E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταστροφικά σενάρια για άτακτο Brexit: Ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα

Τα κυβερνητικά έγγραφα που δημοσιεύουν οι Sunday Times

Δημοσίευση 18/8/2019 | 12:52

Καταστροφικά σενάρια για άτακτο Brexit: Ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Times.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, τα έγγραφα αυτά εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Βρετανία οδεύει σε συνταγματική κρίση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε σύγκρουση με την ΕΕ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτωβρίου.

Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια που το Brexit μονοπωλεί τη συζήτηση στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναρχίσουν διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, και την οποία έκλεισε η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο του 2018.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να συναφθεί νέα συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Telegraph.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία. Ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Συντηρητικών και να καθυστερήσει την αποχώρηση.

Είναι πάντως άγνωστο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν την ενότητα, ή τη δυνατότητα, να αποτρέψουν το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τη Βρετανία, άλλοτε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Η εξέλιξη αυτή, προειδοποιούν, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου, που καυχιέται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit λένε πως μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις προσωρινά αλλά κατόπιν η βρετανική βιομηχανία θα ακμάσει, αφού θα απαλλαγεί από το αποτυχημένο κατ’ αυτούς πείραμα ολοκλήρωσης εξαιτίας του οποίου, όπως διατείνονται, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Έπρεπε να μας πληρώνετε καλύτερα»: Έξαλλος υπάλληλος στην Καλιφόρνια έβαλε φωτιά σε αποθήκη

Κόσμος 10.04.2026
Βίντεο στα social media δείχνει τη στιγμή που ο εργαζόμενος ξεκινάει την πυρκαγιά - Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο έκτασης πάνω από 11.000 τετραγωνικά πόδια

Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Ελλάδα 10.04.2026
Ευκαιρία για αγορές της τελευταίας στιγμής

Το Facebook «πρόδωσε» αρχαιοκάπηλο στα Κύθηρα: Πουλούσε θησαυρούς online

Ελλάδα Χτες
Κατασχέθηκαν αρχαία νομίσματα και όστρακα μινωικής εποχής

Το τελεσίγραφο της Βασίλισσας Ελισάβετ στον Χάρι και η τελευταία επιθυμία πριν ξεψυχήσει

Κόσμος Χτες
Ο Χάρι ήθελε να συζητήσει με τη Βασίλισσα μια «ενδιάμεση» λύση

Βρετανία: Η σοκαριστική ανακάλυψη 250 σκύλων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Κόσμος Χτες
Οι διασώστες κλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν υπέφεραν άλλο την κατάσταση

Ραζβάν Λουτσέσκου: Δίπλα στο φέρετρο του πατέρα του για πάνω από 24 ώρες

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν έχει φύγει ούτε για μια στιγμή και σφίγγει το χέρι σε όλους όσους έχουν περάσει από εκεί και υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 10.000

Ο Diddy στο Εφετείο: Πώς προσπαθεί να μειώσει την ποινή του

Κόσμος Χτες
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ράπερ αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 15 Απριλίου 2028

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς

Ελλάδα Χτες
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό

Κόσμος Χτες
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»‑ Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα

Κόσμος Χτες
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός

Κόσμος Χτες
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις