E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκε έναν σκονισμένο πίνακα στην σοφίτα του αλλά δεν φανταζόταν την αξία του

Θα πουληθεί σε δημοπρασία τον ερχόμενο Ιούνιο

Δημοσίευση 20/3/2019 | 00:13

Βρήκε έναν σκονισμένο πίνακα στην σοφίτα του αλλά δεν φανταζόταν την αξία του
@wikipedia.org

Ένας άνδρας αγόρασε κάποια στιγμή ένα σπίτι στην Τουλούζ της Γαλλίας. Αρκετά χρόνια αργότερα, ανακάλυψε στην σοφίτα έναν πίνακα, σκονισμένο με μια κηλίδα από νερό. Αρχικά, στην κατάσταση που βρισκόταν ο πίνακας, δεν θεώρησε ότι είχε μεγάλη αξία.

Αλλά το 2014, αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν εκτιμητή έργων τέχνης από το Παρίσι. Την απάντηση που πήρε όμως δεν την φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά του όνειρά. Επρόκειτο για έναν αυθεντικό πίνακα του Καραβάτζιο που ζωγραφίστηκε το 1607.

https://people.com/human-interest/rediscovered-caravaggio-painting-171-million-dollars/

@people.com

Απεικονίζει την βιβλική μορφή της Ιουδήθ, να αποκεφαλίζει τον στρατηγό Ολοφέρνη. Εξού και ο τίτλος του πίνακα, «Judith and Holofernes». Η Γαλλία απαγόρευσε ο πίνακας να φύγει από την χώρα, με τις έρευνες να συνεχίζονται. Όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες, ο πίνακας θα πουληθεί σε δημοπρασία που θα λάβει χώρα στις 27 Ιουνίου στην Τουλούζ, και η τιμή του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ειδικούς.

Η ύπαρξη του πίνακα ήταν γνωστή πριν την ανακάλυψή του, χάρις σε δυο γράμματα από το 1607, σε μια διαθήκη του 1617 αλλά και σε μια απογραφή περιουσιακών στοιχείων από το 1619. Πιστεύεται ότι είχε εκτεθεί κάποια στιγμή στην Αμβέρσα το 1689, αλλά από τότε τα ίχνη του είχαν χαθεί.

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/happy-445th-birthday-caravaggio-180960643/

@smithsonianmag.com

Το Μουσείο του Λούβρου εξέτασε τον πίνακα για τρείς εβδομάδες. Συνολικά, η έρευνα κράτησε περίπου 5 χρόνια. Η αξία του είναι μεγάλη ενώ, αν και υπάρχουν κάποιοι που αμφιβάλλουν, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο πίνακας είναι ένας αυθεντικός Καραβάτζιο. Είναι ο δεύτερος που αναπαριστά την αποκεφάλιση του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ. Ο πρώτος, που χρονολογείται από το 1600, βρίσκεται στο Παλάτσο Μπαρμπερίνι στην Ρώμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήπως να αρχίζουμε να δουλεύουμε όπως τα 90s;

Νέα Εποχή 19.04.2026
Αρθρο του Atlantic μας θυμισε πως... ίσως και να το χρειαζόμαστε

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

Stories 19.04.2026
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories 19.04.2026
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Ο Ανδρέας με τα φτερά και τα πούπουλα, μια καλτ φιγούρα της Αθήνας

Πρόσωπα 19.04.2026
Πολλοί μύθοι και αλήθειες έχουν συνδεθεί με το όνομά του

Η γυναίκα που έστειλε λεφτά στο διάστημα για τον έρωτά της

Stories 19.04.2026
Ήθελε να βοηθήσει έναν «Ρώσο αστροναύτη» που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο να επιστρέψει στη Γη

10 φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές της ιστορίας

Ιστορικά 19.04.2026
Φωτογραφίες που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν

Το χωριό της Καβάλας που πάει κόντρα στο δημογραφικό

Stories Χτες
Είναι γεμάτο πολύτεκνες οικογένειες

Τα σκάνδαλα που σόκαραν το πανελλήνιο τη δεκαετία του `90

Stories Χτες
Τρία μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της Ελλάδας των 90s

Ο Έλληνας πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 ατόμων με μία του κίνηση

Stories Χτες
Το σθένος και η ψυχραιμία του Σήφη Μιγάδη που απέτρεψε την τραγωδία