E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απειλούν να ρίξουν στον Ειρηνικό ένα εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού

Τρόμος στη Φουκουσίμα

Δημοσίευση 10/9/2019 | 16:55

Απειλούν να ρίξουν στον Ειρηνικό ένα εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού

Το τρομακτικό ενδεχόμενο να πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό τόνοι μολυσμένου νερού άφησε ανοιχτό ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας. Ανακοίνωσε ότι η Tepco (εταιρία παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία) πιθανόν να πετάξει το ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον ωκεανό γιατί δεν έχει χώρο να το αποθηκεύσει!

Η εταιρεία έχει συλλέξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνταν για να μην λιώνουν οι πυρήνες καυσίμου μετά την καταστροφή που προκάλεσε στο εργοστάσιο ο σεισμός και το φονικό τσουνάμι του 2011.


«Η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί«, είπε ο υπουργός Γιοσιάκι Χαράντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. «Το θέμα θα συζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου«, είπε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, σε διαφορετική συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη«.

Η Tepco δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τι θα κάνει αλλά θα ακολουθήσει την απόφαση της κυβέρνησης, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022. Ο Χαράντα δεν είπε πόση ποσότητα νερού χρειάζεται να ριχθεί στον ωκεανό.

Τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να πέσει στον ωκεανό το μολυσμένο νερό θα προκαλέσει την οργή γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, η οποία τον περασμένο μήνα κάλεσε έναν ανώτερο αξιωματούχο της πρεσβείας της Ιαπωνίας και του ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την Ιαπωνία «να λάβει μια συνετή απόφαση σχετικά με το ζήτημα«.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής Ασίας είναι ήδη τεταμένες έπειτα από μια διαμάχη με αφορμή την αποζημίωση για Κορεάτες που υποχρεώνονταν σε εργασία στα ιαπωνικά εργοστάσια κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές πετούν συχνά στον ωκεανό νερό που περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικώς αβλαβές.

Η Tepco, η οποία συναντά αντιδράσεις από ψαράδες, παραδέχτηκε τον περασμένο χρόνο ότι το νερό στις δεξαμενές της εξακολουθεί να περιέχει ρυπογόνες ουσίες εκτός από τρίτιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

Κόσμος 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%