E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετά από 8 χρόνια «ξανασφυρίζει» το τρένο από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο

Αύριο το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο

Δημοσίευση 16/4/2019 | 19:57

Μετά από 8 χρόνια «ξανασφυρίζει» το τρένο από το  Κιάτο μέχρι το Αίγιο

Τον ήχο του τρένου να «σφυρίζει» θα ακούσουν για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια οι κάτοικοι της βόρειας Πελοποννήσου, από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο. Αύριο θα εκτελεστεί το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Κιάτου και Αιγίου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της επιδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κιάτου - Ροδοδάφνης. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δοκιμαστικών δρομολογίων, η πλήρης παράδοση του τμήματος προς εμπορική λειτουργία θα καθυστερήσει μερικούς μήνες, καθώς εκκρεμεί το σύστημα σηματοδότησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κατά τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου καταστράφηκε το σύστημα σηματοδότησης και έτσι πρέπει να εγκατασταθεί εκ νέου.

Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.30 π.μ. μεταξύ των Σ.Σ. Κιάτου και Αιγίου, με ενδιάμεσες στάσεις στους Σ.Σ. Ξυλοκάστρου και Ακράτας. Πρόκειται για τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 70 χλμ., σε συνέχεια του λειτουργικού τμήματος Κορίνθου - Κιάτου, που περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς σε Ξυλόκαστρο, Ακράτα και Αίγιο και έξι στάσεις σε Διμηνιό, Λυκοποριά, Λυγιά, Παραλία Πλατάνου, Διακοπτό και Ελίκη.

Η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε την κατασκευή της νέας σύγχρονης υποδομής, που περιλαμβάνει 6 σήραγγες συνολικού μήκους 11 χλμ., 8 σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους 1,7 χλμ., 19 σιδηροδρομικές γέφυρες, 63 κάτω διαβάσεις και 10 άνω διαβάσεις και επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων τρένου. Συγκεκριμένα, η ταχύτητα που θα μπορεί να αναπτύσσεται είναι 200 χλμ./ώρα στο τμήμα Κιάτο - Λυκοποριά και 150 χλμ./ώρα στο τμήμα Λυκοποριάς - Αίγιου. Εντούτοις, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η ανώτερη επιτρεπόμενη ταχύτητα κίνησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΣΕ, δεν ξεπερνά τα 180 χλμ./ώρα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα κρίνουν τον βαθμό ασφάλειας και ετοιμότητας της γραμμής των συνολικά 70 χλμ. Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα είναι ακόμη τα πιστοποιητικά ασφαλείας για τις έξι σήραγγες του τμήματος.

Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν η πυροσβεστική και η αστυνομία, όπως αντίστοιχα έγινε πρόσφατα και στις σήραγγες Καλλιδρόμου και Οθρυος.

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε συμπληρωματική σύμβαση για τη λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης, που θα ολοκληρώσει τις εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστούν περίπου 3-4 μήνες για να τελειώσουν όλα τα απαιτούμενα έργα. Η πλήρης λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης αποτελεί προϋπόθεση για την παράδοση σε εμπορική χρήση του τμήματος. Στη συνέχεια ο ΟΣΕ θα παραλάβει το έργο από την ΕΡΓΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αρχίσει τη δρομολόγηση τρένων, τα οποία θα φθάνουν μέχρι το Αίγιο, το οποίο θα μετατραπεί στον νέο τερματικό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν την παράδοση να γίνεται, εκτός απροόπτου, εντός του θέρους.

Εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένει όσον αφορά το εάν τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ενταχθούν στο υφιστάμενο πλέγμα προαστιακών δρομολογίων ή αν θα αποτελέσουν ένα νέο δρομολόγιο που θα ξεκινά από την Αθήνα και θα καταλήγει στο Αίγιο. Αλλωστε, η λειτουργία της νέας διπλής γραμμής θα είναι χωρίς ηλεκτροκίνηση, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και θα απαιτηθούν 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για την ολοκλήρωση και τη θέση σε λειτουργία.

Η δρομολόγηση τρένων στο νέο τμήμα θα οδηγήσει σε βελτίωση, αύξηση και διευκόλυνση των μετακινήσεων στη βόρεια Πελοπόννησο, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, επισημαίνει η ΕΡΓΟΣΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό