Με την έναρξη του Πολέμου του '40 και στον Εμφύλιο.

Σύμφωνα με ειδικά και ιστορικά περιοδικά, το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα, Γουλιέλμο Δαίρπφελδ, ο οποίος είχε οραματιστεί τη λειτουργία Γερμανικής Σχολής στην Αθήνα και είχε προτείνει, από το 1895, την ανέγερση ενός κτιρίου για τον σκοπό αυτό.

Αγοράστηκε τότε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τους δρόμους Πρασσά, Αραχώβης (νυν Μερλιέ), Ασκληπιού και Βαλτετσίου και το 1897 άρχισε η ανέγερση.

Το 1898 έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου κτιρίου, που στέγασε τη Γερμανική Σχολή, ενώ τη διετία 1928 - 1929, δίπλα στο παλιό κτίριο έγινε η ανέγερση του νέου κτιρίου.

Το 1940, με την έναρξη του πολέμου, σταμάτησε η λειτουργία της Γερμανικής Σχολής, για να επαναλειτουργήσει αμέσως μετά την κατάληψη της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα.

Το καλοκαίρι του 1941, οι Γερμανοί πρόσθεσαν έναν ακόμα όροφο στο παλιό κτίριο.

Το 1944, μετά την απελευθέρωση, η Γερμανική Σχολή σταμάτησε και πάλι να λειτουργεί.

Το 1947, εγκαταστάθηκε στο κτίριο το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος, που ηγήθηκε του αντιφυματικού αγώνα και παρέμεινε μέχρι το 1969.

Σημειώνεται ότι το 1956 επαναλειτούργησε η Γερμανική Σχολή, αλλά ποτέ πάλι στο συγκεκριμένο συγκρότημα, καθώς το ελληνικό Δημόσιο εξέφρασε την επιθυμία του να το αγοράσει και μετά από συνεννόηση με τη γερμανική κυβέρνηση παραχώρησε ως αντάλλαγμα το κτίριο της οδού Πατησιών 196 και Κύπρου.

Το 1970, στο συγκρότημα εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το Βαρβάκειο, μέχρι το 1983, οπότε και μεταφέρθηκε στο Ψυχικό.

Στο ιστορικό κτίριο, ωστόσο εγκαταστάθηκε το 5ο Γυμνάσιο-Λύκειο, το οποίο αργότερα ενσωματώθηκε με το 46ο Λύκειο, (πρώην 29ο Εξαρχείων).

Το 2013, όμως, με την συγχώνευση των σχολείων, το κτίριο εγκαταλείφθηκε.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2014, σύμφωνα με την Αστυνομία, καταφεύγουν εκεί οι πρώτοι αλλοδαποί, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, ενώ από το 2016, με την έκρηξη του προσφυγικού, η κατάληψη γίνεται πια μόνιμη και μεθοδευμένη, μέχρι σήμερα, που απομακρύνθηκαν μετά από αστυνομική επιχείρηση, οι αλλοδαποί με τις οικογένειες τους που διέμεναν εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πανελλήνιες 2026: Στις 25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Δίκη για τον 11χρονο Μάριο: Ομόφωνα ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος ‑ Ισόβια η ποινή του

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Στον βασικό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Μισθοδοσία Αρχιερέων: Ανακρίβειες τα υπέρογκα ποσά, εξηγεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Απαντήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα περί αυξήσεων στους μισθούς των Αρχιερέων

Αλεξία Μπακογιάννη: Περπατώ με τα παιδιά μου και βλέπω Κουφοντίνα ή Γιωτόπουλο, τι να κάνω;

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Αν δεν αντιδράσω δεν μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Αν αντιδράσω είμαι απολύτως εν αδίκω»

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα το διαζύγιο με τον Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Ο Δικέφαλος με μια λιτή ανακοίνωση έβαλε τους τίτλους τέλους στην κοινή πορεία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου

Επιχειρηματίας στο Κολωνάκι μήνυσε πρωταθλήτρια πυγμαχίας για υπεξαίρεση 3.000 ευρώ από το ταμείο του εστιατορίου

Ελλάδα 19.06.2026
Η αθλήτρια με σημαντική διαδρομή στον χώρο της πυγμαχίας, μέλος της εθνικής ομάδας της εργαζόταν ως ταμίας σε εστιατόριο

Φραντζί Πιερό: «Η μητέρα μου έπρεπε να επιλέξει αν θα έτρωγε η ίδια ή αν θα τάιζε εμάς»

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Ο επιθετικός από την Αϊτή, που εξακολουθεί να ανήκει στο ρόστερ της ΑΕΚ έδωσε συνέντευξη στην ισπανική Marca, για το τι σημαίνει για τη χώρα του η παρουσία της Εθνικής στο Μουντιάλ