E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών από τον Σπύρο Λυκούδη

Διαβάστε την ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης του βουλευτή του Ποταμιού

Δημοσίευση 18/1/2019 | 20:55

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών από τον Σπύρο Λυκούδη

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, θα ψηφίσει ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.

Σε ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης του κ. Λυκούδη «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς», αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes».

«Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση. Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.

Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος» τονίζεται.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

«Το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα παρακάτω:

Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.

Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.

Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.

Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Βασίλης Παπαβασιλείου ‑ Θλίψη από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Ελλάδα 06.06.2025
Συγκίνηση για τον θάνατο του μεγάλου θεατρανθρώπου

ΣτΕ: Στο μικροσκόπιο η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Ελλάδα 06.06.2025
Η υπόθεση αφορά αίτηση υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας, που ζητά να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει αποζημίωση που αντιστοιχεί στα επιδόματα εορτών

Επικό «τρολάρισμα» από την πρώην του Μασκ: «Τραμπ, πες μου αν θέλεις συμβουλές χωρισμού»

Κόσμος 06.06.2025
Η πρώην σύντροφος του Έλον Μασκ προσφέρει στον Ντόναλντ Tραμπ «συμβουλές χωρισμού» μετά από τη δημόσια διαμάχη του με τον δισεκατομμυριούχο

Τζάνειο: Βοηθός νοσηλευτή χορήγησε λάθος αίμα στην 62χρονη ‑ Τα πρώτα λόγια του

Ελλάδα 06.06.2025
Ο βοηθός νοσηλευτή, για την πράξη του οποίου έχει διαταχθεί ΕΔΕ, αγνοείται μετά την αποκάλυψη για το λάθος στη μετάγγιση αίματος σε ασθενή στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: ‘Ένοχος για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ο 35χρονος

Ελλάδα 06.06.2025
Ο 35χρονος Μανώλης Καλομοίρης κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία

Ξεκινά στις 16 Ιουνίου η παράδοση φαρμάκων κατ΄ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ

Ελλάδα 06.06.2025
Μητσοτάκης: Καθήκον να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Επιστροφή ενοικίου σε 1.188.000 νοικοκυριά – Ποιοι την δικαιούνται και πόσα χρήματα θα λάβουν

Οικονομία 06.06.2025
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσα χρήματα προβλέπεται να λάβουν

Αδωνις Γεωργιάδης για το περιστατικό στο Τζάνειο: «Δεν τηρήθηκαν τα αυστηρά πρωτόκολλα»

Ελλάδα 06.06.2025
«Το μεμονωμένο περιστατικό αμέλειας δεν μπορεί να χαρακτηρίσει όλο το ΕΣΥ»

Αγίου Πνεύματος 2025: Για ποιους είναι αργία ‑ Ποιοι δουλεύουν, πώς αμείβονται

Ελλάδα 06.06.2025
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία

Τροχαίο στη Ποσειδώνος: «Έτρεχε και έπεσε επάνω μας, δεν άκουσα φρενάρισμα»

Ελλάδα 06.06.2025
Η μαρτυρία συναδέλφου της 65χρονης που ήταν δίπλα της όταν την χτύπησε το ταξί

Τζιά: «Stop» από τον δήμο Κέας σε ισπανικό 5στερο θέρετρο για να μην πει το νερό... νεράκι

Ελλάδα 06.06.2025
Δεν αντέχει το νησί λένε οι κάτοικοι και δημοτική αρχή