E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

FaceApp: Επικίνδυνη η εφαρμογή για τα προσωπικά δεδομένα

Την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει viral

Δημοσίευση 18/7/2019 | 19:49

FaceApp: Επικίνδυνη η εφαρμογή για τα προσωπικά δεδομένα

Την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει viral, η εφαρμογή FaceΑpp. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δείχνει εκατομμύρια χρήστες να εμφανίζονται νεότεροι ή πιο γερασμένοι και η περιέργεια έκανε αρκετούς να την χρησιμοποιήσουν.

Παρόλο που φαίνεται διασκεδαστική και θεωρητικά «αθώα» και «ακίνδυνη», είναι πιθανό να εγείρεται σοβαρό ζήτημα προσωπικών δεδομένων.

Το FaceApp, δημιουργήθηκε το 2017 από μία μικρή εταιρία την Wireless Lab, η οποία έχει την έδρα της στη Ρωσία. Τότε η εφαρμογή είχε κατακριθεί ως «ρατσιστική», καθώς χρησιμοποιούσε φίλτρα που επέτρεπαν στους χρήστες να αλλάζουν το χρώμα του δέρματος τους και την εθνικότητα τους.

Πλέον με την δυναμική επιστροφή της την τελευταία εβδομάδα, γίνεται λόγος κατά πόσον μπορεί να να χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που αποδέχονται τους όρους χρήσης της εφαρμογής.

Η εταιρία σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί στα πνευματικά δικαιώματα αναφέρει ότι, «χρησιμοποιεί εργαλεία ανάλυσης από ένα τρίτο μέρος» στα οποία, «συγκεντρώνουμε δεδομένα που στέλνουμε από την συσκευή σας ή την εταιρία μας συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων που έχετε επισκεφτεί, add-ons και άλλες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την υπηρεσία μας».

Ωστόσο υποστηρίζει ότι, «δεν πρόκειται να νοικιάσουμε ή να πουλήσουμε τα δεδομένα σας σε κάποιο τρίτο μέρος εκτός του faceapp», αλλά επίσης στο ίδιο κομμάτι γράφεται, «τρίτα μέρη (οργανισμοί) μας βοηθάνε να σας παρέχουμε την υπηρεσία».

Ο ειδικός ερευνητής σε θέματα προσωπικών δεδομένων Ρόμπερτ Μπαπτίστ, είπε στο euronews, «είναι αρκετά ασαφές», «Δεν γνωρίζουμε πώς αποθηκεύουν τις φωτογραφίες, αλλά μπορούμε να δούμε ότι στους server τους έχει ανέβει μόνο η φωτογραφία την οποία επεξεργάζεται ο χρήστης, δεν ανεβάζουν όλες τις φωτογραφίες του χρήστη, αλλά μόνο την συγκεκριμένη». Επίσης η εταιρία δεν έχει υπογράψει τον γενικό κανονισμό για την προστασία περί προσωπικών δεδομένων, το οποίο επίσης είναι ένα πρόβλημα.

Η εταιρία δηλώνει με ανακοίνωση της ότι «δεν μεταφέρει άλλες φωτογραφίες από το κινητό στο cloud της» και επίσης υποστηρίζει «ότι οι περισσότερες φωτογραφίες διαγράφονται εντός 48 ωρών από την ώρα που ανέβηκαν στον server». Επίσης τονίζει ότι παρόλο που η εταιρία έχει τη βάση της στη Ρωσία, «τα δεδομένα δεν μεταφέρονται στη Ρωσία» και «ανεβάζουμε μόνο τη φωτογραφία που έχει υποστεί επεξεργασία».

Το ζήτημα είναι ότι στο facebook, στο Instagram και στα υπόλοιπα social media ξέρεις που δημιουργείς λογαριασμό και την έκθεση που υπάρχει στα προσωπικά σου δικαιώματα. Το να ανεβάσεις τις φωτογραφίες σου και να θέτεις τα προσωπικά σου δεδομένα στον κίνδυνο μιας οποιαδήποτε εφαρμογής σε συνδυασμό με το πραγματικά ασαφές πλαίσιο της συγκεκριμένης, κάνει ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος ΗΠΑ‑Ιράν: Σοκ από τα επίσημα στοιχεία ‑ Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα

Κόσμος 04.03.2026
Επίσημη καταγραφή θυμάτων στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG ‑ «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν

Κόσμος 04.03.2026
Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι

Κόσμος 04.03.2026
Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε

Κόσμος 04.03.2026
Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Κόσμος 04.03.2026
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Κόσμος 04.03.2026
Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Κόσμος 04.03.2026
Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα 04.03.2026
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος 04.03.2026
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος 04.03.2026
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος 04.03.2026
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Καιρός 04.03.2026
Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας