E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκλητική επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της»

Δημοσίευση 19/9/2019 | 19:13

Προκλητική επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο

Σαφές μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL, γαλλικών συμφερόντων, και ENI, ιταλικών συμφερόντων, απευθύνει η τουρκική πλευρά, που όχι μόνον αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ, αλλά διεκδικεί για λογαριασμό της την περιοχή, λέγοντας ότι μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Μάλιστα, ο Ακσόι υποστηρίζει ότι η Λευκωσία καταπατά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προειδοποιεί τις εταιρείες ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν έρευνες για περιοχές που βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση αδειών στο οικόπεδο 7 «αγνοεί εντελώς τους Τουρκοκύπριους, που έχουν νόμιμα δικαιώματα για το σύνολο του νησιού και αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Ο Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι ένα τμήμα της περιοχής του οικοπέδου 7 «παραμένει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, που έχει καταχωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη».

«Όπως έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τονίζει.

Η Τουρκία κάνει λόγο για μονομερείς πράξεις της Λευκωσίας, που επιδιώκει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, καλεί τις εταιρείες να απέχουν από δραστηριότητες σχετικές με υδρογονάνθρακες εντός των τουρκικών θαλάσσιων υδάτων και θέτει ζήτημα ακυρότητας των αδειών που εξέδωσε η Κύπρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρέ καρέ η καταδίωξη των δραστών στα Πατήσια – Οδήγησαν στο πεζοδρόμιο για να ξεφύγουν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Έχουν συλληφθεί οι τρεις από τους συνολικά τέσσερις εμπλεκόμενους

Βίντεο σοκ από την επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό στην Ελβετία: Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ»

Κόσμος 28.05.2026
Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο

Θερμότερο το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα: Τι δείχνουν οι χάρτες για τους Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η «ανάγνωση» του καιρού για το καλοκαίρι από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Τραγωδία στο Πήλιο: Βρέθηκε νεκρό 9χρονο αγοράκι στη Ζαγορά

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του

Μη ασφαλείς φορτιστές και παιδικά παιχνίδια με χημικά πουλάει η Temu: Τεράστιο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Πολλά από τα προϊόντα αποτυγχάνουν στους ελέγχους ασφαλείας

Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στην κινεζική Temu για παράνομα προϊόντα επέβαλε η Κομισιόν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Temu επειδή προσφέρει στην πλατφόρμα της παράνομα προϊόντα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιστροφή εισφορών ύψους 433.000 ευρώ σε επαγγελματίες ‑ Ποιοι θα πάρουν χρήματα πίσω

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Στην 9η διαδοχική καταβολή επιστροφών αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς προχωρά η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

YouTube: Η νέα καινοτομία που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Το YouTube επιδιώκει να διευκολύνει τους χρήστες να ξεχωρίζουν αν ένα βίντεο έχει δημιουργηθεί με τη χρήση εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI)

Ελβετία: Ανδρας επιτέθηκε σε περαστικούς σε σιδηροδρομικό σταθμό – Φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ»

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σύμφωνα με την εφημερίδα 20 Minuten, την ώρα της επίθεσης ομάδα μαθητών περνούσε από τον σταθμό

Κωνσταντινούπολη: Ταύρος έσπασε βιτρίνα και μπήκε σε κομμωτήριο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Βίντεο κατέγραψε τις στιγμές αναστάτωσης μέσα στην επιχείρηση

Ο Τραμπ κατέθεσε εκ νέου αγωγή δυσφήμισης ύψους 10 δισ. δολ. κατά της WSJ για την υπόθεση Επστάιν

Κόσμος 28.05.2026
Προηγούμενη εκδοχή της προσφυγής είχε απορριφθεί από δικαστήριο λόγω νομικών κενών και ελλείψεων