E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κύπρος: Τέλος τα μούσια, τα σκουλαρίκια και τα μακριά νύχια στα σχολεία

Επιτρέπεται το τζιν αλλά...

Δημοσίευση 2/9/2019 | 13:00

Κύπρος: Τέλος τα μούσια, τα σκουλαρίκια και τα μακριά νύχια στα σχολεία

Δεν είναι μόνο η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών που θα απαγορεύεται στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά. Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώνεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών/τριών και προσθέτουν νέες απαγορεύσεις στη βάση με το τι βλέπουν να συμβαίνει στα σχολεία.

Γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια και… κοτσίδα στα αγόρια απαγορεύονται αυστηρώς. Παρελθόν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, οι έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και οι… ψεύτικες βλεφαρίδες για τα κορίτσια.

Ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο επεξεργαζόταν τις αδυναμίες που παρουσίασαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά και προχώρησε σε τροποποίησή τους αναφέρει ο Πολίτης της Κύπρου.

Μένει μόνο να σταλεί μία εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας προς τις διευθύνσεις των σχολείων για την εφαρμογή των αλλαγών που αποφασίστηκαν.

Χωρίς υπερβολές

Η εμφάνιση των μαθητών/τριών στα σχολεία τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων από τις δύο πλευρές (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς) και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μαθητική ιδιότητα των παιδιών και πρέπει να στηρίζεται στην καλαισθησία.

Μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές. Τι εστί υπερβολή για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Παιδείας; H απάντηση στο ερώτημα αναφέρεται ενδελεχώς στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού που εμπλουτίστηκε.

Ως υπερβολές, λοιπόν, θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια και άλλα παρόμοια.

Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες ωστόσο μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής. Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση.

Επιτρέπεται το τζιν αλλά...

Η επιτροπή εξέτασε και το θέμα της στολής. Θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στους μαθητές /τριες λυκείων και τεχνικών σχολών το τζιν παντελόνι, αρκεί αυτό να είναι σκούρου, μπλε χρώματος χωρίς επιγραφές ή μηνύματα.

Απαγορεύεται μαθητής/τρια να προσέλθει στο σχολείο με τζιν ξεθωριασμένο, ξεβαμμένο, σκισμένο ή με…τρύπες. Γενικότερα, η μαθητική στολή περιλαμβάνει το γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια και την γκρίζα φούστα για τα κορίτσια μαζί με πουκάμισο ή μονόχρωμη φανέλα χρώματος άσπρου, γκρίζου ή μπλε.

Η κάθε διεύθυνση θα πρέπει να καθορίζει ένα μοναδικό χρώμα φανέλας από τα πιο πάνω χρώματα σε συνεργασία με το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Γονέων. Τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες μπορούν να φορούν παντελόνι γκρίζο αντί φούστας. Τα παντελόνια ωστόσο δεν πρέπει να είναι χαμηλόμεσα και πολύ στενά.

Απαγορεύονται επίσης τα κολάν παντελόνια. Επίσης, κατά τη χειμερινή περίοδο επιτρέπεται στους μαθητές/τριες τρικό ή πουλόβερ ή φούτερ ή σακάκι μπλε, γκρίζου ή μαύρου χρώματος. Εναπόκειται και πάλι σε κάθε σχολείο να καθορίσει τον χρωματισμό. Όσον αφορά τα παπούτσια, επιτρέπονται στους μαθητές/τριες τα δερμάτινα μαύρα ή αθλητικά χρώματος μαύρου ή μπλε. Η επίσημη στολή τόσο στο γυμνάσιο όσο και στα λύκεια παραμένει ως έχει: Γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια, γκρίζα φούστα για τα κορίτσια, άσπρο πουκάμισο (για αγόρια και κορίτσια) και μπλε γραβάτα για τα αγόρια.

Στο ερμάρι τα κινητά

Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/τριες στα σχολεία, και όχι μόνο. Δεν θα επιτρέπεται επίσης η χρήση τάμπλετ, έξυπνων ρολογιών, φωτογραφικών μηχανών και μηχανών οπτικογράφησης.

Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές/τριες θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία