E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Β` Γύρο των Εκλογών

Αλλαγές στη σταυροδοσία στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2019 | 20:50

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Β` Γύρο των Εκλογών

Στα ίδια εκλογικά τμήματα, χωρίς σταυρό, θα διεξαχθεί ο δεύτερος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, έχει αναρτηθεί εγκύκλιος για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία των επαναληπτικών γύρων.

H αυριανή επαναληπτική ψηφοφορία, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και οι εκλογείς δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο, καθόσον η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με την παράταξη που επιθυμούν. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθμό ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο. Όµοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί.

Συγκεκριμένα υπενθυμίζονται τα εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τµήµατα και καταστήµατα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (26.5.2019), µε τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας γραμματέας.

2. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα.

3. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίµησης σε κανέναν υποψήφιο σύµβουλο, δεδοµένου ότι η ψηφοφορία επαναλαµβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δηµάρχους των δύο (2) συνδυασµών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Οι συνδυασµοί που θα συµµετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο.

4. Όµοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιµοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίµησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασµών, το οποίο δεν χρειάζεται να συµπληρωθεί. Για το λόγο αυτό παρακαλούµε να ελέγξετε την επάρκεια του εκλογικού υλικού και να φροντίσετε για τη συµπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις.

Το εκλογικό υλικό, θα πρέπει να παραδοθεί στους οικείους δήµους, το αργότερο µέχρι την Πέµπτη 30.5.2019.

5. Για την επαναληπτική ψηφοφορία, οι οικείες δηµοτικές αρχές πρέπει να εκδώσουν και να δηµοσιεύσουν πρόγραµµα εκλογής, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 3852/2010. Στο πρόγραµµα για τις περιφερειακές εκλογές θα αναφέρεται το όνοµα των συνδυασµών και των υποψηφίων περιφερειαρχών που µετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, µε τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία. Αντιστοίχως, στο πρόγραµµα για τις δηµοτικές εκλογές θα αναφέρεται το όνοµα των συνδυασµών και των υποψηφίων δηµάρχων που µετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, µε τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία.

6. Για όλα τα παραπάνω θέµατα, παρακαλούµε να ενηµερώσετε:

α) τους δηµάρχους της περιφέρειάς σας

β) τους εκλογείς, τους υποψηφίους, λοιπά πρόσωπα και φορείς, µέσω ευρείας δηµοσιότητας για τα θέµατα που θίγονται στην παρούσα εγκύκλιο.

γ) τις αρµόδιες αστυνοµικές αρχές για την τήρηση της ∆ηµόσιας Τάξης και Ασφάλειας.

7. Ο τρόπος µετάδοσης των αποτελεσµάτων θα καθοριστεί µε σχετική εγκύκλιό µας η οποία θα σας αποσταλεί άµεσα. Για την µετάδοση θα χρησιµοποιηθούν µόνο τα έντυπα µετάδοσης των αποτελεσµάτων που έχετε λάβει. Σηµειώνεται ότι, η σειρά αναγραφής των συνδυασµών και των υποψηφίων περιφερειαρχών και δηµάρχων στα ανωτέρω έντυπα µετάδοσης των αποτελεσµάτων της επαναληπτικής ψηφοφορίας, από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς τους Αντιπεριφερειάρχες περιφερειακής ενότητας έδρας νοµών καθώς και η σειρά ανακοίνωσης του αποτελέσµατος αυτού προς το Υπουργείο, θα είναι σύµφωνη µε τη σειρά ανακήρυξης των συνδυασµών.

Υπενθυµίζεται τέλος ότι την Κυριακή, ηµέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, τα καταστήµατα των ΟΤΑ πρέπει να παραµείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της µετάδοσης των αποτελεσµάτων από όλα τα εκλογικά τµήµατα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρµοδιότητα.

8. Στους κκ. αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, θέτουµε υπόψη τα εξής:

α. Οι παραλειφθέντες εκλογείς, θα ψηφίσουν µε πιστοποιητικό εγγραφής στα δηµοτολόγια ή µητρώα αρρένων, το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόµενους από το δήµο τους και το οποίο θα φέρει την ένδειξη «ΕΚ∆Ι∆ΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 2ας ΙΟΥΝΙΟΥ 2019».

β. Οι παραλειφθέντες υπήκοοι κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν µε τη σχετική βεβαίωση η οποία χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόµενο από το δήµο στον οποίο υπέβαλε την αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Σηµειώνεται ότι οι εκλογείς των ανωτέρω περιπτώσεων θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν και οι διπλοεγγεγραµµένοι εκλογείς.

γ. Οι διπλοεγγεγραµµένοι εκλογείς, δίπλα στο όνοµα των οποίων στον εκλογικό κατάλογο, υπάρχει η ένδειξη ∆, θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση του διπλοεγγεγραµµένου εκλογέα, στην οποία θα πρέπει να συµπληρώνονται όλα τα στοιχεία του εκλογέα και ιδιαίτερα ο Ειδικός Εκλογικός Αριθµός, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο. Στην υπεύθυνη δήλωση ο εκλογέας συµπληρώνει στο τέλος τη φράση: «Επίσης ότι άσκησα το εκλογικό µου δικαίωµα την Κυριακή 26.5.2019 σ’ αυτό το ίδιο εκλογικό τµήµα».

Τα ανωτέρω (α) πιστοποιητικά και οι υπεύθυνες δηλώσεις διπλοεγγεγραµµένων και παραλειφθέντων εκλογέων πρέπει να αποσταλούν στα οικεία Πρωτοδικεία, σε ξεχωριστό φάκελο από το λοιπό εκλογικό υλικό

9. Υπενθυµίζουµε επίσης ότι, για την άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων η Περιφέρεια Αττικής θα ενηµερώνεται σχετικά από τους δήµους, οι οποίοι θα αποστέλλουν fax στην Περιφέρεια.

10. Τέλος, παρακαλούµε για την άµεση κοινοποίηση της παρούσας εγκυκλίου:

α) Στους κκ. Προέδρους και Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας σας

β) Στους δήµους, στους οποίους θα επαναληφθεί η ψηφοφορία

γ) Στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων των δήµων, στους οποίους θα επαναληφθεί η ψηφοφορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα