E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα δημοσκόπηση: «Όχι» στις Πρέσπες λέει το 62%

Με 9,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 24/1/2019 | 20:32

Νέα δημοσκόπηση: «Όχι» στις Πρέσπες λέει το 62%

Διαφορά 9,5% και 10,5 ποσοστιαίων μονάδων με αναγωγή, της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖ και ισχυρό ενδεχόμενο αυτοδυναμίας η νέα δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 10,5 μονάδες, όσες και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παίρνει 33% (33,5% στην προηγούμενη), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% (23%), η Χρυσή Αυγή περνάει στην τρίτη θέση με 8% (7%), το ΚΙΝΑΛ παίρνει 6,5% (7%), το ΚΚΕ 5,5% (6%). Η Ένωση Κεντρώων παίρνει 2% και από 1% ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ. Να σημειωθεί το σταθερό 2% της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13,5% (11,5%).

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 31%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΙΝΑΛ 6%, ΚΚΕ 5%.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 53%, ενώ της ΝΔ το 81%. Το 17% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ το 6% κάνει την αντίστροφη πορεία. Από τους αναποφάσιστους, το 27% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 9% ΝΔ.

Η παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης διευρύνεται η έτσι κι αλλιώς μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Συγκεκριμένα, το 59% προβλέπει νίκη της ΝΔ (57% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και το 22% νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (25%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 36% (35%), ο Αλέξης Τσίπρας από το 24% (25%). Δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο το 9% (7%).

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Με τη συμφωνία αντιτίθεται το 62% ενώ την υποστηρίζει το 27%. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 10,5 μονάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας.

Αναλυτικά, το 62% έχει αρνητική γνώμη για τις «Πρέσπες», το 27% θετική και το 11% δεν απαντάει. Έχει ενδιαφέρον ότι αρνητικοί με τη συμφωνία είναι το 40% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Από την άλλη, δεν εκπλήσσει η αρνητική τοποθέτηση του 79% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 72% πιστεύει ότι ήταν προετοιμασμένο, έναντι του 14% που έχει αντίθετη άποψη. Είναι ενδεικτικό ότι την άποψη περί προετοιμασμένου διαζυγίου την ασπάζεται και το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα των άμεσων πρόωρων εκλογών οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι αφού το 30% τις θεωρεί πιθανές, ενώ το 39% όχι. Καταγράφεται επίσης ένα 19% που έχει ενδιάμεση άποψη. Το 12% δεν απαντάει.

Πιο αισιόδοξοι

Στη δημοσκόπηση της Pulse εμφανίζεται μια μικρή ενίσχυση της αισιοδοξίας των πολιτών για την οικονομική κατάσταση, τάση που τη βλέπουμε στις μετρήσεις των τελευταίων μηνών. Στην ερώτηση «Πώς χαρακτηρίζετε την προσωπική οικονομική σας κατάσταση» το 39% απαντάει «αρνητική» έναντι του 42% της προηγούμενης δημοσκόπησης. Αυτό το 3% μετακινείται στη απάντηση «μέτρια» η οποία περνάει από το 38% στο 41%. Αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό (11%) αυτών που δηλώνουν ότι τα πάνε καλά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

Κόσμος Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

Ελλάδα Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες