E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Τέλος» τα υποθηκοφυλακεία

Η απόφαση του ΣτΕ κλείνει οριστικά τη μακρά διαμάχη μεταξύ των υποθηκοφυλάκων με το κτηματολόγιο.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2019 | 13:19

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Τέλος» τα υποθηκοφυλακεία

Οριστικό τέλος στα υποθηκοφυλακεία βάζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των υποθηκοφυλάκων ενάντια στη νέα δομή του κτηματολογίου, επιτρέποντας την υποκατάσταση του παλιού μοντέλου με το νέο, μόλις ιδρυθούν κτηματολογικά γραφεία.

Με την απόφαση αυτή κλείνει οριστικά η μακρά διαμάχη υποθηκοφυλάκων- κτηματολογίου, η οποία απειλούσε να τινάξει στον αέρα το πολύπαθο έργο.

Με την απόφαση 1757/2019, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων με τον ν. 4512/18 και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Οπως σημειώνει η απόφαση, η σύνταξη κτηματολογίου έχει αναχθεί από το 2001 σε συνταγματική επιταγή.

Επιπλέον, το σύστημα που επελέγη είναι κτηματοκεντρικό και όχι προσωποκεντρικό (όπως τα υποθηκοφυλακεία), ενώ η πληροφορία δεν είναι μόνο νομική (όπως στα υποθηκοφυλακεία) αλλά και τεχνική (δηλαδή συνοδεύεται από τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου). Αρα, η αναφορά του άρθρου 92 του Συντάγματος ότι «οι συμβολαιογράφοι και οι άμισθοι φύλακες μεταγραφών και υποθηκών είναι μόνιμοι εφόσον υπάρχουν οι σχετικές υπηρεσίες ή θέσεις συνάγεται ότι το Σύνταγμα δεν περιέχει εγγύηση θεσμού για τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, όπως και για τα υποθηκοφυλακεία εν γένει», αναφέρει η απόφαση.

Επομένως, η συνταγματική εγγύηση της νομιμότητας των υποθηκοφυλάκων ισχύει μέχρι την κατάργηση του θεσμού και δεν «απαγορεύει» στο κράτος να επιλέξει άλλο σύστημα καταχώρισης και δημοσιότητας των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Ο εξοπλισμός

Με την ίδια απόφαση το ΣτΕ έκρινε ότι ο εξοπλισμός των υποθηκοφυλακείων ανήκει στο κράτος, αφού δεν αποκτήθηκε με την προσωπική περιουσία των υποθηκοφυλάκων, αλλά με ειδική παρακράτηση που υπήρχε σε κάθε καταχωριζόμενη πράξη και επομένως ορθά ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να μεταφερθεί στα κτηματολογικά γραφεία.

Τέλος, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η ένταξη όσων προϊσταμένων άμισθων υποθηκοφυλακείων το επιθυμούν σε θέσεις προϊσταμένων ή αναπληρωτών προϊσταμένων (ή να ξαναγίνουν δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι) κτηματολογικών γραφείων δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, ούτε προσβάλλει το δικαίωμά τους στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, όπως είχαν εκείνοι υποστηρίξει.

Η απόφαση του ΣτΕ κλείνει οριστικά τη μακρά διαμάχη μεταξύ των υποθηκοφυλάκων με την «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η ένωση των αμίσθων υποθηκοφυλάκων έχει πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια στραφεί εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι το έργο έχει σφάλματα και δεν εγγυάται την προστασία της ιδιοκτησίας. Η δε «Ελληνικό Κτηματολόγιο» υποστηρίζει ότι το σύστημα των υποθηκοφυλακείων ανήκει στο παρελθόν, και από πλευράς οργάνωσης αλλά και επειδή ο τίτλος δεν συνδέεται με τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του ακινήτου, ενώ δεν καταγράφει και την περιουσία του Δημοσίου και τις χρησικτησίες.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στην οργάνωση της νέας δομής του κτηματολογίου (μια κεντρική υπηρεσία, 17 κτηματολογικά γραφεία και 68 υποκαταστήματα), η οποία έχει καθυστερήσει αρκετά. Μία από τις κύριες αιτίες είναι οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την επιλογή των κτιρίων που θα μισθωθούν για τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποκαταστήματα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι ιδιοκτήτες και να μη συμμετέχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαϊδάρι: Εκτός κινδύνου η 13χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Παραμένει διασωληνωμένη - Τα νεότερα για την υγεία της

Σλούκας: Τι είναι η ρήξη έξω μηνίσκου που υπέστη και πόσο καιρό αναμένεται να μείνει εκτός

Αθλητικά Νέα 27.04.2026
Τι σημαίνει ο τραυματισμός του και ποιος ο χρόνος αποκατάστασης

Αγιος Δημήτριος: Διεκόπη για τις 20 Μαΐου η δίκη για τους φίλους του δράστη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Τα πρώτα λόγια της 20χρονης κοπέλας του

Μεξικό ‑ Αφαντη η πεθερά που σκότωσε τη νύφη της: Την ψάχνουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Αρχές της Πόλης του Μεξικού

Ρίο ντε Τζανέιρο: Σκοτώθηκε εργάτης που έστηνε την σκηνή για συναυλία της Σακίρα

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Πριν λίγες μέρες είχε εντοπιστεί εκρηκτικός μηχανισμός

Τρομακτικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ισπανία: Έσπασε ιμάντας παιχνιδιού

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει για 15 ημέρες ‑ Τι ανέφερε ο Ταχιάος

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Νέες αλλαγές στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Οι ημερομηνίες που θα είναι κλειστό

Καθαρισμός οικοπέδων: Νέα προθεσμία και αυστηρότερα πρόστιμα ‑ Έως και έξι φυλάκισης προβλέπει ο νόμος

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, ποιους αφορά και πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των κυρώσεων και των προστίμων

Αρειος Πάγος: Δεν ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών

Ελλάδα 27.04.2026
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Σρι Λάνκα: Χειροπέδες σε 22 βουδιστές μοναχούς για μεταφορά 110 κιλών ισχυρού είδους κάνναβης

Κόσμος 27.04.2026
Η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα και οι βουδιστές μοναχοί είχαν κρύψει την κάνναβη στα τοιχώματα από τις βαλίτσες τους