E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος: Προσοχή στα σαρακοστιανά

Καθαρά Δευτέρα: Τι να προσέξετε όταν ψωνίσετε

Δημοσίευση 7/3/2019 | 14:22

Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος: Προσοχή στα σαρακοστιανά

H «Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος» ενημερώνει το αγοραστικό κοινό - Tα χαρακτηριστικά φρεσκότητας, οι τιμές και οι συνθήκες διάθεσης
Σε διερευνητικό «σαφάρι» έχουν ξεκινήσει οι καταναλωτές τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα των σαρακοστιανών προϊόντων και ειδικά των αλιευμάτων, λίγες ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Γι αυτό ακριβώς το λόγο η «Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος» ενημερώνει το αγοραστικό κοινό να κάνει επισταμένη έρευνα αγοράς και να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ποιότητα των ευπαθών προϊόντων.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι απαιτείται προσοχή στη ποιότητα των αλιευμάτων, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και τις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα,

• Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή

• Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά

• Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα

• Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή

• Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Προσοχή! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών

(μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)

• Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά

• Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη

• Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο

• Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα

• Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.

Οι αχινοί πρέπει να είναι ζωντανοί κι αυτό διαπιστώνεται στην αντανάκλαση των αγκαθιών τους.

Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις

• Η επωνυμία της επιχείρησης

• Το είδος των οστρακοειδών

• Η ημερομηνία παραγωγής

• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων

(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)

• Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη

• Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα

• Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»

• Oταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια

• Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη

• Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος

• Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα

• Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.

Στις κονσέρβες προσέχουμε

• Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή

• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης

• Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες

Επίσης

· Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

· Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.

· Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη...

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτων

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.

Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Ελλάδα 22.11.2025
Ποιοι δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκινητικό βίντεο: Καρέ καρέ η διάσωση αλόγου που είχε «βουλιάξει» σε λασπόνερα στη Φιλιππιάδα

Ελλάδα 22.11.2025
Το άτυχο άλογο είχε ακινητοποιηθεί μέσα στα νερά, αδυνατώντας να μετακινηθεί

Ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα: Μεγάλη γιορτή με τον Πάνο Μουζουράκη

Ελλάδα 22.11.2025
Ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να φορέσει τα «καλά» του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι στη Θεσσαλονίκη – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

Ελλάδα 22.11.2025
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό ανισακίασης

Θεσσαλονίκη: Έκλεβαν χρηματοκιβώτια και τα «έτρωγαν» στο καζίνο

Ελλάδα 22.11.2025
Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (25/11)

Παγκράτι: Ελεύθεροι μετά τη δίωξη οι 2 οδηγοί για τον θάνατο 72χρονης ‑ Τραγική φιγούρα η κόρη της

Ελλάδα 22.11.2025
Χάθηκε ο μοναδικός άνθρωπος που τη φρόντιζε - Προσωρινά η κοπέλα θα φιλοξενηθεί στο «Αιγινήτειο»

Λουτράκι: «Δεν ξαναμιλάω με δημοσιογράφο» ‑ Έφυγε από εκπομπή η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο

Ελλάδα 22.11.2025
Η συμπεριφορά της δασκάλας προκάλεσε έντονη δυσφορία στους παρουσιαστές της εκπομπής

Τον Δεκέμβριο θα απολογηθούν Τριαντόπουλος και Αγοραστός στην ανακρίτρια για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Ελλάδα 22.11.2025
Μετά το τέλος των απολογιών η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφανθούν για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου

Πύργος: Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ένας 17χρονος για απόπειρα βιασμού ανήλικης

Ελλάδα 22.11.2025
Συνελήφθησαν και οι μητέρες των δυο ανηλίκων