E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεφεύγει η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο μετά το συμβάν με το βρετανικό τάνκερ

Αναπτύσσουν στρατό οι ΗΠΑ στην περιοχή - Βρετανία: Θα απαντήσουμε στο Ιράν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2019 | 09:27

Ξεφεύγει η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο μετά το συμβάν με το βρετανικό τάνκερ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής (19/7) ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Ορμούζ. Συγκεκριμένα, μέλη της ναυτικής δύναμης του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν», ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Sepahnews, τον ιστότοπο των Φρουρών, η οποία μεταδόθηκε και από την ιρανική τηλεόραση.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Λονδίνο αναζητεί επειγόντως επιπλέον πληροφορίες για ένα τάνκερ υπό βρετανική σημαία, το οποίο έκανε στροφή και κατευθύνθηκε σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία στην περιοχή οι ΗΠΑ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» μπροστά στις «αναδυόμενες και σοβαρές απειλές» στην περιοχή του Κόλπου. Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο.

Χαντ: Η Βρετανία θα αντιδράσει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο στην κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποιώντας το Ιράν ότι αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Ο Χαντ ανέφερε ότι συζήτησε για την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς όπως εξήγησε βρίσκεται σε αεροσκάφος.

Η σύλληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, τόνισε ο Χαντ. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα είναι μετρημένος, αλλά σθεναρός. Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί», συνέχισε.

«Εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας το Ιράν [θα] είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, είναι προς το συμφέρον του να διευθετήσει την κατάσταση αυτή το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Έχουμε χάσει επαφή με το πλήρωμα»

Η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία επιβεβαίωσε πάντως ότι έχει χάσει την επαφή με το σκάφος έπειτα από «επίθεση» που δέχθηκε στο Στενό του Χορμούζ.

«Το πλοίο μας Stena Impero δέχθηκε επίθεση από μικρά πλεούμενα και ένα ελικόπτερο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Χορμούζ, στα διεθνή ύδατα», ανέφερε η πλοιοκτήτρια, η Stena Bulk, σε ανακοίνωσή της. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να έλθουμε σε επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πάρει πορεία προς βορρά, προς την κατεύθυνση του Ιράν», κατά την ίδια πηγή. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν παρέβη κανέναν διεθνή κανονισμό ούτε τους κανόνες τις ναυσιπλοΐας.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε δηλώσεις πηγής προσκείμενης στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την οποία το πετρελαιοφόρο είχε απενεργοποιήσει τη συσκευή εντοπισμού θέσης του, αγνόησε προειδοποιήσεις των Φρουρών της Επανάστασης και κινείτο σε λαθεμένη κατεύθυνση σε μια θαλάσσια οδό στο Στενό του Χορμούζ.

Στο πλοίο επιβαίνουν 23 μέλη πληρώματος· οι ναυτικοί αυτοί είναι «Ινδοί, Ρώσοι, Λετονοί και Φιλιππινέζοι», σύμφωνα με τον Έρικ Χανέλ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Stena Bulk.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», ενώ «η ασφάλεια (…) του πληρώματός μας παραμένει ο βασικός μας σκοπός», κατά τον ίδιο.

Δεν έχει καταληφθεί δεύτερο δεξαμενόπλοιο

Την ίδια ώρα η βρετανική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι κατασχέθηκε χθες Παρασκευή από το Ιράν στον Κόλπο ανακοίνωσε πως το πλοίο είναι ελεύθερο.

«Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο. Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή», εξήγησε η εταιρεία Norbulk Shipping σε ανακοίνωσή της.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία