E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως να κάνεις οικονομία μαγειρεύοντας

Θα γλιτώσεις πολλά ευρώ με εύκολα κόλπα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/7/2019 | 00:50

Πως να κάνεις οικονομία μαγειρεύοντας

Έχεις αποφασίσει να κάνεις οικονομία, κόβεις το φαγητό από έξω αλλά συμπεραίνεις ότι το μαγείρεμα κοστίζει περισσότερο από το διπλανό delivery; Και όμως μπορείς να μαγειρέψεις οικονομικά και να δεις τα ευρώ να περισσεύουν. 

Κανόνας νούμερο 1, τρώτε εποχικά, δηλαδή με υλικά που παράγονται τώρα και κοστίζουν πολύ λιγότερο από υλικά που είναι εκτός εποχής. Κανόνας νούμερο 2, πάρε τα φυλλάδια από τα σούπερ μάρκετ και εκμεταλλεύσου τις προσφορές. Από πείρα θα δείς εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο budget σου. Παρακάτω θα βρεις και άλλους τρόπους οικονομίας:

* Χαμηλώστε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο τον χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης μπορεί να διατηρήσει αρκετές μέρες τα τρόφιμα χωρίς να τα παγώσει, ενώ μια θερμοκρασία κατάψυξης στο επίπεδο 15-17 βαθμών υπό το μηδέν είναι αρκετή για να συντηρήσει κατεψυγμένα τα τρόφιμα και να «παράγει» παγάκια.

* Κλείστε το φούρνο και τα μάτια της κουζίνας λίγα λεπτά πριν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε . Η θερμοκρασία που υπάρχει ήδη αρκεί για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

* Βάλτε φαντασία στη μαγειρική. Δε χρειάζεστε πολλά και ακριβά υλικά, περίτεχνες συνταγές και άπειρο χρόνο. Χρειάζεστε μόνο πολλά βαζάκια με μπαχαρικά και όρεξη για πειραματισμούς.

* Σκεπάστε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύετε. Θα χρειαστείτε τον μισό χρόνο, και το μισό ρεύμα.

* Μην «μπουκώνετε» το ψυγείο με τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεστε. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί μέσα σε αυτό χωρίς εμπόδια, ώστε να γίνεται σωστά η συντήρηση τόσο σε επίπεδο θερμοκρασίας όσο και υγρασίας και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια. Επίσης, ελέγξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν οι μαγνήτες της πόρτας λειτουργούν σωστά.

* Μην λυπάστε τον φούρνο μικροκυμάτων. Χρησιμοποιήστε τον όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από μια συμβατική κουζίνα ή φούρνο, συν το ότι εκπέμπει πολύ λιγότερη θερμότητα.

* Όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο, μην το… παρακάνετε με την προθέρμανση. Αν το φαγητό θέλει παραπάνω από μια ώρα να ψηθεί, μπορεί να ψηθεί το ίδιο καλά ακόμα και αν το ψήσιμο ξεκινήσει από κρύο φούρνο. Επίσης, ΜΗΝ ανοίγετε κάθε τρεις και λίγο το φούρνο για να δείτε την κατάσταση του ψητού. Κάθε φορά που το κάνετε, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πέφτει 5-10 βαθμούς και δώσ’ του τσάμπα ενέργεια για να ανέβει ξανά.

* Xρησιμοποιείστε τηγάνια και κατσαρόλες που εφαρμόζουν απόλυτα στην επιφάνεια της εστίας, διαφορετικά σπαταλάτε ενέργεια και χρήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά 01.07.2025
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών

Απαγορευμένα και επικίνδυνα: 5 μέρη στον πλανήτη που δε θα σε αφήσουν ΠΟΤΕ να τα επισκεφτείς

Νέα Εποχή 01.07.2025
Από φονικά φίδια και φυλές που σκοτώνουν εισβολείς, μέχρι μυστικά αρχεία του Βατικανού και αποθήκες για το τέλος του κόσμου – αυτά τα μέρη είναι τόσο απαγορευμένα που αγγίζουν τα όρια του θρύλου

Πώς αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι στην Αμερική;

Νέα Εποχή 01.07.2025
Τι κοινό έχουν οι νέοι εκατομμυριούχοι της Αμερικής;

Το απίστευτα σπάνιο «Λευκό Σέλας» ‑ Πού και πότε εμφανίζεται

Περιβάλλον Χτες
Ένα ουράνιο φαινόμενο που κάνει τους αστροπαρατηρητές να παραμιλούν;

Σουβλάκι παρακαλώ! Ποια είναι η πιο viral TikToker και τι κάνει στην Αθήνα;

Πρόσωπα Χτες
Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό

Η σκληρή αλήθεια για τον διάβολο της Τασμανίας

Stories Προχτές
Για ποιον λόγο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε

Πώς ένας έφηβος αποκάλυψε μυστικό 80 ετών από το θλιβερό παρελθόν της οικογένειάς του

Stories Προχτές
Βρήκε το κομμάτι που έλειπε από το θλιβερό παρελθόν της οικογένειάς του.

Ποια δεξιότητα προτιμούν οι εργοδότες και δίνουν βάση σε αυτή

Νέα Εποχή Προχτές
Και δεν είναι το πτυχίο