E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανικές εκλογές: Χάνουν τα μεγάλα κόμματα

Περισσότερους από 850 συμβούλους χάνει συνολικά το Συντηρητικό Κόμμα

Δημοσίευση 3/5/2019 | 20:52

Βρετανικές εκλογές: Χάνουν τα μεγάλα κόμματα

Περισσότερους από 850 συμβούλους χάνει συνολικά το Συντηρητικό Κόμμα, και πάνω από 100 το κόμμα των Εργατικών, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και ενώ έχουν καταμετρηθεί αποτελέσματα για 201 από τα 248 τοπικά συμβούλια, όπου διεξήχθησαν χθες εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταλαμβάνουν μέχρι στιγμής 494 έδρες και οι Πράσινοι 117.

Ο μικρός αριθμός απωλειών του Εργατικού κόμματος, δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, καθώς οι ειδικοί των εκλογικών αποτελεσμάτων περίμεναν ότι το κόμμα θα κέρδιζε περισσότερες από 150 νέες έδρες στα τοπικά συμβούλια, εάν οι ψηφοφόροι ψήφιζαν με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Σύμφωνα με ένα σύστημα ανάλυσης της ψηφοφορίας, που χρησιμοποιεί το BBC, προβάλλοντας τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο για να εκτιμήσει την απόδοση των κομμάτων εάν γίνονταν εκλογές σε όλη τη Βρετανία, με βάση τον τρόπο που ψήφισαν οι πολίτες στις συγκεκριμένες εκλογές, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί φαίνεται να ισοψηφούν με ποσοστό 28% (σε εθνικό επίπεδο) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να καταλαμβάνουν το 19%, ενώ τα λοιπά κόμματα το 25%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του BBC, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει σημαντικό μέρος της στήριξης των ψηφοφόρων κατά το τελευταίο έτος, καθώς στις τοπικές εκλογές του 2018, τα δύο κόμματα ισοψηφούσαν και πάλι, αλλά με ποσοστό 35%. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η δικομματική πολιτική βρίσκεται σε πτώση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αν και τώρα ανεβάζουν τα ποσοστά τους (19%), το 2010 βρίσκονταν στο 26%.

Οι Εργατικοί χάνουν τον έλεγχο στο τοπικό συμβούλιο του Μπόλσοβερ στο Ντέρμπισαϊρ, για πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια, ενώ η πρώην επικεφαλής του συμβουλίου από το κόμμα των Εργατικών, Ανν Σίρετ, υποστήριξε ότι ο λόγος της ήττας οφείλεται λιγότερο στα τοπικά ζητήματα και περισσότερο στο Brexit, για το οποίο οι ψηφοφόροι ζητούν περισσότερη σαφήνεια από το κόμμα τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το κόμμα Ukip έχασε περίπου το 80% των εδρών που κατείχε στα τοπικά συμβούλια όπου διεκδικούσε έδρες (συμμετείχε στις εκλογές με 111 υποψήφιους σε συγκεκριμένα τοπικά συμβούλια), και καταλήγει με μόλις 24.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!