E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σόιμπλε: Το 2015 έφτασα κοντά σε παραίτηση λόγω Grexit

«Η Ελλάδα έπρεπε να βγει για 10 χρόνια από την ευρωζώνη»

Δημοσίευση 22/3/2019 | 18:09

Σόιμπλε: Το 2015 έφτασα κοντά σε παραίτηση λόγω Grexit

Στην αποκάλυψη ότι το καλοκαίρι 2015 είχε φθάσει ένα βήμα πριν από την παραίτησή του, με αφορμή την ελληνική κρίση και την απόρριψη της εισήγησής του για ένα -έστω προσωρινό- Grexit, προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς τους Financial Times.

«H Ελλάδα ήταν ένα ιδιαιτέρως ακανθώδες πρόβλημα. Δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη από την αρχή, λέει ο Σόιμπλε. Αλλά όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, θα έπρεπε να λάβει μία δεκαετή περίοδο «timeout» από την ευρωζώνη, ιδέα που είχε προτείνει στον ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου: «Του είπα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί», λέει. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας ήταν «δύσκολο να επιτευχθούν σε μία Δημοκρατία». «Γι΄ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά όλοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «η ιδέα δεν απομακρύνθηκε. Ο Σόιμπλε πίεσε για ένα προσωρινό «Grexit» το 2015, κατά τη διάρκεια ενός ακόμη γύρου της κρίσης χρέους. Αλλά η Μέρκελ και οι επικεφαλής των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέτρεψαν την ιδέα. Τώρα αποκαλύπτει ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί με αφορμή αυτό το ζήτημα. «Το πρωί που είχε ληφθεί η απόφαση (η Μέρκελ) μου είπε: Θα συνεχίσεις; … Αλλά ήταν μία από τις περιπτώσεις που βρεθήκαμε πολύ κοντά (στην παραίτησή μου).

Η άνοδος του λαϊκισμού

Επισημαίνοντας ότι πολλοί θεωρούν τον Σόιμπλε υπεύθυνο γενικά την κρίση στην ευρωζώνη ο συντάκτης του άρθρου προσθέτει: «Αλλωστε, ήταν αυτός ο αρχιτέκτων της λιτότητας, ένας δημοσιονομικός ιέραξ, του οποίου οι συνταγές κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ προκάλεσαν άνευ προηγουμένου δυσκολίες για εκατομμύρια απλών ανθρώπων , όπως λένε οι επικριτές του. Ο ίδιος κατέστη μία μισητή φιγούρα, ιδίως στην Ελλάδα. Πλακάτ στην Αθήνα του 2015 τον εμφάνιζαν με χιτλερικό μουστάκι κάτω από συνθήματα όπως: «Καταζητείται – Για μαζική φτωχοποίηση και καταστροφή».

Ο Σόιμπλε απορρίπτει την κριτική ότι η λιτότητα προκάλεσε άνοδο του λαϊκισμού: «Οι υψηλότερες δαπάνες δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση», λέει. Η ρίζα βρίσκεται στη μαζική μετανάστευση και τις ανασφάλειες που απελευθέρωσε: «Ποια ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αυτό το πρόβλημα; Ακόμη και η Σουηδία (έχει).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια