E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μυστηριώδης υπόθεση με τον ανεξήγητο θάνατο σκιέρ ανοίγει μετά από 60 χρόνια

Έδωσε τροφή επί δεκαετίες στις πιο τρελές φήμες και θεωρίες συνωμοσίας

Δημοσίευση 1/2/2019 | 19:49

Μυστηριώδης υπόθεση με τον ανεξήγητο θάνατο σκιέρ ανοίγει μετά από 60 χρόνια

Ο ανεξήγητος θάνατος μιας ομάδας πεζοπόρων σκιέρ, τον Φεβρουάριο του 1959, στα Ουράλια όρη έδωσε τροφή επί δεκαετίες στις πιο τρελές φήμες και θεωρίες συνωμοσίας: από την εικασία ότι δέχτηκαν επίθεση εξωγήινων μέχρι ότι έπεσαν θύματα κάποιου απόρρητου πειράματος Σοβιετικών επιστημόνων.

Εξήντα χρόνια μετά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι έρευνες για την υπόθεση αυτή.

«Οι συγγενείς τους, τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό ζητούν μέχρι και σήμερα από τους ερευνητές να βρουν την αλήθεια και δεν κρύβουν τις υποψίες τους ότι κάτι τους έχουμε αποκρύψει», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας, ο Αλεξάντρ Κουρενόι, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εννέα έμπειροι σκιέρ, με επικεφαλής τον Ιγκόρ Ντιάτλοφ, έφυγαν τον Ιανουάριο του 1959 για πεζοπορία σε μια απομονωμένη περιοχή των Ουραλίων. Δεν επέστρεψαν ποτέ. Πολλές ημέρες αφότου δηλώθηκε η εξαφάνισή τους, εντοπίστηκε ο εγκαταλειμμένος καταυλισμός τους. Διαπιστώθηκε ότι οι σκηνές που είχαν στήσει για να κοιμηθούν είχαν σκιστεί από μέσα προς τα έξω.

Τα πτώματα των πέντε βρέθηκαν πάνω στο χιόνι σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων. Ήταν μισόγυμνοι ή φαινόταν ότι προσπάθησαν να ντυθούν βιαστικά. Κάποιοι έφεραν θανατηφόρα τραύματα και φρικιαστικές ουλές, μάλιστα το ένα από τα θύματα είχε κομμένη τη γλώσσα. Οι υπόλοιποι τέσσερις εντοπίστηκαν δύο μήνες αργότερα, σε ένα πιο απομακρυσμένο σημείο, καλυμμένοι από τα χιόνια.

Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή παγκοσμίως ως «Συμβάν στο πέρασμα του Ντιάτλοφ», από το όνομα του επικεφαλής της ομάδας. Ο Ιγκόρ Ντιάτλοφ έδωσε επίσης το όνομά του στο βουνό όπου βρέθηκε ο καταυλισμός.

Οι σοβιετικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση αυτή στις 26 Φεβρουαρίου 1959 και την ολοκλήρωσαν τρεις μήνες αργότερα. Τότε, είχε ειπωθεί ότι δεν επρόκειτο για δολοφονία, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις. Όσο περνούσε ο καιρός και δεν υπήρχε κάποια εξήγηση για τον θάνατο των εννέα, τόσο πλήθαιναν οι φήμες και οι διάφορες θεωρίες: κάποιοι υποστήριζαν ότι οι άτυχοι σκιέρ δέχτηκαν επίθεση από εξωγήινους, άλλοι ότι σκοτώθηκαν σε μια δοκιμή απόρρητων σοβιετικών όπλων. Ορισμένοι κατηγόρησαν τους αυτόχθονες Μάνσι, άλλοι μίλησαν ακόμη και για το... Γέτι.

Οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 75 διαφορετικές θεωρίες, ανέφερε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει να λύσει το μυστήριο, ο Αντρέι Κουριάνοφ. «Αμέσως αποκλείσαμε ορισμένες από αυτές, όπως εκείνες που μιλούσαν για ΑΤΙΑ ή άλλα μεταφυσικά φαινόμενα», πρόσθεσε. Αποκλείστηκε επίσης η πιθανότητα να δολοφονήθηκαν οι εννέα, ωστόσο πρόκειται να γίνει νέα νεκροψία στα λείψανά τους.

Σύμφωνα με τον Κουριάνοφ, τα τραύματα που έφεραν ορισμένα από τα θύματα είναι μεταθανάτια και ενδέχεται να προκλήθηκαν από το ψύχος που επικρατούσε στο βουνό εκείνον τον χειμώνα. Οι ειδικοί θα μεταβούν επίσης στο Πέρασμα Ντιάτλοφ για να συλλέξουν νέα δείγματα και να εξετάσουν αν η τραγωδία θα μπορούσε να έχει προκληθεί από χιονοστιβάδα.

Σήμερα το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι TV-3 ανέφερε ότι πρόκειται να μεταδώσει σύντομα ένα σίριαλ, το «Πέρασμα του Ντιάτλοφ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ληστεία στο Λούβρο κινητοποιεί την ΕΛΑΣ: 300 αστυνομικοί στα μουσεία από τον Μάρτιο

Ελλάδα 30.10.2025
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο όπου η προστασία των πολιτιστικών θησαυρών απασχολεί εκ νέου την ελληνική κοινή γνώμη

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο καταζητούμενοι για τη δολοφονία του προέδρου κυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κύπρο

Ελλάδα 30.10.2025
Η σύλληψη των καταζητούμενων στη Θεσσαλονίκη, για την εκτέλεση του επιχειρηματία στην Κύπρο, έγινε κατόπιν σχετικών ενταλμάτων

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο

Ελλάδα 30.10.2025
Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα

Έφοδος στον ΟΠΕΚΕΠΕ της οικονομικής αστυνομίας ‑ Θα κατασχέσουν το αρχείο του 2025

Ελλάδα 30.10.2025
Στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μεταβεί η οικονομική αστυνομία συνοδευόμενη από κλιμάκιο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών

Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και επιστροφή ενοικίου ‑ Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Οικονομία 30.10.2025
Νωρίτερα από την αναμενόμενη η καταβολή των δύο επιδομάτων

Aποζημίωση μαμούθ ζητά η Ρεάλ Μαδρίτης από την UEFA: Σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ για την European Super League

Αθλητικά Νέα 30.10.2025
Στα άκρα η κόντρα της «βασίλισσας» με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Έρχεται πρόγραμμα ανακαίνισης για σπίτια 30ετίας με επιδότηση έως 80%

Ελλάδα 30.10.2025
Θα έχει πιο διευρυμένα εισοδηματικά όρια σε σχέση με το Σπίτι μου 2

Λούβρο: Πέντε νέες συλλήψεις υπόπτων για την κινηματογραφική ληστεία

Κόσμος 30.10.2025
Δύο άνδρες που συνελήφθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο «παραδέχθηκαν εν μέρει» την εμπλοκή τους στην κλοπή

Καιρός: Πότε και σε ποιες περιοχές θα επιστρέψουν οι βροχές

Καιρός 30.10.2025
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Πνιγμένοι στα χρέη: Πόσα χρωστούν στην εφορία 4 εκατομμύρια Έλληνες

Οικονομία 30.10.2025
Παρά την αύξηση στις εισπράξεις, τα νέα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί της ΑΑΔΕ δείχνουν πως η φορολογική πίεση δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.