E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αχόρταγη» η τεράστια μαύρη τρύπα του γαλαξία μας

Καταβροχθίζει ό,τι βρίσκει δίπλα της

Δημοσίευση 16/9/2019 | 10:07

«Αχόρταγη» η τεράστια μαύρη τρύπα του γαλαξία μας

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί πως η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας είναι η φωτεινότερη που έχει υπάρξει τα τελευταία 24 χρόνια!

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η μαύρη τρύπα, που αποκαλείται «Τοξότης» (Sagittarius A* ή Sgr A*), έχει ενεργοποιηθεί τόσο πολύ και έχει μεγαλώσει τα «γεύματα» μεσοαστρικών νεφών και σκόνης που περιφέρονται γύρω της και, όταν πέφτουν μέσα της, εκπέμπουν ακτινοβολία που φθάνει ως τη Γη.


«Δεν έχουμε δει τίποτε παρόμοιο κατά τα 24 χρόνια που μελετούμε την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Συνήθως, είναι μια αρκετά ήσυχη και αδύναμη μαύρη τρύπα σε «δίαιτα». Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό το «όργιο» της», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Αντρέα Γκετς του πανεπιστημίου UCLA.


Οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters», ανέλυσαν περισσότερες από 13.000 παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας που έχουν γίνει από το 2003 μέχρι σήμερα από το αμερικανικό τηλεσκόπιο Κεκ στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Διαπιστώθηκε ότι από φέτος το Μάιο η περιοχή γύρω από τον «ορίζοντα γεγονότων» (το σημείο χωρίς επιστροφή) της μαύρης τρύπας έχει διπλάσια φωτεινότητα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η μαύρη τρύπα μπαίνει σε μια νέα φάση ή αν απλώς βλέπουμε τα «πυροτεχνήματα» από λίγες ασυνήθιστες πτώσεις αερίων μέσα της», δήλωσε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Μαρκ Μόρις του UCLA.


Χιλιάδες άστρα κινούνται πέριξ της κεντρικής μαύρης τρύπας, που απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη και δεν συνιστά κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Η ακτινοβολία της θα έπρεπε να είναι δέκα δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή για να επηρεάσει τη ζωή στη Γη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγίου Πνεύματος 2025: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται ‑ Για ποιους είναι αργία

Ελλάδα 08.06.2025
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών

Γάζα: To Madleen απαντά στο Ισραήλ ‑ «Δεν τρομοκρατούμαστε, είμαστε σε ειρηνικό, άοπλο σκάφος»

Κόσμος 08.06.2025
«Αναμένουμε επίθεση, επικοινωνήστε με τα υπουργεία εξωτερικών των πολιτών που είναι στο πλοίο, απαιτήστε να προστατέψουν τους πολίτες τους – τώρα» γράφουν

Φωτιά στην Ύδρα ‑ Τοξικός καπνός στον αέρα

Ελλάδα 08.06.2025
Καίει στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων

Δημήτρης Γιαννακόπουλος για Φουρνιέ: «Ο κάθε αθλητής μπορεί να κάνει ό,τι χειρονομία θέλει και να μην τιμωρείται;»

Αθλητικά Νέα 08.06.2025
«Οι αποφάσεις αυτές βοηθάνε; Εγώ νομίζω δε βοηθάνε» σχολίασε ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Καιρός: Εκτοξεύεται στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος τη Δευτέρα

Καιρός 08.06.2025
Από την Τρίτη θα υποχωρήσει η ζέστη

Πλοίο «Madleen»: Με εντολή Ισραήλ εμποδίζεται να φτάσει στη Γάζα

Κόσμος 08.06.2025
Ανάμεσα στους επιβάτες του και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο Τραμπ συγχαίρει την Εθνοφρουρά μετά από δύο ημέρες βίας στο Λος Αντζελες

Κόσμος 08.06.2025
«Δε θα ανεχτούμε τις πορείες της Αριστεράς» το μήνυμα του Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε και στη δήμαρχο λέγοντας πως είναι «ανίκανη»

Εννέα γυναίκες κατά του Τζάρεντ Λέτο ‑ Οι κατηγορίες

Κόσμος 08.06.2025
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Τζάρεντ Λέτο φέρεται να φλέρταρε με ανήλικες, να έκανε σeξoυαλικά υπονοούμενα και να προέβη σε ακατάλληλες πράξεις

Ανακάλυψη ‑ ορόσημο: Βρέθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού, χρυσού και αργύρου των τελευταίων 30 ετών

Κόσμος 08.06.2025
Η είδηση προκαλεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά

Συγκλονίζει ο Αρης Μουγκοπέτρος: «Δεν ήξερα ότι ο φίλος μου θα μου δώσει μία χειροβομβίδα»

Ελλάδα 08.06.2025
«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι τον ρώτησα `τι ήταν αυτό που μου έδωσες ρε;` κι εκείνον να φωνάζει `τον σκότωσα`»