E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Μήπως εσείς που τα τρώτε ρισκάρετε;

Δημοσίευση 30/1/2019 | 11:33

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Ο Μπιλ Mάρλελ έχει κερδίσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για πελάτες του που έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης- και είναι πεπεισμένος ότι ορισμένα τρόφιμα δεν αξίζουν το ρίσκο.

Σε άρθρο του στο BottomLine και σε συνεντεύξεις του στο Business Insider, ο Μάρλερ ονομάτισε ορισμένα τρόφιμα που αποφεύγει - προειδοποιώντας τους πολίτες πως πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ωμό αλεύρι

Το ωμό αλεύρι είναι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν αβλαβές, αλλά μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση βακτηρίων, λέει ο Mάρλελ

Από τα τέλη του 2015 έως το 2016, τουλάχιστον 63 άτομα σε 24 κράτη ανέπτυξαν λοίμωξη από E. coli, τρώγοντας αλεύρι.

Νερό

Σε πολλές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Τανζανία, είναι απαγορευτικό να πιει κανείς νερό από τη βρύση. Ακόμα και τα παγάκια προέρχονται από εμφιαλωμένο νερό λόγω της επικινδυνότητας του νερού βρύσης.

Το μη φιλτραρισμένο, μη επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει ζωικά περιττώματα, που διαδίδουν το Giardia, το οποίο έχει συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια και έχει ως αποτέλεσμα περίπου 4.600 νοσηλείες ετησίως.

Ωμά στρείδια

Ο Μάρλερ αναφέρει ότι έχει δει περισσότερες ασθένειες που συνδέονται με οστρακοειδή την τελευταία πενταετία, απ΄ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ποιος είναι ο ένοχος για τη ραγδαία αύξηση; Τα ζεστά νερά. Καθώς οι θάλασσες παγκοσμίως θερμαίνονται, αναπτύσσουν μικρόβια, τα οποία καταλήγουν στα ωμά στρείδια, τα οποία πολλοί θεωρούν ύψιστη γκουρμεδιά.

Τεμαχισμένα ή προπλυμένα φρούτα και λαχανικά

Ο ειδικός τα αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι». Η ευκολία μπορεί να είναι βολική αλλά δεν αξίζει το ρίσκο, όπως επισημαίνει, καθώς όσο περισσότεροι άνθρωποι επεξεργάζονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες μόλυνσης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη της Έκθεσης Καταναλωτών βρήκε απαράδεκτα επίπεδα βακτηρίων που συνήθως προκαλούν δηλητηρίαση τροφής σε περίπου το ένα τρίτο των 208 συσκευασιών σαλάτας που εξετάστηκαν. 

Φύτρες και βλαστοί

Τα κρούσματα δηλητηρίασης από κατανάλωση ωμών φυτρών και βλαστών είναι πολύ συχνά, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων - κυρίως σαλμονέλα και Ε. Coli - τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωμό κρέας

Σε αυτό έχει δίκιο ο Πρόεδρος Τραμπ, που λόγω του φόβου που έχει για τα μικρόβια, τρώει μόνο καλομαγειρεμένο κρέας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί στους 160 βαθμούς για να καταστραφούν τα βακτηρίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν E. coli ή σαλμονέλα.

Ωμά αυγά

Όσοι είναι γύρω στα 40, πολύ πιθανό να έτρωγαν ως κολατσιό το μυθικό ωμό χτυπημένο αυγό, με κακάο και ζάχαρη. Ευτυχώς, αυτή η διατροφική συνήθεια έχει πια εξαφανιστεί γιατί οι κίνδυνοι που μεταφέρει ένα ωμό αυγό, ελλοχεύουν. Παρόλο που σήμερα ο κίνδυνος σαλμονέλας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που υπήρχε τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύσει κανείς, καταναλώνοντας ωμό αυγό.

Γάλα και χυμοί που δεν έχουν παστεριωθεί

Παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η παστερίωση μειώνει τη διατροφική αξία του γάλακτος και των χυμών, ο Μάρλελ υποστηρίζει ότι η παστερίωση κάνει τα τρόφιμα ασφαλή, καθώς παρακάμπτοντας το βήμα ασφάλειας σημαίνει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα μανία στα παπούτσια που σαρώνει τις πασαρέλες και το TikTok

Style 30.07.2025
Κομψό σαν μπαλαρίνα, άνετο σαν sneaker: Τα ballet oxfords έρχονται να κλέψουν τη σεζόν με κορδόνια, attitude και… γαλλικό ταμπεραμέντο!

Τέλος οι 4 εποχές! Οι 2 νέες εποχές που έφερε η κλιματική κατάρρευση σοκάρουν

Living 30.07.2025
Για δεκαετίες μεγαλώσαμε πιστεύοντας πως ο χρόνος χωρίζεται σε τέσσερις εποχές. Ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Όμως… τίποτα δεν είναι πια ίδιο!

Μόνο 5 υλικά και ούτε φούρνος ούτε αναμονή – Η απόλυτη τυρόπιτα

Food 30.07.2025
Αυτή η τυρόπιτα χωρίς μαγιά θα σου αλλάξει το πρωινό

Τα 3 μυστικά που οι άντρες δύσκολα μοιράζονται με τις γυναίκες

Σχέσεις 30.07.2025
Παρά το ότι συχνά φαίνονται ψύχραιμοι, αυτάρκεις ή και απόμακροι, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη

Πώς να σώσεις τα μαλλιά σου όταν ιδρώνεις πολύ;

Body+Mind 30.07.2025
Το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μετατρέψουν τα πιο fresh μαλλιά σε φλατ

4 ασιατικά εστιατόρια στην Αθήνα με απίθανο μπουφέ κάτω από 20€ που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 30.07.2025
Αν αγαπάς τις ασιατικές γεύσεις και θέλεις να το ρίξεις έξω χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου, αυτά τα spots πρέπει να μπουν στη λίστα σου!

Το λάθος που σκοτώνει το Wi‑Fi: Μια μικρή αλλαγή στον router σου και θα σερφάρεις σαν να ’χεις οπτική ίνα

Σπίτι Χτες
Μια απλή αλλαγή στις κεραίες σου μπορεί να απογειώσει το σήμα – και να σου γλιτώσει νεύρα, buffering και… τσακωμούς για το Netflix!

Η επιστήμη μίλησε: Ποια μουσική σε κάνει παραγωγικό ανάλογα με το τι δουλειά κάνεις

Body+Mind Χτες
Βάλε αυτό το είδος μουσικής και θα κάνεις δουλειά για 8 ώρες σε 2!

Ασήμι ή χρυσό; Ποιο κόσμημα απογειώνει το μαυρισμένο σου δέρμα;

Style Χτες
Το απόλυτο δίλημμα του καλοκαιριού

Θες ιδέες για τα outfits των διακοπών; Η Γαρυφαλλιά Καληφώνη είναι η απόλυτη έμπνευση!

Style Χτες
Τα looks της από τα νησιά θα σε κάνουν να πακετάρεις τώρα τη βαλίτσα σου!