E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκλητική επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της»

Δημοσίευση 19/9/2019 | 19:13

Προκλητική επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο

Σαφές μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL, γαλλικών συμφερόντων, και ENI, ιταλικών συμφερόντων, απευθύνει η τουρκική πλευρά, που όχι μόνον αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ, αλλά διεκδικεί για λογαριασμό της την περιοχή, λέγοντας ότι μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Μάλιστα, ο Ακσόι υποστηρίζει ότι η Λευκωσία καταπατά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προειδοποιεί τις εταιρείες ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν έρευνες για περιοχές που βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση αδειών στο οικόπεδο 7 «αγνοεί εντελώς τους Τουρκοκύπριους, που έχουν νόμιμα δικαιώματα για το σύνολο του νησιού και αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Ο Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι ένα τμήμα της περιοχής του οικοπέδου 7 «παραμένει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, που έχει καταχωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη».

«Όπως έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τονίζει.

Η Τουρκία κάνει λόγο για μονομερείς πράξεις της Λευκωσίας, που επιδιώκει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, καλεί τις εταιρείες να απέχουν από δραστηριότητες σχετικές με υδρογονάνθρακες εντός των τουρκικών θαλάσσιων υδάτων και θέτει ζήτημα ακυρότητας των αδειών που εξέδωσε η Κύπρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατιμήσεις κατά 12% σε φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ κρατούν «ζωντανό» τον πληθωρισμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε χαμηλό επταμήνου καταγράφεται ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Ναύπακτος: Μητέρα έσωσε την τελευταία στιγμή το παιδί της από αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε κατάστημα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος πραγματικά σοκάρει

Θερμαϊκός: Νέα έξαρση φυτοπλαγκτόν καλύπτει τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου

Η Δήλος βυθίζεται ένα εκατοστό τον χρόνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελέτης

Καλαμάτα: Με GPS, κοριούς και ψεύτικα προφίλ παρακολουθούσε τη Βασιλική ο 41χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητούσε καθημερινά και επίμονα από τον σύζυγό της έναν ειρηνικό χωρισμό

Πανζουρλισμός για Σπανούλη: Έπεσε το σάιτ της ΚΑΕ Αρης όταν ανακοινώθηκε ο «Kill Bill»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εποχή Βασίλη Σπανούλη στον Αρη ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο

Καλλιάνος ‑ Κακοκαιρία express και μετά 36άρια ‑ Ποιες περιοχές θα είναι στο «κόκκινο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μπόρες και καταιγίδες από την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται από το Σάββατο

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σαλάτα γνωστής εταιρείας ‑ Μην την καταναλώσετε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις στα δύο κοριτσάκια της οικογένειας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα δύο αδελφάκια βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχοντας δίπλα τους ειδικούς για ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα