E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είπαν στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν για τους S‑400

Ερντογάν: Καμία υποχώρηση - Τραμπ: Είναι ένα πρόβλημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/6/2019 | 11:37

Τι είπαν στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν για τους S‑400

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα από την Ιαπωνία παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η εξαγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 είναι «ένα πρόβλημα».

«Είναι ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο» δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα.

«Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα», σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος».

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί.

Στις δηλώσεις αυτές που έκανε νωρίτερα σήμερα πριν από τις συνομιλίες που θα είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου ότι η συμφωνία για τους S-400 δείχνει τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

«Τώρα πιστεύω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην διαδικασία παράδοσης σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν υπάρχουν υποχωρήσεις στην συμφωνία μας έτσι κι αλλιώς», σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα για την Τουρκία η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει την κοινή παραγωγή των συστημάτων και μια μεταφορά τεχνολογίας.

Η εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία αφήνει την Τουρκία ευάλωτη σε αμερικανικά αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσης ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία.

Βάσει των πιθανών κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διαγραφή της από το πρόγραμμα των F-35 μεταξύ άλλων μέτρων, το οποίο μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας και στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης νωρίτερα ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023, προσθέτοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η προμήθεια του μη πυρηνικού εξοπλισμού του σταθμού θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία.

Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση