E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κέρδισαν την μεγαλύτερη έκπτωση

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο

Δημοσίευση 2/9/2019 | 12:54

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κέρδισαν την μεγαλύτερη έκπτωση

Κάτι λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ- για την ακρίβεια 575,2 εκατ. ευρώ- μικρότερη βεβαίωση φόρου, έβγαλε η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, που «έτρεξε» την Παρασκευή, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η καθαρή επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό θα περιοριστεί σε περίπου 460 εκατ. ευρώ λόγω μεγαλύτερης εισπραξιμότητας.

Πέρσι, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έδειξε βεβαίωση 3,093 δισ ευρώ, ενώ φέτος μετά τη μεσοσταθμική μείωση κατά 22%, τα ραβασάκια που πήραν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δείχνουν 2,539 δισ ευρώ. Σημειωτέον, ότι αν δεν είχε προβλεφθεί μείωση φόρου, η εκκαθάριση θα ήταν πιο «τσιμπημένη» από πέρσι, καθώς κυρίως λόγω αλλαγών στην περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων, η βεβαίωση ήταν ανεβασμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Συμπληρωματικός Φόρος που επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, θα ήταν αυξημένος κατά περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

Ποιοι κέρδισαν το μεγαλύτερο ποσοστό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

Ως προς την κατανομή των εκπτώσεων, επιβεβαιώνονται οι πιλοτικές μετρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των ιδιοκτητών με χαμηλότερο φόρο βρίσκεται στην κατηγορία «ως 60.000 ευρώ αξίας ακίνητα», με συνολική μείωση φόρου 173,6 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης φόρου συγκεντρώνεται, όμως, εκεί που βρίσκεται η μεσαία τάξη, δηλαδή στη ζώνη από 80.000 ευρώ ως 1 εκατ. Ευρώ αξίας ακίνητα, με τη συνολική μείωση φόρου να διαμορφώνεται σε 316,7 εκατ. Ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο για κάθε ένα από αυτά τα νοικοκυριά η μείωση φόρου διαμορφώνεται σε 180 ευρώ. Σημειωτέον, ότι με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, η μείωση φόρου πλαφονάριζε στα 100 ευρώ, ενώ για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, δεν προβλεπόταν καμία αύξηση.

Ως προς την κατανομή των εκπτώσεων, επιβεβαιώνονται οι πιλοτικές μετρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των ιδιοκτητών με χαμηλότερο φόρο βρίσκεται στην κατηγορία «ως 60.000 ευρώ αξίας ακίνητα», με συνολική μείωση φόρου 173,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης φόρου συγκεντρώνεται, όμως, εκεί που βρίσκεται η μεσαία τάξη, δηλαδή στη ζώνη από 80.000 ευρώ ως 1 εκατ. Ευρώ αξίας ακίνητα, με τη συνολική μείωση φόρου να διαμορφώνεται σε 316,7 εκατ. Ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο για κάθε ένα από αυτά τα νοικοκυριά η μείωση φόρου διαμορφώνεται σε 180 ευρώ. Σημειωτέον, ότι με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, η μείωση φόρου πλαφονάριζε στα 100 ευρώ, ενώ για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, δεν προβλεπόταν καμία αύξηση.

Τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες

Έκπτωση 10% θα δουν και περίπου 15.000 μεγαλοϊδιοκτήτες, με ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η συνολική ελάφρυνση φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1.776 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα από αυτούς. Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα δεν θα έχουν μείωση φόρου, ενώ η εκκαθάριση τους έβγαλε 465 εκατ. Ευρώ έναντι 450 εκατ. ευρώ πέρσι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα