E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιεροσόλυμα: Σε κλίμα κατάνυξης η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Στις 18:30 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας η υποδοχή του Αγίου Φωτός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2019 | 12:55

Ιεροσόλυμα: Σε κλίμα κατάνυξης η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού. Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εισήλθε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο. Ενθουσιώδεις ιαχές «Άξιος» ακούγονταν από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει στο ναό.

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς στην Εκκλησία της Αναστάσεως, οι οποίοι έσπευσαν κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, να λάβουν το Άγιο Φως και να το μεταδώσουν.

Ο ναός ήταν κατάμεστος πιστούς, κυρίως Αραβόφωνους, από Ρωσία, Γεωργία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Κύπρο, Γεωργία, Ελλάδα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, οι χιλιάδες πιστοί, μετά την τελετή αφής κρατώντας τις λαμπάδες τους αναμμένες ξεχύθηκαν στα δρομάκια της Ιερής Πόλης.

Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ κατά τις 5 το απόγευμα και να αφιχθεί στις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στη συνέχεια το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Ελλάδα 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα