E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Μήπως εσείς που τα τρώτε ρισκάρετε;

Δημοσίευση 30/1/2019 | 11:33

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Ο Μπιλ Mάρλελ έχει κερδίσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για πελάτες του που έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης- και είναι πεπεισμένος ότι ορισμένα τρόφιμα δεν αξίζουν το ρίσκο.

Σε άρθρο του στο BottomLine και σε συνεντεύξεις του στο Business Insider, ο Μάρλερ ονομάτισε ορισμένα τρόφιμα που αποφεύγει - προειδοποιώντας τους πολίτες πως πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ωμό αλεύρι

Το ωμό αλεύρι είναι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν αβλαβές, αλλά μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση βακτηρίων, λέει ο Mάρλελ

Από τα τέλη του 2015 έως το 2016, τουλάχιστον 63 άτομα σε 24 κράτη ανέπτυξαν λοίμωξη από E. coli, τρώγοντας αλεύρι.

Νερό

Σε πολλές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Τανζανία, είναι απαγορευτικό να πιει κανείς νερό από τη βρύση. Ακόμα και τα παγάκια προέρχονται από εμφιαλωμένο νερό λόγω της επικινδυνότητας του νερού βρύσης.

Το μη φιλτραρισμένο, μη επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει ζωικά περιττώματα, που διαδίδουν το Giardia, το οποίο έχει συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια και έχει ως αποτέλεσμα περίπου 4.600 νοσηλείες ετησίως.

Ωμά στρείδια

Ο Μάρλερ αναφέρει ότι έχει δει περισσότερες ασθένειες που συνδέονται με οστρακοειδή την τελευταία πενταετία, απ΄ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ποιος είναι ο ένοχος για τη ραγδαία αύξηση; Τα ζεστά νερά. Καθώς οι θάλασσες παγκοσμίως θερμαίνονται, αναπτύσσουν μικρόβια, τα οποία καταλήγουν στα ωμά στρείδια, τα οποία πολλοί θεωρούν ύψιστη γκουρμεδιά.

Τεμαχισμένα ή προπλυμένα φρούτα και λαχανικά

Ο ειδικός τα αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι». Η ευκολία μπορεί να είναι βολική αλλά δεν αξίζει το ρίσκο, όπως επισημαίνει, καθώς όσο περισσότεροι άνθρωποι επεξεργάζονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες μόλυνσης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη της Έκθεσης Καταναλωτών βρήκε απαράδεκτα επίπεδα βακτηρίων που συνήθως προκαλούν δηλητηρίαση τροφής σε περίπου το ένα τρίτο των 208 συσκευασιών σαλάτας που εξετάστηκαν. 

Φύτρες και βλαστοί

Τα κρούσματα δηλητηρίασης από κατανάλωση ωμών φυτρών και βλαστών είναι πολύ συχνά, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων - κυρίως σαλμονέλα και Ε. Coli - τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωμό κρέας

Σε αυτό έχει δίκιο ο Πρόεδρος Τραμπ, που λόγω του φόβου που έχει για τα μικρόβια, τρώει μόνο καλομαγειρεμένο κρέας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί στους 160 βαθμούς για να καταστραφούν τα βακτηρίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν E. coli ή σαλμονέλα.

Ωμά αυγά

Όσοι είναι γύρω στα 40, πολύ πιθανό να έτρωγαν ως κολατσιό το μυθικό ωμό χτυπημένο αυγό, με κακάο και ζάχαρη. Ευτυχώς, αυτή η διατροφική συνήθεια έχει πια εξαφανιστεί γιατί οι κίνδυνοι που μεταφέρει ένα ωμό αυγό, ελλοχεύουν. Παρόλο που σήμερα ο κίνδυνος σαλμονέλας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που υπήρχε τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύσει κανείς, καταναλώνοντας ωμό αυγό.

Γάλα και χυμοί που δεν έχουν παστεριωθεί

Παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η παστερίωση μειώνει τη διατροφική αξία του γάλακτος και των χυμών, ο Μάρλελ υποστηρίζει ότι η παστερίωση κάνει τα τρόφιμα ασφαλή, καθώς παρακάμπτοντας το βήμα ασφάλειας σημαίνει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Χριστίνα Μπόμπα τράβηξε τα βλέμματα με ένα σοφιστικέ ανδρόγυνο look

Style 16.12.2025
Το outfit που συνδύασε κομψότητα, δυναμισμό και την πιο updated πλευρά του androgynous chic

Ο καρπός που δεν τρώμε συχνά αλλά κάνει μεγάλο καλό στην καρδιά

Body+Mind 16.12.2025
Αλλά δεν πρέπει να τρώμε σε ποσότητα

Το πιο θρεπτικό γάλα στον κόσμο δεν προέρχεται από ζώο που φαντάζεσαι ‑ αλλά μήπως είναι ψέματα;

Body+Mind 16.12.2025
Επιστήμονες ανακάλυψαν υπερτροφή εκεί... που δεν θες να ξερεις

Οδηγός beauty products: Τι θα αρέσει στο κάθε ζώδιο για δώρο

Body+Mind 16.12.2025
Η αστρολογία και η ομορφιά συνδέονται πιο άμεσα από ποτέ!

Taste Atlas: Το καλύτερο ... μπισκότο είναι ελληνικό ‑ Δε φαντάζεσαι ποιο ψηφίστηκε 1ο

Food Χτες
Παγκόσμια διάκριση για ένα πολύ αγαπημένο ελληνικό γλυκό

Το κόκκινο καλσόν γίνεται πρωταγωνιστής των γιορτών: Από την Kendall Jenner… στη Χριστίνα Μπόμπα

Style Χτες
Γιατί το κόκκινο καλσόν είναι το γιορτινό trend του 2025;

Γιατί οι γιορτές μας κάνουν πιο ευάλωτους συναισθηματικά;

Body+Mind Χτες
Όταν η λάμψη των γιορτών φωτίζει και τις πιο κρυφές μας ευαισθησίες - και γιατί αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό

Πόσο ρόλο παίζουν τελικά τα χρήματα στη σχέση;

Σχέσεις Χτες
Το νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» τα λέει όλα!

Οι πιο μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που πρέπει να δεις έστω μία φορά

Ταξίδια Προχτές
Ανακάλυψε τις πιο φωτεινές και ονειρεμένες αγορές που μεταμορφώνουν την Ευρώπη σε πραγματικό παραμύθι!

Το πιο αθώο φαγητό που «σαμποτάρει» τον εγκέφαλό σου!

Body+Mind Προχτές
Η απόλαυση που «ρίχνει» τη διάθεση και πώς η ζάχαρη μπορεί να γίνει ο πιο ύπουλος εχθρός της ψυχικής σου υγείας

Το skincare λάθος που κάνεις κάθε βράδυ και σε κάνει να δείχνεις πιο κουρασμένη

Style Προχτές
Το μυστικό που αγνοείς και «κλέβει» τη φρεσκάδα από την επιδερμίδα σου

Το ελληνικό χωριό που είναι χτισμένο μέσα στα βράχια

Ταξίδια Προχτές
Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να σε μαγέψει