E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία

Ανατροπές στις Ενοπλες Δυνάμεις

Δημοσίευση 23/8/2019 | 18:17

Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί των ημερών του απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα – σε συνδυασμό όμως και με άλλα – την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία από τις «καυτές πατάτες» που διαχειρίζεται το νέο υπουργείο Αμυνας, το οποίο πάντως φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική του ευθεία για το ζήτημα, παρουσιάζοντας το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ολοκληρωμένες προτάσεις του.

Οπως είχε τονίσει το προηγούμενο διάστημα ο νέος υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δεχτεί εισηγήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και ανέμενε συγκεκριμένη πρόταση από τα «Τρία Όπλα» των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα.

Οπως είχαν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ» σε δημοσίευμά τους, το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του Πενταγώνου περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυποτάκτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

Προσλήψεις ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα «ΤΩΝ ΝΕΩΝ», όπως είχε παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου, η πρόσληψη περίπου 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι επιτελείς του «Πενταγώνου», ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1.200 οπλίτες (ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ). Τετρακόσιοι από αυτούς υπολογίζεται ότι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ειδικά στα νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές. Οι υπόλοιπες 800 προσλήψεις αναμένεται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα άλλα δύο Οπλα, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

Η αναδιοργάνωση του Στρατού

Πρόθεση και προτεραιότητα του υπουργείου Αμυνας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων – η οποία περιελάμβανε συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις μονάδων και σχηματισμών – που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Σε αρκετές περιπτώσεις το πολιτικό κόστος ή οι τοπικές αντιδράσεις ήταν η βασική αιτία που σταμάτησαν τις συμπτύξεις μονάδων οι οποίες θα απέφεραν εξοικονόμηση πόρων, προσωπικού αλλά και χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο που είχε προγραμματιστεί να μετακινηθεί από τον Βόλο στον Αυλώνα Αττικής, ώστε οι πεζοναύτες να επιβιβάζονται ταχύτερα στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στα νησιά. Η εγκατάσταση επρόκειτο να γίνει φέτος τον Ιούνιο, όμως τον Απρίλιο το υπουργείο Αμυνας αποφάσισε να ανασταλούν οι διαδικασίες μετακίνησης της Ταξιαρχίας «μέχρι νεωτέρας».

Η «καυτή πατάτα» της αύξησης της θητείας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί των ημερών του Πάνου Καμμένου απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Το οξύτατο πρόβλημα, όμως, της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπάρξει εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια