E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τη χώρα

Δημοσίευση 2/3/2019 | 09:04

Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ότι θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.

Η επίσκεψη θα γίνει πολύ σύντομα, είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια, διότι «είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε, βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο», όπως ανέφερε.

«Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες», εξήγησε.

«Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα. Είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε.

«Ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία, είναι ένας δρόμος που οδηγεί, όμως, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο και τις χώρες και τους λαού τους», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι ο δρόμος της αληθινής πατριωτικής ευθύνης. Απαιτεί θάρρος, τόλμη, συγκρούσεις, ανάληψη πολιτικού κόστους, αλλά έχει προορισμό. Επωφελή για τους λαούς μας. Επωφελή για τις επόμενες γενιές που αξίζουν να ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επικοινωνία Πούτιν – Νετανιάχου: Στο επίκεντρο το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα

Κόσμος Χτες
Συζήτησαν και για τις υπόλοιπες εξελίξεις

Νέο χαστούκι από ΗΠΑ στην Τουρκία: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Halkbank κατά της δίωξης για παράκαμψη κυρώσεων στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσπάθεια της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank να αποφύγει τη δίωξη για απάτη και ξέπλυμα χρήματος

Βασιλιάς Κάρολος: Εντοπίστηκε τεράστια χασισοφυτεία δίπλα στο σπίτι του

Κόσμος Χτες
«Μας τελείωσαν οι πολύ μεγάλες σακούλες τεκμηρίων για να περισυλλέξουμε και τα 225 φυτά»

Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» ‑ Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Κόσμος Χτες
Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης

Γκρέτα Τούνμπεργκ από το «Ελ. Βενιζέλος»: Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια γενοκτονία

Κόσμος Χτες
«Ποτέ δεν θα καταλάβω πώς οι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο κακοί» δήλωσε η ίδια

Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση της 50χρονης στο Χαϊδάρι: Βρέθηκε νεκρή στα αζήτητα νοσοκομείου

Ελλάδα Χτες
Είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο από τη Νέα Σμύρνη και εκεί, άφησε την τελευταία πνοή της

Αργυρούπολη: «Ούρλιαζα όταν μου κατέβασε το παντελόνι» λέει η 59χρονη

Ελλάδα Χτες
Η 59χρονη πήγε στην Ασφάλεια και κατήγγειλε το περιστατικό, με την ίδια να λέει πως πριν μερικούς μήνες υπήρξε κι άλλο αντίστοιχο περιστατικό στην περιοχή

Πέθανε ο πατέρας Λάμπρος μετά τη δολοφονία της κόρης του από τον εγγονό του στη Λάρισα

Ελλάδα Χτες
Ο ιερέας ήταν πατέρας της 52χρονης που σκότωσε ο γιος της τον Μάιο στη Λάρισα, με 25 μαχαιριές

Φθιώτιδα: Αρκούδα επιτίθεται σε κυψέλες μελισσοκόμου ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Κάμερα μελισσοκόμου στα Αργύρια Φθιώτιδας κατέγραψε την επίθεση αρκούδας σε κυψέλες