E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερντογάν: Δεν μας δίνετε F‑35; Μας συγχωρείτε, αλλά θα στραφούμε αλλού

Απτόητος ο πρόεδρος της Τουρκίας

Δημοσίευση 26/7/2019 | 18:25

Ερντογάν: Δεν μας δίνετε F‑35; Μας συγχωρείτε, αλλά θα στραφούμε αλλού

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα στραφεί αλλού προκειμένου να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της πουλήσουν τα F-35 και πρόσθεσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αυτών δεν θα την αποτρέψει από το να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους S-400, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, από τον Απρίλιο του 2020.

«Την ερχόμενη άνοιξη, αν θέλει ο Θεός τον Απρίλιο του 2020, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τους S-400», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι απομακρύνουν τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία από την παραγωγή των F-35, όπως είχαν απειλήσει από καιρό, μετά την αγορά και παραλαβή από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί απειλή.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν και η Άγκυρα έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις και υπολογίζει στα φιλικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που έχει πει ότι η Τουρκία έτυχε «άδικης» μεταχείρισης. Παρ΄όλ' αυτά ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε δημόσια για τις τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά έπειτα από 11 ημέρες, είπε πως ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα είναι «λογικοί» στο θέμα των κυρώσεων και πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών Μπόινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε μας συγχωρείτε αλλά θα πρέπει για άλλη μια φορά να λάβουμε μέτρα για αυτό το θέμα και επίσης θα στραφούμε αλλού», δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK.

«Ακόμη κι αν δεν πάρουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 προηγμένα αεροσκάφη Μπόινγκ, η συμφωνία έχει υπογραφεί... Αυτή τη στιγμή, ένα από τα αεροσκάφη Μπόινγκ έχει φθάσει και κάνουμε τις πληρωμές, είμαστε καλοί πελάτες», είπε. «Αλλά, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό».

Η ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec ανέφερε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη να πουλήσει τα μαχητικά SU-35 στην Τουρκία αν η Άγκυρα τα ζητήσει, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Πέμπτη πως δεν διεξάγονται προς το παρόν συνομιλίες με τη Μόσχα για εναλλακτικές των F-35 επιλογές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας ενός πλήθους θεμάτων. Η Τουρκία έχει οργιστεί επίσης με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, που είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά η Άγκυρα θεωρεί πως είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα προειδοποίησε πως θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στην περιοχή, λέγοντας πως η υπομονή της έχει εξαντληθεί

Ωστόσο ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει τον «τρομοκρατικό διάδρομο» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη ζώνη ασφαλείας, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις απειλές της για επίθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών