E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κάλεσαν το ΕΚΑΒ και μόλις έφτασε το ασθενοφόρο η ασθενής έτρωγε... πιτόγυρο

Ιστορίες για αγρίους έχουν ζήσει οι διασώστες του ΕΚΑΒ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/8/2019 | 17:38

Κάλεσαν το ΕΚΑΒ και μόλις έφτασε το ασθενοφόρο η ασθενής έτρωγε... πιτόγυρο

Απίστευτες καταστάσεις, με ένταση, με απρόοπτα, με δυσκολίες και με κινδύνους αντιμετωπίζουν καθημερινά στη Ρόδο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι διασώστες που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ. Ειδικά την τουριστική περίοδο αυξάνουν τα περιστατικά ενώ δεν λείπουν και ευτράπελες στιγμές.

Για το νησί της Ρόδου οι διασώστες του ΕΚΑΒ καταγγέλουν ότι η κατάσταση βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο», αφού απέμειναν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τις έκτακτες ανάγκες υγείας των 150.000 – 200.000 ατόμων (τουριστών και μόνιμων κατοίκων) μόνο 3 ασθενοφόρα.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η “Ροδιακή” έχει φέρει σε απόγνωση τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, αφού οι ίδιοι γνωρίζουν καλά πως αν δεν βάλουν «πλάτη» και αν δεν υπερβούν τις δυνατότητές τους σε 24ωρη βάση, τότε οι καταστάσεις που θα προκύψουν θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Το ΕΚΑΒ στη Ρόδο λειτουργεί επειδή όλοι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε συναίσθηση της αποστολής και του λειτουργήματός μας – δήλωσε μιλώντας στη “Ροδιακή” ο αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου στη Ρόδο κος Βασίλης Λαππάκης.

«Χρειάζονται 11 άτομα για να στελεχώσουν σωστά ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 ασθενοφόρα όλο το 24ωρο κι ένα ακόμα, δύο φορές την εβδομάδα, αποκλειστικά για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς του νοσοκομείου που μπαίνουν και βγαίνουν με αιμοκαθάρσεις, εξιτήρια και επανεξετάσεις. Αυτοκίνητα έχουμε, μας λείπει βεβαίως το προσωπικό. Χρόνια φωνάζουμε και τα επισημαίνουμε, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν λύνεται.

Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας έδιναν 4 διασώστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ από το περασμένο Πάσχα, αλλά από τότε η διαδικασία έχει «παγώσει». Η Ρόδος, χρειάζεται για να λειτουργήσει με ασφάλεια στον τομέα αυτό, 5 ασθενοφόρα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι στατιστικές των ειδικών σε όλη την Ευρώπη» - δήλωσε μιλώντας στη “ΡΟΔΙΑΚΗ” ο αντιπρόεδρος του σωματείου κος Βασίλης Λαππάκης.

«Να μην τα βάζει μαζί μας ο κόσμος»

Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο κος Βασίλης Λαππάκης, είναι ξεκάθαρος όταν παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία. «Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξουν και προβλήματα και καθυστερήσεις. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος. Όταν το ασθενοφόρο αργεί, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διασώστες, δεν κάθονται ούτε σε καφετέριες και πίνουν καφέ, ούτε στα σπίτια μας.

Δίνουμε μάχη, πολλές ώρες καθημερινά, με τεράστιους κινδύνους, με τρομερό άγχος, για να είμαστε εντάξει με τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα, πόση σημασία έχει ο χρόνος, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα.

Είμαστε αγκαλιά με τη ζωή και το θάνατο καθημερινά. Δεν είναι απλή η δουλειά μας. Τιμούμε το μεροκάματο και την απoστολή μας. Να το ξέρουν όλοι αυτό. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Καλούμε τον κόσμο να καταλάβει τι γίνεται και να μας στηρίξει.

Και για να μην το ξεχάσω, μας χρωστούν εκατοντάδες ρεπό όλους μας. Δουλεύουμε μέρα και νύχτα για να τα φέρουμε σε πέρας. Θα παλέψουμε μέχρι να αντέχουμε, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα», κατέληξε ο κος Βασίλης Λαππάκης.

«Πληγή» το αεροδρόμιο Ρόδου

«Το αεροδρόμιο της Ρόδου» – υπογράμμισε στις δηλώσεις του προς τη «ΡΟΔΙΑΚΗ», ο αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, «εξακολουθεί να έχει ιατρείο όχι όμως και γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για ένα απλό, λιποθυμικό περιστατικό που θα μπορούσε να ελεγχθεί άμεσα από γιατρό και να δοθούν επιτόπου οδηγίες, καλούμαστε εμείς να μεταφέρουμε το άτομο στο νοσοκομείο.

Στα περισσότερα περιστατικά έχουμε άρνηση μεταφοράς. Που σημαίνει πιο απλά ότι πάμε εκεί χωρίς λόγο, αφήνοντας πίσω μας άλλα περιστατικά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί όλοι καταλαβαίνουν τι κίνδυνοι δημιουργούνται πλέον. Κι απορούμε πως είναι δυνατό σε ένα αεροδρόμιο, όπως αυτό της Ρόδου με συνολική διακίνηση επιβατών που φθάνει τα 4.500.000 να μην υπάρχει ένας γιατρός.

Και περισσότερο ακόμα, ανησυχούμε επειδή μάλλον ανησυχούμε μόνο... εμείς».

Υπάρχουν κρίσιμα κενά και προβλήματα

Η Ρόδος αυτή τη στιγμή έχει δύο ασθενοφόρα που εδρεύουν στο νοσοκομείο κι ένα τρίτο που εδρεύει στον Αρχάγγελο. Όπως καταλαβαίνετε, αν κάτι συμβεί έκτακτο σε έναν κάτοικο των Σιαννών, της Κρητηνίας, του Μονολίθου ή του Έμπωνα, θα μεταβεί εκεί ασθενοφόρο του Αρχαγγέλου, αν δεν είναι σε κάποιο άλλο περιστατικό. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι την περιγράφουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, που δίνουν καθημερινά μάχη στους δρόμους του νησιού μας.

Εργάζονται ευσυνείδητα, με υπευθυνότητα, με κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να διασώσουν τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν.

Παλαιότερα, η Ρόδος είχε 2 ασθενοφόρα στην πόλη, ένα στο ΚΥ Αρχαγγέλου, ένα στο ΚΥ Έμπωνα κι ένα στο περιφερειακό ιατρείο του Αρχαγγέλου, καλύπτοντας έτσι καλύτερα ολόκληρο το νησί.

Μας κάλεσαν για λιποθυμία κι όταν φτάσαμε η... ασθενής έτρωγε γύρο

«Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε άσκοπες διακομιδές. Μας καλούν για ψύλλου πήδημα. Τους εξηγούμε ότι δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να έρχεται και να μεταφέρει άτομα που δεν είναι απολύτως αναγκαίο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Ειδικά από τουριστικές περιοχές, πολλοί επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν επιτακτικά να διακομίσουμε στο νοσοκομείο εμείς, άτομο που στραμπούλιξε το πόδι του, που ζαλίστηκε, που ανέβασε πυρετό κλπ. «Είναι τουρίστες μας λένε και... τι θα πούν στη χώρα τους»! Τους εξηγούμε ότι και στη χώρα τους γίνονται διακομιδές με ασθενοφόρα άμεσης βοήθειας, για τέτοια περιστατικά, αλλά δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν.

Να σας αναφέρω λοιπόν, ότι εγώ κλήθηκα να μεταβώ πριν μερικά χρόνια σε περιστατικό στην Παλιά Πόλη. Λιποθυμικό περιστατικό για την ακρίβεια, μιας γυναίκας τουρίστριας. Ξέρετε τι αντικρύσαμε όταν φτάσαμε εκεί στο γυράδικο στην Παλιά Πόλη με τεράστιες δυσκολίες και κινδύνους μέσα από τα στενά;

Την τουρίστρια να έχει συνέλθει και να τρώει γύρο με πίτα! Ναι καλά ακούσατε, γύρο με πίτα! Το έχουμε αναφέρει και το έχουμε καταγράψει αυτό επισήμως και να ξέρετε δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν εκατοντάδες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα τέτοιο περιστατικό που δεν αξιολογείται σωστά, και απασχολεί ασθενοφόρο και διασώστες άσκοπα πολλές φορές, μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έναν άλλο τουρίστα ή μόνιμο κάτοικο του νησιού μας που θα παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα και το ένα από τα ασθενοφόρα θα βρίσκεται σε τέτοιου είδους περιστατικό άρα θα υπάρξει καθυστέρηση».

Η Παλιά Πόλη χρειάζεται ειδικό όχημα

«Το έχουμε πει, το έχουμε φωνάξει προς κάθε κατεύθυνση: Η Παλιά Πόλη, η Λίνδος και άλλες περιοχές χρειάζονται ειδικά οχήματα. Δεν μπορεί μέσα στο καλοκαίρι, στο φουλ της σεζόν με χιλιάδες επισκέπτες στα σοκάκια μέρα και νύχτα να κινηθεί το μεγάλο σε όγκο ασθενοφόρο. Χρειαζόμαστε μικρά και ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλιώς και κίνδυνοι και καθυστερήσεις και άλλα χειρότερα είχαμε και θα έχουμε.

Ας το κρατήσουν υπόψη τους και αυτό όσοι θέλουν πραγματικά να αλλάξουν κάτι και να συνεισφέρουν σε αυτό τον τόπο», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομενων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο.

Σήμερα, η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή: Για παράδειγμα, στον προχθεσινό πνιγμό των δύο κοριτσιών στην Ιαλυσό, χρειάστηκε να μεταβεί για να μεταφέρει τη δεύτερη κοπέλα, το ίδιο ασθενοφόρο, καθώς τα άλλα δύο ήταν απασχολημένα σε άλλα περιστατικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Το πετρέλαιο πέφτει, η βενζίνη μένει στα ύψη: Γιατί δεν βλέπουν μείωση οι οδηγοί

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, τα διυλιστήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά ορίζουν τις τιμές στην αντλία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

Ελλάδα Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας