E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηπατίτιδα C: 75.000 ασθενείς στην Ελλάδα αγνοούν ότι έχουν τη νόσο

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει

Δημοσίευση 25/7/2019 | 13:42

Ηπατίτιδα C: 75.000 ασθενείς στην Ελλάδα αγνοούν ότι έχουν τη νόσο

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων 75.000 δεν το γνωρίζουν. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή την 28η Ιουλίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και η πρόληψη

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν. Σήμερα ,όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.

Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία.

Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.eody.gov.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Μανουέλα Βαρδινογιάννη, σύζυγος του Νίκου Βαρδινογιάννη, ιδρυτή του επιχειρηματικού ομίλου

Ελλάδα 18.11.2025
Ο Νίκος Βαρδινογιάννης είχε ιδρύσει τον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειάς του, πριν φύγει από τη ζωή πρόωρα και αναπάντεχα

Η απίστευτη ιστορία ενός εργάτη που θάφτηκε ζωντανός σε φέρετρο για 61 ημέρες

Κόσμος 18.11.2025
Μέσα στο φέρετρο, ακολουθούσε μια καθημερινή ρουτίνα

Μουντιάλ 2026: Αυτές είναι οι 34 χώρες που έχουν προκριθεί

Αθλητικά Νέα 18.11.2025
Πόσα εισιτήρια έχουν απομείνει

Σοκαριστική καταγγελία για βiασμό 12χρονης από 16χρονο στην Πάτρα

Ελλάδα 18.11.2025
Το κορίτσι ενημέρωσε τους γονείς του που κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία

Σουβλάκι: «Ζαλίζει» η τιμή του τυλιχτού ‑ Αγγίζει πλέον τα 5 ευρώ

Οικονομία 18.11.2025
To αγαπημένο fast food, αρχίζει να παίρνει την ανιούσα, με την τιμή του πλέον να φτάνει στα ύψη

Βορίζια: Συνελήφθη ο αδελφός της 56χρονης που σκοτώθηκε

Ελλάδα 18.11.2025
Καταιγιστικές εξελίξεις στη φονική συμπλοκή που σημειώθηκε στα Βορίζια

Καβαλίερς – Μπακς 118‑106: Αγωνία για Αντετοκούνμπο, ήττα στο Κλίβελαντ για το Μιλγουόκι

Αθλητικά Νέα 18.11.2025
Η ήττα στο Κλίβελαντ (118-106), ήταν το λιγότερο κακό νέο για τους Μπακς τα ξημερώματα της Τρίτης (18/11).

Γιατί καταδικάστηκε σε θάνατο η πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές

Κόσμος 18.11.2025
Η Χασίνα κρίθηκε ένοχη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Θάνατος 58χρονου οδηγού στον Νέο Κόσμο: Μαρτυρίες ότι δέχτηκε επίθεση από 2 επιβάτες μηχανής

Ελλάδα 18.11.2025
Οι Αρχές ερευνούν κάθε λεπτομέρεια γύρω από τον θάνατο του 58χρονου οδηγού στον Νέο Κόσμο, ο οποίος βρέθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο

Θεσσαλονίκη: Οδηγός νταλίκας παρέσυρε και εγκατέλειψε ζευγάρι

Ελλάδα 18.11.2025
Τροχαίο σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου οδηγός νταλίκας παρέσυρε και εγκατέλειψε ζευγάρι