E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Παράταση στην προθεσμία

Δημοσίευση 5/6/2019 | 13:04

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Με δύο στους τρεις φορολογούμενους να κρατούν αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet και τη χώρα να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η προθεσμία η οποία έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου, μια εβδομάδα δηλαδή πριν από τις εθνικές εκλογές, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 29 Ιουλίου ισχύει και για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων.

Παράταση έρχεται και για τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία σε έως 120 δόσεις. Οπως δήλωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, η καταληκτική προθεσμία της 28ης Ιουνίου μεταφέρεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ενώ μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Οσον αφορά στην παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως και τις 31 Ιουλίου.

Η δεύτερη δόση εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν την οφειλή τους σε περισσότερες δόσεις. Αυτό θα συμβεί είτε εξοφλώντας τον φόρο με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας έως και 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις είτε με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων που επιβαρύνονται με επιτόκιο 5% ετησίως.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.120.217 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατ. που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος και έχουν εκδοθεί 2.930.486 εκκαθαριστικά σημειώματα. Να σημειωθεί ότι από φέτος εκδίδονται ξεχωριστά εκκαθαριστικά για τα ζευγάρια. Ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό και δεν συμψηφίζεται ο φόρος του ενός με την επιστροφή φόρου που ενδεχομένως έχει ο άλλος σύζυγος.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων δείχνει μέχρι τώρα ότι:

Σχεδόν δυο στους τρεις φορολογούμενους πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Ο φόρος φθάνει τα 511,37 εκατ. ευρώ ή 640 ευρώ κατά μέσο όρο. Φέτος υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Περίπου 1 στους 10 φορολογούμενους έχει επιστροφή φόρου ο οποίος κατά μέσο όρο φθάνει τα 275 ευρώ. Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο επιστροφής φόρων στους δικαιούχους φορολογούμενους. Οι πρώτες επιστροφές είχαν φθάσει στους δικαιούχους την Παρασκευή 24 Μαΐου, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για όσους φορολογούμενους έσπευσαν να υποβάλλουν νωρίς τις φορολογικές δηλώσεις τους και δικαιούνται επιστροφής φόρου. Στον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται επίσης η πληρωμή της δεύτερης δόσης των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Για έξι στους δέκα φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Ελλάδα 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση