E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας

Τα βασικά αιτήματά τους

Δημοσίευση 28/1/2019 | 12:13

Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας

Το σήμα έναρξης των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, έδωσαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα Ημαθίας, οι οποίοι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

«Ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας οχήματα στο σημείο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, προσθέτοντας:

«Δεν επαναπαυόμαστε και σήμερα όλη την ημέρα θα κάνουμε εξορμήσεις στα χωριά γύρω από τη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο». Για σήμερα, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «δεν προβλέπεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».

Στο μεταξύ, στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώνονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα και επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Σερρών αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. «Αφού πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση θα δοθεί το σήμα έναρξης των κινητοποιήσεών μας, με προορισμό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

Κινητοποιήσεις για τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων του Νομού Καστοριάς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Άργους Ορεστικού, με τη συμμετοχή και αγροτών από την περιοχή του Βοΐου. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και επίσκεψη αντιπροσωπείας στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με την οποία θα επιδιώξουν να συναντηθούν.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη των αγροτών, όπου θα κληθούν να παρευρεθούν και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων του νομού, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο αγροτικό μπλόκο στα Μάλγαρα. Σε σημερινή τους συνάντηση, στις 19.00, θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι οι συμμετέχοντες στη Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι -όπως επισημαίνεται στις ανακοινώσεις τους- τα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, που -όπως επισημαίνουν- «αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!