E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τίρανα: Δακρυγόνα και τραυματίες έξω από το κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα

Δημοσίευση 16/2/2019 | 18:22

Τίρανα: Δακρυγόνα και τραυματίες έξω από το κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν σήμερα σε τεταμένη ατμόσφαιρα μπροστά από το κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα, ενώ οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να τους απωθήσουν, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και τον οποίο κατηγορούν για «διαφθορά». Παραβίασαν επανειλημμένα τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.

Μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών έριξε αρχικά καπνογόνα και πέτρες εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης, το οποίο φυλάσσεται από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ράμα, φύγε!».

Παράθυρα του κτιρίου έσπασαν από τις πέτρες που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές. Περίπου δέκα διαδηλωτές επιχείρησαν επίσης να εισέλθουν στο κτίριο προσπαθώντας να παραβιάσουν την πόρτα της εισόδου, όμως απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει γι' αυτή τη βία την αντιπολίτευση».

Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούσαν νωρίς το απόγευμα να είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους για την «ανάπτυξη της πόλης».

Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο