E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ σε Τουρκία: Προκλητική η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι Αμερικανοί τονίζουν ότι αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή

Δημοσίευση 16/6/2019 | 10:45

ΗΠΑ σε Τουρκία: Προκλητική η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία εναντίον όλων και όλοι εναντίον της Τουρκίας! ΗΠΑ, Ευρώπη, μέχρι και ο οίκος Moody’s ερεθίζουν με ομοβροντία τελεσιγράφων, προειδοποιήσεων και υποβαθμίσεων την ήδη ευερέθιστη Άγκυρα. Μετά το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Med7), το οποίο και καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με οργή.

Υιοθετώντας και αυτή τη φορά ρητορική ισχύος και αδιαφορίας για τα μηνύματα που της στέλνονται από ισχυρούς διεθνώς δρώντες, η Άγκυρα έκανε λόγο για «μεροληπτική στάση των ευρωπαϊκών χωρών του νότου απέναντι στην Τουρκία με το να στηρίζουν πλήρως τις θέσεις του “διδύμου”», (Ελλάδας και Κύπρου, όπως τις χαρακτηρίζει σκωπτικά). Ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτήρισε αναξιόπιστη την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά την απομάκρυνσή της από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με τη σειρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε –μέσω διπλωματικών πηγών– την αντίδραση της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για μία χώρα που «απομονώνεται και πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη».

Διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν στο ΘΕΜΑ ότι αν και σε επιφυλακή, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν θεωρούν ως πιθανότερη εξέλιξη την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά, όμως, «εξετάζονται όλα τα σενάρια και γίνονται προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο».

Αν και το απεύχεται, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν συνείδηση ότι η ένταση θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα κλιμακωθεί. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά, λοιπόν, πού θα σταματήσει η κλιμάκωση; Η Άγκυρα δεν φαίνεται να παρεκκλίνει από την απόφασή της να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επειδή, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να σταματήσει τις γεωτρήσεις της αμερικανικής ExxonMobil και της γαλλικής Total, έχει επιλέξει να δημιουργήσει τετελεσμένο, πραγματοποιώντας δικές της γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικά τώρα που ενεργοποίησε το τουρκικό γεωτρύπανο, επιχειρεί με το έτσι θέλω να πλήξει βάναυσα την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας την κράτος περιορισμένης κυριαρχίας.

Ο Ερντογάν αυτή την περίοδο, άλλωστε, έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, με πρώτο και κύριο εκείνο με τις ΗΠΑ. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί και όχι μόνο εξαιτίας των ρωσικών πυραύλων S-400. Ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να τραβάει το σκοινί, προφανώς επειδή δεν βλέπει ότι ο ίδιος έχει δρόμο επιστροφής. Για την ακρίβεια, όλα δείχνουν ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Ουάσιγκτον.

Η σε εξέλιξη ευρισκόμενη αμερικανοτουρκική κρίση εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν ευθέως τόσο το ελληνοτουρκικό όσο και το κυπριακό μέτωπο. Λευκωσία και Αθήνα επιδιώκουν με συμμαχίες να ανασχέσουν την τουρκική επεκτατική πίεση και στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές πως τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε οι Ισραηλινοί θα συγκρουστούν με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, όμως, εάν ο Ερντογάν υπερβεί την κόκκινη γραμμή της απειλής χρήσης στρατιωτικής βίας και και χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, τίποτα δεν θα είναι σίγουρο. Ο ασκός του Αιόλου θα έχει ανοίξει και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο δυνατοί θα είναι οι άνεμοι και προς τα που θα φυσήξουν...

Προς το παρόν, πάντως, είναι σίγουρο ότι οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο εκ μέρους των Τούρκων δεν θα σταματήσουν μετά τις επικείμενες επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως κάποιοι ευαγγελίζονται. Η στρατηγική του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο δεν είναι συγκυριακή και εξαρτημένη αποκλειστικά από το εσωτερικό του μέτωπο. Έχει να κάνει με το όραμά του για τον ρόλο τη Τουρκίας στο αναδυόμενο και ρευστό ακόμα πολυπολικό διεθνές σύστημα. Η οικονομία ως προεκλογικό όπλο - Οι ψηφοφόροι και η τσέπη τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό