E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Σρι Λάνκα: Στους 290 οι νεκροί από τις 8 εκρήξεις

Παγώνουν το αίμα οι ειδήσεις που έρχονται από τη Σρι Λάνκα

Δημοσίευση 22/4/2019 | 10:16

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Σρι Λάνκα: Στους 290 οι νεκροί από τις 8 εκρήξεις

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις οχτώ εκρήξεις μέσα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 290 νεκρούς και 500 τραυματίες όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

Λίγη ώρα αργότερα ένα στέλεχος των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα δήλωσε στο Associated Press ότι τις έξι εκρήξεις στις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία πραγματοποίησαν επτά βομβιστές αυτοκτονίας.

Είχαν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις

Εντωμεταξύ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημέρωση 10 ημέρες νωρίτερα για πιθανές επιθέσεις σε «γνωστές εκκλησίες» από βομβιστές αυτοκτονίας.

«Πρέπει να δούμε γιατί δεν πήραμε ικανοποιητικά προληπτικά μέτρα» είπε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε καθώς οι αρχές ασφαλείας υπάγονται στον πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, με τους δύο πολιτικούς να μην έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο ο Σιρισένα επιχείρησε να ανατρέψει τον Γουικρεμεσίνγκε.

Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Σρι Λάνκα ανήρτησε στο Twitter δύο φωτογραφίες από το υπόμνημα με τις πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας οι πληροφορίες μιλούσαν για μια ισλαμιστική οργάνωση, την NTJ (National Thowheeth Jama'ath) η οποία σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Η οργάνωση αυτή ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.

Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 35 ξένοι πολίτες από Βρετανία, Ολλανδία, Κίνα, Πορτογαλία και ΗΠΑ με Ουάσινγκτον και Λονδίνο να έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν σκοτωθεί υπήκοοι των δύο χωρών. Η Ινδία επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της, ενώ σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA ένας πορτογάλος πολίτης συγκαταλέγεται στα θύματα.

Τι συνέβη

Οι πρώτες από τις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, από τις 8:30 έως τις 9:00 τοπική ώρα (06:00-06:30 ώρα Ελλάδας), σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Τα ξενοδοχεία, το Shangri-La, το Kingsbury και το Cinnamon, απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο.

ξενοδοχείο Cinnamon, ένας βομβιστής-καμικάζι από τη Σρι Λάνκα που είχε κλείσει δωμάτιο δίνοντας το όνομα Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ, πυροδότησε τη βόμβα ανάμεσα στους πελάτες που είχαν πάει στο εστιατόριο για πρωινό με στόχο να προκαλέσει το θάνατο όσων περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν.

Στο Shangri-La καταστράφηκε επίσης το εστιατόριο.

Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες στις οποίες ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα. Στόχοι: η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία σε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας και η δεύτερη σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Βρήκαν και βόμβα κοντά στο αεροδρόμιο

Αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο κι εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς των ένοπλων δυνάμεων, γνωστοποίησε η αστυνομία της Σρι Λάνκα.

Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «αυτοσχέδια» βόμβα βρέθηκε αργά χθες βράδυ σε δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο τερματικό του αεροδρομίου, που παραμένει ανοικτό -- υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -- μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις της Κυριακής εναντίον κυρίως εκκλησιών και πολυτελών ξενοδοχείων, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 215 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 450 και πλέον.

Τοπική ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

Tοπική ισλαμιστική οργάνωση, το National Thowheeth Jama'ath (NTJ), βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που άφησαν 290 νεκρούς την Κυριακή του Πάσχα στην Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούν για πιθανές σχέσεις της οργάνωσης με ξένες οργανώσεις.

Εδώ και δέκα ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι το ισλαμιστικό κίνημα ετοίμαζε επιθέσεις κατά εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα