E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που εκκενώθηκε σήμερα στα Εξάρχεια

Από το 1897 μέχρι σήμερα

Δημοσίευση 23/9/2019 | 13:54

Η ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που εκκενώθηκε σήμερα στα Εξάρχεια

Ένα κτίριο με μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, που ξεκινάει από το τέλος του 19ου αιώνα, είναι αυτό που στέγαζε για πέντε χρόνια οικογένειες προσφύγων και μετανάστες και εκκενώθηκε σήμερα από την Αστυνομία, στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, στα Εξάρχεια.

Η ιστορία του κτιρίου αυτού, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αρχίζει από το 1897 και τελειώνει άδοξα το 2013, όταν εγκαταλείφθηκε, εν μέσω κρίσης, από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στα 122 χρόνια της ιστορίας του, παρέμεινε κλειστό άλλες δύο σημαδιακές για τη χώρα περιόδους: Με την έναρξη του Πολέμου του '40 και στον Εμφύλιο.

Σύμφωνα με ειδικά και ιστορικά περιοδικά, το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα, Γουλιέλμο Δαίρπφελδ, ο οποίος είχε οραματιστεί τη λειτουργία Γερμανικής Σχολής στην Αθήνα και είχε προτείνει, από το 1895, την ανέγερση ενός κτιρίου για τον σκοπό αυτό.

Αγοράστηκε τότε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τους δρόμους Πρασσά, Αραχώβης (νυν Μερλιέ), Ασκληπιού και Βαλτετσίου και το 1897 άρχισε η ανέγερση.

Το 1898 έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου κτιρίου, που στέγασε τη Γερμανική Σχολή, ενώ τη διετία 1928 - 1929, δίπλα στο παλιό κτίριο έγινε η ανέγερση του νέου κτιρίου.

Το 1940, με την έναρξη του πολέμου, σταμάτησε η λειτουργία της Γερμανικής Σχολής, για να επαναλειτουργήσει αμέσως μετά την κατάληψη της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα.

Το καλοκαίρι του 1941, οι Γερμανοί πρόσθεσαν έναν ακόμα όροφο στο παλιό κτίριο.

Το 1944, μετά την απελευθέρωση, η Γερμανική Σχολή σταμάτησε και πάλι να λειτουργεί.

Το 1947, εγκαταστάθηκε στο κτίριο το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος, που ηγήθηκε του αντιφυματικού αγώνα και παρέμεινε μέχρι το 1969.

Σημειώνεται ότι το 1956 επαναλειτούργησε η Γερμανική Σχολή, αλλά ποτέ πάλι στο συγκεκριμένο συγκρότημα, καθώς το ελληνικό Δημόσιο εξέφρασε την επιθυμία του να το αγοράσει και μετά από συνεννόηση με τη γερμανική κυβέρνηση παραχώρησε ως αντάλλαγμα το κτίριο της οδού Πατησιών 196 και Κύπρου.

Το 1970, στο συγκρότημα εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το Βαρβάκειο, μέχρι το 1983, οπότε και μεταφέρθηκε στο Ψυχικό.

Στο ιστορικό κτίριο, ωστόσο εγκαταστάθηκε το 5ο Γυμνάσιο-Λύκειο, το οποίο αργότερα ενσωματώθηκε με το 46ο Λύκειο, (πρώην 29ο Εξαρχείων).

Το 2013, όμως, με την συγχώνευση των σχολείων, το κτίριο εγκαταλείφθηκε.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2014, σύμφωνα με την Αστυνομία, καταφεύγουν εκεί οι πρώτοι αλλοδαποί, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, ενώ από το 2016, με την έκρηξη του προσφυγικού, η κατάληψη γίνεται πια μόνιμη και μεθοδευμένη, μέχρι σήμερα, που απομακρύνθηκαν μετά από αστυνομική επιχείρηση, οι αλλοδαποί με τις οικογένειες τους που διέμεναν εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Λιποθύμησα κατευθείαν, εκείνος έβαλε πρώτη και έφυγε» λέει ο 18χρονος για το τροχαίο στην Αρτέμιδα ‑ Υποχρεωτική πορεία δεξιά αγνόησε ο οδηγός του ΙΧ

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός αναβάτης της μηχανής τραυματίστηκε ελαφρά, παρά τη σφοδρή σύγκρουση - Οι Αρχές ψάχνουν τον ασυνείδητο οδηγό που εγκατέλειψε το σημείο

Ο Μάγιαρ εκθρονίζει τον Όρμπαν μετά από 16 χρόνια στις ουγγρικές εκλογές

Κόσμος Χτες
Με 135 έδρες το κόμμα του Μάγιαρ έναντι 57 του Όρμπαν στο 199μελές κοινοβούλιο - Ο Όρμπαν συνεχάρη τηλεφωνικά τον αντίπαλό του, ο οποίος αναφέρει καταγγελίες για εκλογική νοθεία

YouTube Premium: Ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις στις συνδρομές

Tech + Science Χτες
Η Google επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις για το YouTube Premium που ισχύουν άμεσα στις ΗΠΑ για νέους συνδρομητές, ενώ οι υπάρχοντες χρήστες θα αντιμετωπίσουν τις αλλαγές από τον Ιούνιο του 2026.

Νέο ενδιάμεσο πλάνο από την OpenAI για να αντιμετωπίσει το Claude

Tech + Science Χτες
Στα €103/μήνα το νέο tier που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Plus και Pro

Τροχαίο δυστύχημα στην Καβάλα: Χωρίς δίπλωμα οδηγούσε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού που έχασε τη ζωη του

Ελλάδα Χτες
Το ανήλικο έχασε τη ζωή του μετά από μετωπική σύγκρουση με άλλο ΙΧ - Καθόταν στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα

Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, όποιος Ιρανός επιτεθεί θα καταστραφεί στην κόλαση

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν έδωσε την εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Κορινθία: Ακρωτηριάστηκε 19χρονος και 24χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από το έθιμο της «σαΐτας»

Ελλάδα Χτες
Δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την αναβίωση του εθίμου της «σαΐτας» στο Βέλο Κορινθίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα Χτες
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα Χτες
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός Χτες
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.