E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συντάξεις Δημοσίου: Ποιοι μπορούν να βγουν το 2019 σε σύνταξη

Οι πέντε κατηγορίες που θεμελιώνουν δικαίωμα για πλήρη ή μειωμένη

Δημοσίευση 2/5/2019 | 12:54

Συντάξεις Δημοσίου: Ποιοι μπορούν να βγουν το 2019 σε σύνταξη

Την «πόρτα» της εξόδου στη σύνταξη ανοίγουν φέτος περισσότεροι από 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς πατώντας σε ειδικές διατάξεις μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2019.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος με όρια ηλικίας μικρότερα των 67 ετών, είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη, καθώς έχουν κατοχυρώσει σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο λόγος για άντρες και γυναίκες που µε ειδικές διατάξεις νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας, ως µητέρες - πατέρες ανηλίκων, ως τρίτεκνοι ή επειδή έχουν συµπληρώσει στο παρελθόν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης -25ετία ή 35ετία- και έχουν κατοχυρώσει δικαίωµα.

Το 2019 εκτός από τους ασφαλισµένους-ες άντρες και γυναίκες υπαλλήλους Δηµοσίου που έχουν ήδη θεµελιώσει δικαίωµα για να συνταξιοδοτηθούν και δεν το έχουν ακόµα ασκήσει, υπάρχουν και οι υπάλληλοι που έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν φέτος καθώς θεµελιώνουν το σχετικό δικαίωµα για πρώτη φορά. Δηλαδή συµπληρώνουν τις κατά περίπτωση απαιτούµενες προϋποθέσεις, χρονικές και ηλικιακές.

Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019 κυρίως παλαιοί ασφαλισµένοι οι οποίοι είτε έχουν κατοχυρώσει σύµφωνα µε το προγενέστερο καθεστώς τις απαιτούµενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (κυρίως την τριετία 2010-2012), δηλαδή έχουν συµπληρώσει την απαιτούµενη 25ετία και τις κατά περίπτωση απαιτούµενες προϋποθέσεις (π.χ. 35, 36, 37 ή 40 έτη, ανήλικο παιδί, τρία παιδιά κ.λπ.), και ακολουθώντας τα νέα µεταβατικά όρια ηλικίας συµπληρώνουν το 2019 το νέο απαιτούµενο όριο ηλικίας και θεµελιώνουν δικαίωµα για συνταξιοδότηση.

Οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούσε το προηγούµενο καθεστώς δεν άλλαξαν, άλλαξαν όµως για τους περισσότερους τα όρια ηλικίας.

Οι κατηγορίες των υπαλλήλων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» φέτος είναι οι εξής:

1. Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης μέχρι την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος (με πραγματικό ή πλασματικό χρόνο) και φέτος συμπληρώνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

2. Υπάλληλοι με 35 χρόνια ασφάλισης που συμπληρώνουν κατά περίπτωση το νέο όριο ηλικίας το 2019. Πρόκειται για άντρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει 25ετία το 2010, το 2011, ή το 2012 και τα κατά περίπτωση 35, 36 ή37 έτη ασφάλισης μέχρι σήμερα.

3. Υπάλληλοι με τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης που συμπληρώθηκαν την τριετία 2010-2012 και φέτος συμπληρώνουν και το κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη η μειωμένη σύνταξη.

4. Υπάλληλοι με τρία παιδιά που είναι γεννημένοι το 1961 (έγιναν δηλ 55 ετών το 2016) και συμπλήρωσαν 23 έτη προϋπηρεσίες το 2012, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως τρίτεκνοι με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.

5. Άντρες και γυναίκες γονείς ανηλίκων παιδιών που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2012 και είχαν ανήλικο παιδί. Σύμφωνα με τα νέα μεταβατικά όρια ηλικίας συμπληρώνουν το 2019 το νέο απαιτούμενο όριο ηλικίας θεμελιώνοντας δικαίωμα για πλήρη σύνταξη.

Ειδικά οι μητέρες ανηλίκου που είναι γεννημένες το 1961 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα