E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας υπουργός που καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Μέτα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 20/9/2019 | 00:15

Ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας υπουργός που καταδικάστηκε σε φυλάκιση
Photo by George Kourounis on Unsplash

Το 1951 ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος οδήγησε στην πρώτη περίπτωση καταδίκης Υπουργού από το Ειδικό Δικαστήριο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η υπόθεση έγινε γνωστή ως σκάνδαλο Χατζηπάνου.

Ο Πάνος Χατζηπάνος ήταν επί σειρά ετών βουλευτής Ευβοίας και Υπουργός Μεταφορών στις διαδοχικές κυβερνήσεις συνεργασίας Κόμματος των Φιλελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής η νέα ελληνική κυβέρνηση είχε αναθέσει σε μια κοινοπραξία όλων των εταιρειών πετρελαιοειδών της Ελλάδας, την εισαγωγή και διανομή πετρελαίου στη χώρα. Όμως τον Ιανουάριο του 1949 αποφασίστηκε ότι έπρεπε να βρεθεί μια οικονομικότερη λύση και έτσι αποφασίστηκε η διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού ο Πάνος Χατζηπάνος αρνήθηκε να επικυρώσει τις συμβάσεις με τους μειοδότες και παρά τις συστάσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου αποφάσισε να αναθέσει τη διανομή απ’ ευθείας σε μια εταιρεία, στην οποία εταίρος ήταν μια γνωστή του υπουργού με το όνομα Όλγα Κυριαζοπούλου.

Η αντιπολίτευση αλλά και οι εφημερίδες της εποχής αντέδρασαν σφοδρά στην πρωτοφανή απόφαση του υπουργού και η βουλή αναγκάστηκε να συστήσει προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει τις κατηγορίες κατά του υπουργού. Το πόρισμα της προανακριτικής, στις 21 Ιουλίου του 1950, οδήγησε τον Πάνο Χατζηπάνο στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου αφού η απευθείας ανάθεση ζημίωσε το κράτος.

Η δίκη ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου του 1951 και κράτησε για περίπου ένα μήνα. Στις 15 Φεβρουαρίου 1951 το Ειδικό Δικαστήριο κήρυξε τον Πάνο Χατζηπάνο ένοχο απιστίας κατά του Δημοσίου άνευ ιδιοτελείας (δεν αποδείχθηκε ότι αποκόμισε ο ίδιος προσωπικό όφελος) και τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή. 

Το σκάνδαλο Χατζηπάνου ήταν η δεύτερη περίπτωση καταδίκης Υπουργού από το Ειδικό Δικαστήριο στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους μετά τα Σιμωνιακά του 1876.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό όπου φτιάχνεις μόνος σου τον καφέ: Η ελληνική εμπειρία που μοιάζει απίστευτη

Νέα Εποχή 08.04.2026
Σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο σημείο της Αρκαδίας, ένα καφενείο χωρίς καφετζή επαναπροσδιορίζει την έννοια της φιλοξενίας

Το πιο απίθανο πασχαλινό έθιμο της Ευρώπης δε βάφει αυγά ‑ Φτιάχνει γιγάντια ομελέτα και τη μοιράζει σε χιλιάδες ανθρώπους

Νέα Εποχή 08.04.2026
Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Σε αυτό το μέρος σπάνε 15.000 για μία και μόνο ομελέτα

Το πρώτο κινητό ζύγιζε 2 κιλά και άλλαξε τον κόσμο για πάντα

Stories 08.04.2026
Η ατάκα του δημιουργού έμεινε στην ιστορία

Το «παράθυρο που δεν κλείνει ποτέ»: Ο θρύλος αγάπης που στοιχειώνει τη Φλωρεντία εδώ και αιώνες

Stories Χτες
Μια ιστορία πάθους, απώλειας και μυστηρίου που κρατά ζωντανό ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία της πόλης

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πάσχα Χτες
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Το χωριό στην Ιαπωνία στο οποίο πιστεύουν πως εκεί έζησε και πέθανε ο Ιησούς

Πάσχα Χτες
Μία απίστευτη ιστορία που δεν έχει λογική!