E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την επόμενη Τρίτη

Ποιοι συμμετέχου

Δημοσίευση 17/9/2019 | 17:39

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την επόμενη Τρίτη

Σε μέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και στις εργασιακές διατάξεις που περιλαμβάνει εξελίσσεται η επόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε ήδη 24ωρη απεργία, όπως επίσης και η ΠΝΟ, ενώ η ΓΣΕΕ έχει καλέσει τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που είναι μέλη της να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Συνεπώς, το Δημόσιο κατεβάζει ρολά την ερχόμενη Τρίτη, τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μια σειρά από Ομοσπονδίες προχωρούν σε απεργία.

Όπως είχε γράψει το ethnos.gr, η ΓΣΕΕ, που τελεί υπό προσωρινή διορισμένη από τα δικαστήρια Διοίκηση, δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Γι' αυτό και προσκάλεσε τις 150 Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στο δυναμικό της να λάβουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση. Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) προκήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για την Τρίτη 24/9/2019, ενώ το Δ.Σ. του ΕΚΑ εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή να μετατοπίσει την 24ωρη απεργία σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ανάλογη πρόσκληση προς τα σωματεία μέλη της αποστέλλει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία από τις 85 ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ και επίσης τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Στόχος είναι να υπάρξει γενικός συντονισμός με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες ώστε να προκηρυχθεί για την ίδια ημέρα από όλους 24ωρη απεργία, ώστε αυτή να καταστεί έτσι εμμέσως πανελλαδική.

Η συντονισμένη κινητοποίηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε πως απεργεί η ΑΔΕΔΥ, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων. Απεργία για τις 24 Σεπτέμβρη έχουν αποφασίσει και μια σειρά από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

«Με το προωθούμενο νομοσχέδιο εισάγεται στην ουσία ένα νέο μνημόνιο που θίγει συνολικά την ελληνική κοινωνία στα εργασιακά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, την προστασία του περιβάλλοντος», δηλώνει ο Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και προσθέτει «οι εργαζόμενοι εντοπίζονται ως… αναπτυξιακό πρόβλημα και γι αυτό αφιερώνεται το ήμισυ του νομοσχεδίου στην περιστολή των δικαιωμάτων τους, μέσω μισθολογικών μειώσεων και δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών. Ταυτόχρονα εισάγονται πρωτοφανείς ρυθμίσεις με τις οποίες ορίζεται περίπου ως ιδιώνυμο αδίκημα με βαριά τιμωρία η καθυστέρηση γνωμοδότησης επενδύσεων ενώ ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «απεργιακή κλιμάκωση», σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και ψήφισή του νομοσχεδίου ενώ προχωρά και σε πανελλαδικές στάσεις εργασίας όπου κριθεί αναγκαίο από τα Σωματεία στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός από το FBI: Το Ιράν ετοιμάζει μαζικές επιθέσεις στο Λος Αντζελες με drones

Κόσμος Χτες
Η ενημέρωση του FBI προσέθετε ότι «δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για τον χρόνο, τη μέθοδο, τον στόχο ή τους δράστες της φερόμενης επίθεσης»

Στενά του Ορμούζ: Βίντεο ντοκουμέντο από επίθεση σε ταϊλανδέζικο φορτηγό πλοίο

Κόσμος Χτες
Το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 11 ναυτικά μίλια βόρεια του Ομάν, με την πρόσκρουση να προκαλεί πυρκαγιά στο κατάστρωμα

Θρήνος στη Λάρισα: Εντοπίστηκε νεκρή 54χρονη γυναίκα

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές αστυνομία και ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της

Τραμπ για Ιράν: Τους χτυπήσαμε πιο σκληρά από ό,τι έχει χτυπηθεί ποτέ χώρα – Δεν έχουμε τελειώσει

Κόσμος Χτες
Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο

Θεσσαλονίκη: 10χρονο παιδί υπέστη καρδιακή ανακοπή σε κολυμβητήριο

Ελλάδα Χτες
Χάρη στην άμεση και συντονισμένη παρέμβαση των διασωστών, το παιδί επανήλθε και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Κορονοϊός: Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η πραγματική προέλευση του ίσως δεν είναι αυτή που πιστεύαμε

Κόσμος Χτες
Τα πρώτα περιστατικά της νόσου καταγράφηκαν στα τέλη του 2019 στην κινεζική πόλη Wuhan, κοντά σε μια μεγάλη αγορά θαλασσινών και ζωντανών ζώων

ΔΟΕ: Γιατί χρησιμοποίησε το «μπαζούκα» των 400 εκατ. βαρελιών πετρελαίου

Ελλάδα Χτες
Οι αγορές παρέμειναν απαθείς, τουλάχιστον προς το παρόν, στην ανακοίνωση του ΔΟΕ

Τροχαίο στην Εύβοια: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων, δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο επιβαίνοντες

Σπείρα Ρομά στη Λάρισα: Απέσπασαν 710.000 ευρώ από πατέρα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

Ελλάδα Χτες
Δόλωμα σε όλες τις περιπτώσεις, σε Θεσσαλία, Κυκλάδες κι περιοχές της Αττικής, ήταν η δήθεν πώληση χρυσών λιρών σε τιμή ιδιαίτερα χαμηλή

Βομβαρδίστηκε το data center κρατικής τράπεζας στο Ιράν, στόχος να μην πληρωθούν στρατός και Φρουροί της Επανάστασης

Κόσμος Χτες
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση

Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια, καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια για τη Χρυσή Αυγή

Ελλάδα Χτες
Είχε αφεθεί ελεύθερη αλλά μετά την απόφαση του Εφετείου η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου οδηγείται στη φυλακή - Απορρίφθηκε το αίτημά της για μετατροπή της ποινής της σε χρηματική