E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ζώγια παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «ΗΧΟχρωματίζοντας»

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

6 νέοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ξεχωριστή παρουσίαση των έργων τους

Δημοσίευση 16/4/2019 | 14:54

Η Ζώγια παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «ΗΧΟχρωματίζοντας»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερομηνίες: από 18/4/2019 έως 17/5/2019
ΑΠΡ 2019
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
ΜΑΙ 2019
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Η Ζώγια υποδέχεται με μεγάλη χαρά την ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΗΧΟχρωματίζοντας» των ζωγράφων Βασίλη Βαφειάδη, Γιάννη Γκόγκου, Θανάση Καραμήτα, Milos Milosavljevic, Σταύρου Παναγιωτάκη και του γλύπτη Vladimir Savic.

Οι έξι καλλιτέχνες, επιχειρούν να συνθέσουν, στους χώρους της Ζώγιας μια οπτικοακουστική σχέση με «συμπάθεια», ανάμεσα σε εικαστικές και μουσικές αναζητήσεις. Μια συνύπαρξη που επιζητεί το βλέμμα και το άκουσμα, την αρμονική παρέα των ήχων, των χρωμάτων, της φόρμας και της ατμόσφαιρας. Έξι εικαστικοί καλλιτέχνες παρεμβαίνουν, αναμένοντας την επόμενη μουσική μπάντα.

Την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 21.00 θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε μέχρι τις 17 Μαϊου. Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύει μουσικά ο τραγουδοποιός Αλέξης Καραβέργος (τραγούδι, κιθάρα) παρουσιάζοντας τραγούδια από το σύνολο του έργου του, «Ο Βασιλιάς σου να γίνω» (Impact Music) και «Ζητώ πολλά» (Λύρα) με αρκετές νέες συνθέσεις. Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί performance με τις Σέφη Αργυροπούλου, Πολυξένη - Σύλβια Δεληγιωρίδη και Theodora Savić, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας έχει ο Γιάννης Ευθυμιάδης.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Οι ζωγράφοι Βασίλης Βαφειάδης, Γιάννης Γκόγκος, Θανάσης Καραμήτας, Milos Milosavljevic, Σταύρος Παναγιωτάκης και ο γλύπτης Vladimir Savic, παρουσιάζουν έξι διαφορετικές προτάσεις, αξιοποιώντας την ατμόσφαιρα του χώρου και τη δυνατότητα «συνομιλίας» των έργων μεταξύ τους, με το περιβάλλον και το κοινό. Τα έργα των καλλιτεχνών αποτελούν δείγματα της πρόσφατης δουλειάς τους, προβάλλοντας την αισθητική και την αντιληπτική τους ευρύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν την τέχνη, ενώ παράλληλα διαφαίνονται οι τεχνοτροπικές τάσεις που ακολουθούν, οι ανησυχίες τους και οι κατευθυντήριες επιδιώξεις τους με στόχο την επίτευξη μιας προσωπικής γραφής.

Η ζωγραφική του Βασίλη Βαφειάδη, του Γιάννη Γκόγκου και του Σταύρου Παναγιωτάκη είναι «ανθρωποκεντρική», έχοντας την ανθρώπινη μορφή ως κυρίαρχη αναφορά.

Οι «άνθρωποι» του Βασίλη Βαφειάδη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος, συστήνονται δίχως να αποκαλύπτουν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους, αλλά υπάρχουν ως χρωματικές αφηρημένες φιγούρες μέσα σε αόριστους χώρους.

Οι μορφές του Γιάννη Γκόγκου, αφαιρετικές και εξαϋλωμένες, μας συνδέουν με το αρχέγονο και το «πρωτόγονο». Ο ζωγράφος εμμένει υπό μορφή σπουδής, σε συγκεκριμένους τύπους, που επεξεργάζεται συνεχώς, αναζητώντας την οντολογική τους υπόσταση.

Η ζωγραφική του Σταύρου Παναγιωτάκη οργανώνεται επίσης με την ανθρώπινη μορφή να καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις. Μέσα από τις χρωματολογικές εντάσεις και την ελεγχόμενη κατανομή του φωτός, τα στοιχεία της σύνθεσης τοποθετούνται πάνω στον καμβά ως μορφές, που αντιτίθενται στο μονοσήμαντο τρόπο αντίληψης της εφήμερης πραγματικότητας.

Ο Θανάσης Καραμήτας δημιουργεί έργα που “βυθίζονται” μέσα σε ένα αφηρημένο και έντονο χρωματικό περιβάλλον, προσκαλώντας τον θεατή σε μια διαδικασία πολλαπλών αναγνώσεων. Η αφαιρετική γραφή του παρουσιάζει μια σύγχρονη δημιουργική πρόταση, που απηχεί την τέχνη του σύγχρονου μοντερνισμού.

Οι πίνακες του Milos Milosavljevic αποτελούν σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων, γραμμών και χρωμάτων σε ένα αρμονικό ζωγραφικό τοπίο, καθώς επίσης και σπουδή στη γεωμετρική αφαίρεση.

Ο γλύπτης Vladimir Savic οικειοποιούμενος παλαιότερες τεχνικές, διαμορφώνει ένα προσωπικό ύφος με έντονες μινιμαλιστικές και αφαιρετικές τάσεις. Οι ανάγλυφες μορφές στα έργα του παίζουν μεταξύ του αναγνωρίσιμου και του αφηρημένου.

Ιnfo:

“ΗΧΟχρωματίζοντας” - Ομαδική ‘Εκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, ώρα 21:00

Διάρκεια: 18/04 – 17/05 2019

Τοποθεσία: «Ζώγια», Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ.Σβώλου 54

Τηλέφωνο: 2310 243.459

Είσοδος ελεύθερη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Thessaloniki Pride 2025: Pride Forum

Cityλάιφ 18.06.2025
Στο καθιερωμένο πια Pride Forum του Thessaloniki Pride ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για τη βασική θεματική του φεστιβάλ

Anilio Park Festival

Φεστιβάλ 18.06.2025
Σου θυμίζουμε γιατί πρέπει να είσαι και εσύ στο Anilio Park Festival

Έναρξη 13ου Thessaloniki Pride

Φεστιβάλ 18.06.2025
Θεσσαλονίκη, 17/6/2025

Francis Mercier & Nitefreak στο Official Pre‑Primer Event

Μουσική Προχτές
ΑΘΗΝΑ26/06

Thessaloniki Pride 2025

Φεστιβάλ 15.06.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗαπό 16/06 έως 21/06

Μην χάσεις την ευκαιρία να γίνεις μέρος του Official Pre‑Primer Event

Cityλάιφ 13.06.2025
Πέμπτη 26 Ιουνίου. Ιnternational co-headliners, σε μια βραδιά γεμάτη big reveals, exclusive content & uplifting music.

11ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Θέατρο+Χορός 13.06.2025
ΑΘΗΝΑαπό 27/06 έως 29/0615

Το ΑΤΙΤΛΟΝ finale της Αντωνίας Οικονόμου στο Σύγχρονο Θέατρο

Θέατρο+Χορός 12.06.2025
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟαπό 12/06 έως 15/0610

10ο Edessa Short Film Festival

Φεστιβάλ 11.06.2025
ΕΔΕΣΣΑαπό 05/07 έως 06/07

Η Νατάσσα Μποφίλιου live στο Θέατρο Γης

Μουσική 11.06.2025
ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ30/0620