E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λύθηκε το «μυστήριο» με τα νεκρά ψάρια στην Κρήτη

Πού οφείλεται ο θάνατός τους

Δημοσίευση 20/8/2019 | 16:19

Λύθηκε το «μυστήριο» με τα νεκρά ψάρια στην Κρήτη
Pexels

Όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo, ένα ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.

Όπως έγινε γνωστό, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε , σχετικά με το θέμα που προέκυψε στο φράγμα Αποσελέμη και τον εντοπισμό νεκρών ψαριών, τα πρώτα αποτελέσματα των παρασιτολογικών εξετάσεων υποδεικνύουν πως όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo sp. (Πιθανόν Ichthyobodo necator), ένα κοινό αλλά ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης, τα έως τώρα αποτελέσματα των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δεν υποδεικνύουν ρύπανση των δειγμάτων νερού από ροή υγρών αποβλήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε., ως υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας των έργων Αποσελέμη, ενημερώνει ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες δειγματοληψίες (νερού και ψαριών) και έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, για το φαινόμενο των νεκρών ψαριών που έχουν εντοπισθεί τις τελευταίες ημέρες στις όχθες του Φράγματος Αποσελέμη και συγκεκριμένα στην περιοχή του οικισμού Αβδού.

Ειδικότερα:

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος και αυτοψία στην περιοχή οικισμού Αβδού και ελήφθησαν δείγματα νερού για ανάλυση των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων στο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη.
Στάλθηκε δείγμα νερού σε εξωτερικό διαπιστευμένο εργαστήριο, για να πραγματοποιηθεί ανάλυση των βασικών περιβαλλοντικών παραμέτρων ποιότητας νερού.
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ζωντανών και νεκρών ψαριών για ανάλυση στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για να γίνει παρασιτολογική, μικροβιολογική, ιστολογική εξέταση και μοριακή ανίχνευση ιών των ψαριών.

Τα πρώτα αποτελέσματα των παρασιτολογικών εξετάσεων υποδεικνύουν πως όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo sp. (Πιθανόν Ichthyobodo necator), ένα κοινό αλλά ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο εγκλωβισμός των ψαριών στην μικρή υδατοσυλλογή (νερόλακκο) με την πολύ μικρή ανανέωση νερού είναι η βασική αιτία, λόγω της μείωσης της στάθμης του ταμιευτήρα Αποσελέμη. Ο συγχρωτισμός των ψαριών, η υψηλή θερμοκρασία και η μικρή ανανέωση του νερού σε συνδυασμό με το μικρό βάθος στο συγκεκριμένο σημείο είναι ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης, τα έως τώρα αποτελέσματα των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δεν υποδεικνύουν ρύπανση των δειγμάτων νερού από ροή υγρών αποβλήτων.

Επιβάλλεται να επισημανθούν τα εξής:

Στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Αποσελέμη, η ποιότητα του νερού που εισέρχεται από τον ταμιευτήρα του φράγματος προς επεξεργασία στην εγκατάσταση παραμένει σταθερή και το παραγόμενο επεξεργασμένο νερό που υδροδοτεί τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου με 42.000 m³ νερού ημερησίως είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η καθημερινή υποβάθμιση της στάθμης του ταμιευτήρα του φρ. Αποσελέμη (περίπου 4 cm ημερησίως), έχει ως συνέπεια αρκετός πληθυσμός ψαριών που διαβιεί στον ταμιευτήρα, να εγκλωβίζεται σε ρηχές περιοχές της όχθης του και να θανατώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα