E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αργεντινή: Χάος από τη γενική απεργία για τα μέτρα λιτότητας

Καταρρέει δημοσκοπικά η κυβέρνηση Μάκρι

Δημοσίευση 29/5/2019 | 18:12

Αργεντινή: Χάος από τη γενική απεργία για τα μέτρα λιτότητας

Η γενική απεργία που πραγματοποιείται σήμερα στην Αργεντινή εναντίον των μέτρων λιτότητας που έλαβε ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες σε σημαντικά λιμάνια εξαγωγής σιτηρών -- η πιο πρόσφατη ένδειξη έντασης στη χώρα που πλήττεται από ύφεση.

Η απεργία, την οποία κάλεσαν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, σημειώνεται καθώς ο κεντροδεξιός ηγέτης καταρρέει στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, με τη δημοτικότητά του να πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό, τις απώλειες θέσεων εργασίας και το αδύναμο πέσο.

Χωρίς μέσα μεταφοράς και με πολλά σχολεία, γραφεία και τράπεζες να έχουν κατεβάσει ρολά, οι δρόμοι στο κέντρο του Μπουένος Άιρες ήταν πολύ ήσυχοι το πρωί πριν από τις διαδηλώσεις, στις οποίες έχει καλέσει για σήμερα η ισχυρή εργατική συνομοσπονδία CGT.

Η CGT, που έχει στενούς δεσμούς με τον περονιστική αντιπολίτευση, απαιτεί από την κυβέρνηση να στηρίξει μισθολογικές αυξήσεις που θα ανταποκρίνονται στον υψηλό πληθωρισμό --οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 50% τον τελευταίο χρόνο-- και να μειώσει το φορολογικό βάρος για τους εργάτες.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το συνδικάτο ανέφερε πως κήρυξε απεργία για να επιφέρει μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική, καθώς «η οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται μέρα τη μέρα και ο πληθωρισμός καταστρέφει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών».

Οι διαδηλώσεις θα έχουν επίσης στόχο την αύξηση των τελών των υπηρεσιών, αποτέλεσμα των κυβερνητικών προσπαθειών να μειωθεί το έλλειμμα βάσει μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα υψηλά τέλη επέτειναν τα επίπεδα φτώχειας.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά τις πιθανότητες επανεκλογής του Μάκρι, με τον υποψήφιο πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερναντες ντε Κίρτσνερ, να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Σήμερα δεν πραγματοποιείται καμία πτήση από τα αεροδρόμια της Αργεντινής λόγω της απεργίας και οι εξαγωγές σιτηρών σταμάτησαν στα λιμάνια του Ροσάριο, μιας από τις πιο σημαντικές αγροτο-βιομηχανικές περιοχές στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιθάκη ‑ Τσίπρας: Πόσο αντίτυπα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα

Ελλάδα 25.11.2025
Ανάρπαστο έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»

Διασωληνωμένος 12χρονος στο Παίδων, υπέστη εγκαύματα στο τζάκι

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 12χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του και τη διακομιδή του στην Αθήνα

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Ελλάδα 25.11.2025
Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή ‑ Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Οικονομία 25.11.2025
Οι δικαιούχοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 800 ευρώ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κόσμος 25.11.2025
Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Κόσμος 25.11.2025
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα 25.11.2025
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα