E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στα Σκόπια ο Τσίπρας: Αυτές τις συμφωνίες θα υπογράψει με τον Ζάεφ

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα

Δημοσίευση 2/4/2019 | 11:08

Στα Σκόπια ο Τσίπρας: Αυτές τις συμφωνίες θα υπογράψει με τον Ζάεφ

Βασικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αποδείξει πως έχουν ανοίξει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και για τις δυο χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Αργότερα, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ και θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι.

Το πρωί θα κάνει «πρεμιέρα» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συνεδριάσει υπό την παρουσία των δύο πρωθυπουργών, ενώ οι δύο άνδρες θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει ο Οργανισμός Enterprise Greece.

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κόστος που φέρει μίλησε στο πρακτορείο MIA ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μια ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Όπως ανέφερε, η Συμφωνία ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν πως είναι δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς η μια πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μέρος των Ελλήνων παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της.

«Ευθύνη μου και του Ζόραν Ζάεφ είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ιστορικής σημασίας την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια.

«Αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά.

Ανέφερε δε, πως Ελλάδα και Σκόπια οφείλουν να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι, καθώς η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και τα Σκόπια χρειάζονται έναν ισχυρό γείτονα να στηρίξει τα βήματά τους και την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Δέκα υπουργοί και πάνω από 140 επιχειρηματίες
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν τουλάχιστον δέκα υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθακης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σια Αναγνωστοπούλου. Την αποστολή συντονίζει ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψουν Τσίπρας-Ζάεφ

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας των Σκοπίων.

Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στα Σκόπια.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των Σκοπίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα