Ο «Εξάντας» επιστρέφει με μια διαφορετική ματιά στη σημερινή Ιταλία.
Την Τετάρτη 3 Μαρτίου σε πρώτη προβολή από την ΝΕΤ (22.00).
Δημοσίευση 3/3/2010 | 00:36


Ο Γιώργος Αυγερόπουλος μας παρουσιάζει μέσα από τον «ΕΞΑΝΤΑ» (03 Μαρτίου – 22.00) και τη συχνότητα της ΝΕΤ μια διαφορετική ματιά στη σημερινή Ιταλία και τη σχέση της με τους μετανάστες. Μαύροι, τσιγγάνοι, Ρουμάνοι και Σλάβοι βρίσκονται στο στόχαστρο. «Αγανακτισμένοι πολίτες» πυροβολούν Αφρικανούς, τσιγγάνικοι καταυλισμοί καίγονται από τον οργισμένο όχλο, εκτελεστές της Καμόρα θερίζουν αδιακρίτως μαύρους, και πολιτοφύλακες περιπολούν στους δρόμους των πόλεων σύμφωνα με το νέο αντιμεταναστευτικό νόμο.
«Στην ιστορία της Ιταλίας υπήρξε μια άλλη στιγμή, όταν σκέφτηκαν να εμπιστευτούν την ασφάλεια σε άτομα που γυρνούσαν στους δρόμους με το ίδιο χρώμα πουκάμισο», λέει η αποδυναμωμένη αριστερά κάνοντας σαφέστατους υπαινιγμούς για τους Μελανοχίτωνες του Μουσολίνι. Προς τα πού βαδίζει η Ιταλία;
Ο αντιμεταναστευτικός νόμος Μπόσι - Φίνι ποινικοποιεί την μετανάστευση και την παράνομη είσοδο στην χώρα. Προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους Ιταλούς βοηθούν ή απασχολούν παράνομους μετανάστες. Θέτει σε εφαρμογή επίσης την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τα παιδιά των τσιγγάνων ενώ ιδρύει πολιτοφυλακές, εθελοντές δηλαδή που περιπολούν στις γειτονιές σε ομάδες «συνδράμοντας το έργο της αστυνομίας».
«Πιστεύω ότι η σημερινή οικονομική κρίση ευνοεί την επιστροφή του φασισμού όπως ακριβώς έγινε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929. Στην Ιταλία έχουμε ήπιους φασίστες τύπου Μπερλουσκόνι. Μερικοί γύρω από τον Μπερλουσκόνι θα προτιμούσαν τον φασισμό αν είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια δημοκρατική επανάσταση και τον φασισμό» λέει ο Τζιόρτζιο Μπόκα, Μαχητής του αντιφασιστικού αγώνα κατά τον ΒΆ Παγκόσμιο πόλεμο.
Τις πρώτες μέρες του 2010 η Ιταλία συγκλονίστηκε για άλλη μια φορά, από ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής βίας. Στο Ροζάρνο της Καλαβρίας άγνωστοι πυροβόλησαν Αφρικανούς μετανάστες με αεροβόλα την ώρα που γυρνούσαν από την δουλειά τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι 3000 Αφρικανοί δουλοπάροικοι του Ροζάρνο εξεγέρθηκαν καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχονταν τέτοιου είδους επίθεση.
Παράλληλα οι τσιγγάνοι υφίστανται κανονικό πογκρόμ. Έφτανε μια φήμη ότι μια 14χρονη τσιγγάνα αποπειράθηκε να κλέψει το παιδί μιας Ιταλίδας και μέσα σε λίγες ώρες τέσσερις καταυλισμοί των Ρομά στα περίχωρα της Νάπολης, είχαν παραδοθεί στις φλόγες. ¶γνωστοι με μηχανάκια πέταγαν μολότωφ, την ώρα που οι τσιγγάνοι έφευγαν για να σωθούν με την αστυνομία απλώς να κοιτάει.
Η συνέχεια στην οθόνη της ΝΕΤ και στον «ΕΞΑΝΤΑ».






