E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο στόχαστρο 20.000 ακίνητα Airbnb που δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό Μητρώο

Οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 5.000 ευρώ

Δημοσίευση 14/7/2019 | 17:49

Στο στόχαστρο 20.000 ακίνητα Airbnb που δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό Μητρώο

Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρέθηκαν περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, που δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό Μητρώο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να κινδυνεύουν με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 130 ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις που δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την πλατφόρμα της Airbnb με ειδικό πρόγραμμα αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping). Όπως διαπίστωσαν, περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Ο αριθμός αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb, για να δοθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπιστούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κλπ)

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κλπ από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Στο στόχαστρο 130 ΑΦΜ για αδήλωτα εισοδήματα

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει βρει 130 ΑΦΜ για αδήλωτα εισοδήματα από τις πλατφόρμες. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

Η ΑΑΔΕ εντατικοποιεί τη συνεργασία με τις φορολογικές διοικήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ για το συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών. Παράλληλα παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των κανόνων για την απευθείας διαβίβαση των στοιχείων από τις πλατφόρμες που έχουν θεσπίσει χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία με στόχο την άμεση υιοθέτηση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα Χτες
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος Χτες
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος Χτες
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος Χτες
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος Χτες
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα Χτες
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας