E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ένοχη σιωπή του Χόλιγουντ για τη σφαγή στο Κονέκτικατ και την οπλοκατοχή

Tα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο βρίσκονται εκ νέου στο στόχαστρο για τις βίαιες ταινίες που παράγουν

Δημοσίευση 19/12/2012 | 00:29

Η ένοχη σιωπή του Χόλιγουντ για τη σφαγή στο Κονέκτικατ και την οπλοκατοχή

Στα περισσότερα σημαντικά κοινωνικά θέματα των ΗΠΑ υπάρχει πάντα ένας διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ που πρωτοστατεί και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό με βαρυσήμαντες δηλώσεις, ωστόσο στο ζήτημα της οπλοκατοχής μάλλον οι αστέρες του σινεμά κάνουν τα στραβά μάτια.

Οι περισσότεροι από τους ακριβοπληρωμένους σταρ που συμμετέχουν σε ταινίες δράσεις με πολλές σκηνές βίας, έχουν να πουν από λίγα έως και... τίποτα για το θέμα της οπλοκατοχής, αφήνοντας σχεδόν μόνο τη Σούζαν Σάραντον και τον Μάικλ Μουρ, γνωστούς για τον αντιδραστικό τους λόγο, να διαμαρτύρονται και να πρωταγωνιστούν σε συγκεντρώσεις κατά της οπλοκατοχής και χρήσης όπλων στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και μετά το μακελειό στο Κονέκτικατ, όπου έχασαν της ζωή τους 26 άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 παιδιά, οι περισσότεροι από τους μεγάλους αστέρες, όπως οι Μπρους Γουίλις, Μπράντ Πιτ, ¶ρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Σιλβέστερ Σταλόνε και διάφοροι άλλοι, κρατούν το στόμα τους κλειστό.

«Εάν είναι κάποιος σταρ ταινιών δράσης που χρησιμοποιεί όπλα, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θέλει να κάνει είναι να εμπλακεί... Εκτός κι αν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον σε ταινία δράσης», δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Τόμπσον, καθηγητής Λαϊκού Πολιτισμού στο Syracuse University.

Ωστόσο, ένας γνώστης της ψυχολογίας της βιομηχανίας του Χόλιγουντ θεωρεί ότι θα υπάρξουν κάποιες δηλώσεις αποτροπιασμού για ένα συμβάν που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ενώ τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο βρίσκονται εκ νέου στο στόχαστρο για τις βίαιες ταινίες που παράγουν.

Ήδη η προβολή αρκετών ταινιών με βίαιο περιεχόμενο έχει παγώσει από τις μεγάλες εταιρείες, ενώ και τα τηλεοπτικά δίκτυα αναγκάστηκαν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους στη σκιά του τραγικού αυτού γεγονότος.

Υπάρχει, βέβαια, και μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά το Χόλιγουντ για ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας, ενώ συχνά-πυκνά οι διασημότητες δεν θεωρούν σωστό να τοποθετηθούν για ένα τόσο τραγικό γεγονός , καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί ότι στοχεύουν σε εύκολη διαφήμιση.

Ο Τόμπσον του Syracuse University διερωτάται πόσο επηρεάζουν οι διασημότητες όταν εκφράζουν τη γνώμη τους -για οποιοδήποτε θέμα- και ιδιαίτερα για ένα θέμα όπως η οπλοκατοχή, το οποίο έχει ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους.

«Είναι πιο πιθανό οι δηλώσεις ενός σταρ να αλλάξουν τη γνώμη του κοινού για τον ίδιο, παρά για το θέμα καθεαυτό», τόνισε ο Τόμπσον.

Εξάλλου, ποιος νοιάζεται πραγματικά για το τι πιστεύει μια διασημότητα για τόσο σοβαρά γεγονότα όπως η σφαγή στο Κονέκτικατ;

«Πολλοί θεωρούν κακόγουστη τη δημόσια τοποθέτηση διασημοτήτων ύστερα από κάποιο συμβάν όπως αυτό (στο Κονέκτικατ). Το να περιμένουν η γνώμη τους να βελτιώσει ή να αλλάξει κάτι, θεωρείται από πολλούς ως ύβρη προς τον ίδιο τους τον εαυτό», τόνισε ο Τόμπσον.

Υπάρχει, ωστόσο, πάντα και μια διαφορετική ανάγνωση, καθώς αρκετές μεγάλες εταιρείες κατασκευής όπλων είναι μέτοχοι των μεγάλων στούντιο και συμμετέχουν στις παραγωγές ταινιών και βέβαια, τα λεφτά είναι πολλά... πάρα πολλά.

Ορισμένες ταινίες, μάλιστα, και ιδιαίτερα στο παρελθόν, είχαν και τη χρηματοδότηση ή έστω την ευλογία του πενταγώνου, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι το ζήτημα έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μαρία Μπεκατώρου ποζάρει με μαγιό στην Κεφαλονιά – δείτε τις φωτογραφίες

E-Daily 3.Left Χτες
Η παρουσιάστρια απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στον Μακρύ Γιαλό και μοιράστηκε στιγμιότυπα από τη θάλασσα.

Ιωάννα Τούνη: Η αμήχανη αντίδρασή της όταν τη ρώτησαν για τη Ρία Ελληνίδου στη Μύκονο

E-Daily 3.Left Χτες
Η γνωστή influencer βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν δημοσιογράφος της έθεσε ερώτηση για τη νυν σύντροφο του πρώην της, Δημήτρη Αλεξάνδρου.

Σφροδή κακοκαιρία διέκοψε την «Ειρήνη» στην Επίδαυρο – Τι έπαθε η Μακρυπούλια πριν καν ανέβει στη σκηνή

E-Daily 3.Left Χτες
Ισχυρή καταιγίδα ανάγκασε τους υπεύθυνους να σταματήσουν οριστικά την παράσταση του Αριστοφάνη μπροστά σε 7.000 θεατές.

Καλοκαιρινή χιονόπτωση στον Όλυμπο τον Ιούλιο – Εντυπωσιακά βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Πρωτοφανή για την εποχή φαινόμενα κατέγραψαν κάμερες στο Οροπέδιο των Μουσών και στο Καταφύγιο Κάκαλος στα 2.650 μέτρα.

Ποιο διάσημο μοντέλο έγινε μαμά για δεύτερη φορά και μοιράστηκε τις πρώτες φωτογραφίες από το μαιευτήριο

E-Daily 3.Left Χτες
Η Έλσα Χοσκ ανακοίνωσε τη γέννηση της κόρης της Φλόρα Μπλου με μια τρυφερή ανάρτηση στο Instagram που κατέκλυσαν χιλιάδες ευχές.

Τζένη Μπαλατσινού: Τι αποκάλυψε για τον Βασίλη Κικίλια και το όνειρο που κρύβει για την Πάτμο

E-Daily 3.Left Χτες
Η παρουσιάστρια μίλησε για τα τέσσερα παιδιά της, τον ρόλο που έπαιξε ο σύζυγός της στη ζωή της και πώς φαντάζεται τον εαυτό της ως γιαγιά στο νησί που αγαπά.

Ο Αρης Μουγκοπέτρος ποζάρει αγκαλιά με τις κόρες του και το μήνυμά του «λύγισε» το διαδίκτυο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο γνωστός μουσικός μοιράστηκε τρυφερές οικογενειακές στιγμές στο Instagram με ένα συγκινητικό μήνυμα για την πατρότητα.

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Αποκάλυψε την εγχείρηση που τον ανάγκασε να ακυρώσει live

E-Daily 3.Left Χτες
Ο τραγουδιστής υποβλήθηκε σε χολοκυστεκτομή και χρειάζεται χρόνο ανάρρωσης, ενώ οι νέες ημερομηνίες εμφανίσεων θα ανακοινωθούν αργότερα.

Η Έλλη Κοκκίνου έκλεισε τα 56 – Δείτε πώς γιόρτασε τα γενέθλιά της

E-Daily 3.Left Χτες
Η τραγουδίστρια μοιράστηκε χιουμοριστικό βίντεο από την έξοδό της με φίλους, λίγο πριν σβήσει τα κεριά της τούρτας της.

Δήμος Αναστασιάδης: Τι αποκάλυψε για τη σχέση του με την Τζένη Θεωνά και τις δύσκολες στιγμές που έζησαν μαζί

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για την ανεργία, τις οικονομικές δυσκολίες και τις συγκρούσεις που πέρασε το ζευγάρι

Εβίτα Αγαΐτση: Μάχη με τον καρκίνο στα 31 της δίνει η ηθοποιός από το «Ταμπού»

E-Daily 3.Left Χτες
Η 31χρονη ηθοποιός μοιράστηκε στο TikTok τη συγκινητική στιγμή που οι φίλοι της τη βοηθούν να ξυρίσει το κεφάλι της, πλημμυρίζοντας τα social media με μηνύματα συμπαράστασης.

Η Βίκυ Κουλιανού με μπικίνι σε πισίνα στη Μύκονο ‑ τι έγραψε στη λεζάντα της

E-Daily 3.Left Χτες
Το 59χρονο μοντέλο μοιράστηκε στο Instagram στιγμιότυπο από τις διακοπές της στο νησί των ανέμων, ξαπλωμένη δίπλα σε πισίνα με ριγέ μπικίνι.