E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές στα Πανεπιστήμια

Δείτε τι αλλάζουν

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 22/7/2019 | 15:02

Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές στα Πανεπιστήμια

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ανώτατο όριο ολοκλήρωσης των σπουδών, νέο σύστημα χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του δημοσίου και κατάργηση του ασύλου προανήγγειλε μεταξύ άλλων η κυρία Νίκη Κεραμέως κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η υπουργός Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση είπε πως:

- Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις τους ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

- Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στοχεύει σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

- Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

- Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.

- Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

- Επεκτείνουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

- Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.

- Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είπε πως «Απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες. Θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με γνώμονα δομές πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών». Παράλληλα τόνισε ότι θα προωθηθεί «σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης».

«Στην ειδική αγωγή, προχωρούμε ήδη στην επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι «Επαναφέρουμε και ενισχύουμε τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων».

Αναφορικά με την ιδιωτική εκπαίδευση είπε πως θα δοθούν μεγαλύτεροι βαθμοί «ελευθερίας, για παράδειγμα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα