E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΝΦΙΑ: Μεγαλύτερη μείωση για το 2019

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Δημοσίευση 15/5/2019 | 20:00

ΕΝΦΙΑ: Μεγαλύτερη μείωση για το 2019

Μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2019 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία ωστόσο δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο της μείωσης των 100 ευρώ που προβλέπει ο νόμος που έχει ψηφισθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας που δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εφόσον αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ. Πάνω από τα 60.000 ευρώ ο νόμος βάζει «κόφτες» στην χορηγούμενη έκπτωση.

Με βάση την τροπολογία για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να προκύψει το ύψος των εκπτώσεων δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των αγροτεμαχίων. Έτσι, την έκπτωση 30% -πάντα με το «ταβάνι» των 100 ευρώ- θα κερδίσουν περισσότεροι φορολογούμενοι.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι: «αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη... σε seχ toy

Κόσμος 20.08.2025
Κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή

Σουηδία: Μεταφέρουν ολόκληρη εκκλησία στην άλλη άκρη ‑ Πόσο θα κοστίσει

Κόσμος 20.08.2025
Το εμβληματικό ξύλινο μνημείο 113 ετών, κινδυνεύει από καθιζήσεις και γι` αυτό πρόκειται να μεταφερθεί ολόκληρο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων

Επανέρχονται τα 40άρια ‑ Ποια θα είναι η πιο θερμή ημέρα της εβδομάδας

Καιρός 20.08.2025
«Ρόλερ κόστερ» θυμίζει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες

Παραλίες: 11.500 καταγγελίες στο «MyCoast» για παραβάσεις

Ελλάδα 20.08.2025
Ποιες περιοχές είναι πρωταθλήτριες στην παράβαση

Χαλάνδρι: Στο κορμί της 47χρονης έμεινε η λάμα από το μαχαίρι του 28χρονου

Ελλάδα 20.08.2025
Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία της 47χρονης από τον 28χρονο στο Χαλάνδρι

«Πονοκέφαλος» η αναζήτηση φοιτητικής στέγης: Τα υψηλά ενοίκια εκτοξεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Ελλάδα 20.08.2025
«Τρομάζει» η αναζήτηση κατοικίας για τους φοιτητές που πέρασαν σε σχολές μακριά από το σπίτι τους

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη: Πέντε νεκροί και 14 νοσηλευόμενοι από τη νόσο των κλιματιστικών

Κόσμος 20.08.2025
Συνολικά 108 κρούσματα λεγεωνέλλωσης έχουν καταγραφεί στο Χάρλεμ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός‑σοκ από τον πρώτο γύρο του Γουίνστον Σάλεμ με 33 αβίαστα λάθη

Αθλητικά Νέα 20.08.2025
Πρόωρο φινάλε για τον Έλληνα τενίστα λίγες ημέρες πριν το US Open

Αγριο ξύλο σε συναυλία στην Καλιφόρνια ‑ Την άφησε αναίσθητη από τα χτυπήματα και έτρεξε να κρυφτεί

Κόσμος 20.08.2025
Αφορμή για το βίαιο περιστατικό ήταν το γεγονός ότι ο σύντροφος του θύματος έριξε το ποτό του πάνω στον άνδρα που της επιτέθηκε

Τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε πλαζ

Ελλάδα Χτες
Η σορός του άνδρα βρέθηκε εκτός της θάλασσας