E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Μήπως εσείς που τα τρώτε ρισκάρετε;

Δημοσίευση 30/1/2019 | 11:33

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις αποκαλύπτει τι αρνείται να φάει

Ο Μπιλ Mάρλελ έχει κερδίσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για πελάτες του που έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης- και είναι πεπεισμένος ότι ορισμένα τρόφιμα δεν αξίζουν το ρίσκο.

Σε άρθρο του στο BottomLine και σε συνεντεύξεις του στο Business Insider, ο Μάρλερ ονομάτισε ορισμένα τρόφιμα που αποφεύγει - προειδοποιώντας τους πολίτες πως πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ωμό αλεύρι

Το ωμό αλεύρι είναι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν αβλαβές, αλλά μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση βακτηρίων, λέει ο Mάρλελ

Από τα τέλη του 2015 έως το 2016, τουλάχιστον 63 άτομα σε 24 κράτη ανέπτυξαν λοίμωξη από E. coli, τρώγοντας αλεύρι.

Νερό

Σε πολλές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Τανζανία, είναι απαγορευτικό να πιει κανείς νερό από τη βρύση. Ακόμα και τα παγάκια προέρχονται από εμφιαλωμένο νερό λόγω της επικινδυνότητας του νερού βρύσης.

Το μη φιλτραρισμένο, μη επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει ζωικά περιττώματα, που διαδίδουν το Giardia, το οποίο έχει συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια και έχει ως αποτέλεσμα περίπου 4.600 νοσηλείες ετησίως.

Ωμά στρείδια

Ο Μάρλερ αναφέρει ότι έχει δει περισσότερες ασθένειες που συνδέονται με οστρακοειδή την τελευταία πενταετία, απ΄ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ποιος είναι ο ένοχος για τη ραγδαία αύξηση; Τα ζεστά νερά. Καθώς οι θάλασσες παγκοσμίως θερμαίνονται, αναπτύσσουν μικρόβια, τα οποία καταλήγουν στα ωμά στρείδια, τα οποία πολλοί θεωρούν ύψιστη γκουρμεδιά.

Τεμαχισμένα ή προπλυμένα φρούτα και λαχανικά

Ο ειδικός τα αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι». Η ευκολία μπορεί να είναι βολική αλλά δεν αξίζει το ρίσκο, όπως επισημαίνει, καθώς όσο περισσότεροι άνθρωποι επεξεργάζονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες μόλυνσης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη της Έκθεσης Καταναλωτών βρήκε απαράδεκτα επίπεδα βακτηρίων που συνήθως προκαλούν δηλητηρίαση τροφής σε περίπου το ένα τρίτο των 208 συσκευασιών σαλάτας που εξετάστηκαν. 

Φύτρες και βλαστοί

Τα κρούσματα δηλητηρίασης από κατανάλωση ωμών φυτρών και βλαστών είναι πολύ συχνά, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων - κυρίως σαλμονέλα και Ε. Coli - τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωμό κρέας

Σε αυτό έχει δίκιο ο Πρόεδρος Τραμπ, που λόγω του φόβου που έχει για τα μικρόβια, τρώει μόνο καλομαγειρεμένο κρέας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί στους 160 βαθμούς για να καταστραφούν τα βακτηρίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν E. coli ή σαλμονέλα.

Ωμά αυγά

Όσοι είναι γύρω στα 40, πολύ πιθανό να έτρωγαν ως κολατσιό το μυθικό ωμό χτυπημένο αυγό, με κακάο και ζάχαρη. Ευτυχώς, αυτή η διατροφική συνήθεια έχει πια εξαφανιστεί γιατί οι κίνδυνοι που μεταφέρει ένα ωμό αυγό, ελλοχεύουν. Παρόλο που σήμερα ο κίνδυνος σαλμονέλας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που υπήρχε τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύσει κανείς, καταναλώνοντας ωμό αυγό.

Γάλα και χυμοί που δεν έχουν παστεριωθεί

Παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η παστερίωση μειώνει τη διατροφική αξία του γάλακτος και των χυμών, ο Μάρλελ υποστηρίζει ότι η παστερίωση κάνει τα τρόφιμα ασφαλή, καθώς παρακάμπτοντας το βήμα ασφάλειας σημαίνει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού θα ζήσεις το ωραιότερο φθινόπωρο της ζωής σου – Η ultimate λίστα με 19 προορισμούς

Ταξίδια 17.09.2025
Τα Must-See φθινοπωρινά σκηνικά του κόσμου – Από τα βουνά της Ρουμανίας ως τη Νέα Υόρκη

Η Δούκισσα Νομικού απογείωσε το strapless φόρεμα σε φθινοπωρινό look

Style 17.09.2025
Το στυλ για τη Δούκισσα δεν έχει εποχή – έχει μόνο φαντασία και αυτοπεποίθηση!

Το νέο αλλόκοτο trend ομορφιάς: Eνέσεις με... σπέρμα σολομού

Body+Mind 17.09.2025
Η τελευταία τάση στην κοσμητική δερματολογία

Η ασθένεια που την έχουν εκατομμύρια κόσμου, και δεν το ξέρουν

Body+Mind 17.09.2025
Η σιωπηλή νόσος που πολλοί αγνοούν

Τα νέα coffee shops της Αθήνας που μοιάζουν με Βερολίνο

Eat + Drink 17.09.2025
Γιατί όλοι μιλάνε γι’ αυτά;

Η J.Lo υιοθέτησε την τάση των Gen Z νυχιών – Το μανικιούρ που θα γίνει must το φθινόπωρο 2025

Style Χτες
Η Jennifer Lopez αποδεικνύει πως τα κοντά νύχια δεν είναι απλώς πρακτικά αλλά και το απόλυτο fashion statement της σεζόν

Το φρούτο που ανανεώνει το δέρμα, ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Food Χτες
Μάθε πώς τα πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες φρούτα, μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία και την ομορφιά σου

5 καθημερινές συνήθειες που μας `ρίχνουν` νοητικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Body+Mind Χτες
Το πρώτο βήμα για να γίνουμε πιο «έξυπνοι» είναι να δούμε καθαρά τι μας κρατάει πίσω

Τι κρύβεται πίσω από το GLP‑1 και την απώλεια βάρους: Η νέα τάση που συζητιέται παντού θέλει προσοχή

Body+Mind Χτες
Ο τρόπος ζωής παραμένει καθοριστικός για μόνιμα αποτελέσματα.

Mom: Ένα animation 12 λεπτών για τη μητρότητα που θα σε κάνει να δακρύσεις

Σινεμά Χτες
Ένα οπτικό ποίημα για την αγάπη, τη θυσία και την τρυφερότητα

Η τροφή‑ασπίδα για την καρδιά: Μειώνει τον κίνδυνο κατά 24%

Body+Mind Προχτές
Το θαυματουργό ιχνοστοιχείο που «ρίχνει» τον καρδιακό κίνδυνο – Το βρίσκεις σε μπανάνες και σπανάκι!