E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα «ψυχρή εισβολή»: Το χαμηλό βαρομετρικό «Σοφία» φέρνει χιόνια

Ποιες περιοχές θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία

Δημοσίευση 2/1/2019 | 08:27

Νέα «ψυχρή εισβολή»: Το χαμηλό βαρομετρικό «Σοφία» φέρνει χιόνια

«Πολικό Εξπρές» που θα καταφθάσει στην χώρα μας αύριο, Πέμπτη, για να σαρώσει το μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρίζει το χαμηλό βαρομετρικό «Σοφία» ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει αύριο την Ελλάδα θα είναι σχεδόν ιστορικό, ειδικά για τους κατοίκους της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις ξαστερώνει στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο θα γράφει -17 βαθμούς Κελσίου!

Στο μεταξύ ο σημερινός καιρός, μετά την αναχώρηση του χαμηλού βαρομετρικού «Ραφαήλ» που έφερε εχθές χιόνια και καταιγίδες, προσφέρει μια σύντομη ανάπαυλα, με χαμηλές αλλά φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές θα αγγίξουν τους 13-15 βαθμούς Κελσίου.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού περιλαμβάνουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το πρωί στη νότια νησιωτική χώρα. Από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις.

Ανεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 7 που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Αναλυτικά ο καιρός σύμφωνα, με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη δυτική- κεντρική Μακεδονία 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία μέχρι 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά των βορειοτέρων περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 05 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια ηπειρωτικά από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες νωρίς το πρωί στα ανατολικά με ασθενείς βροχές η χιονόνερο στην Εύβοια όπου θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Νέα αύξηση των νεφώσεων από το βράδυ.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασια: από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς κελσίου

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς.

Θερμοκρασια: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 07 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη

Καιρός: επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές η Χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά ηπειρωτικά, και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνές.

Ανεμοι: αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ, που γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων με την ιδία ένταση. Μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Θερμοκρασια: σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα στα βόρεια.

Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη φέρνει από αύριο η «Σοφία»

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου, από τις πρώτες κιόλας ώρες της Πέμπτης ο καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το αίτιο θα είναι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας από το βορρά αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα «σαρώσουν» ακόμη και πεδινά τμήματα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας μέχρι και τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Από την Πέμπτη κιόλας οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πολύ πυκνές κυρίως σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς, της βόρειας Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. Και εννοείται ότι στις περισσότερες περιοχές από αυτά τα διαμερίσματα θα χιονίζει έως και τα πεδινά - παραθαλάσσια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των οδηγών και ασφαλώς μετά από κάποια στιγμή θα μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αλυσίδες.

Δριμύ ψύχος θα σαρώσει την Ελλάδα - Πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες

Από την Πέμπτη και έπειτα και ειδικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής το ψύχος θα είναι έντονο σχεδόν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και σε πολλά από τα νησιά των Επτανήσων αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Προφανώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κατρακυλήσουν πολύ κάτω από το μηδέν. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, από την Παρασκευή και μετά, θα υπάρξουν ορεινές περιοχές που η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους -17 βαθμούς Κελσίου!

Χιονοπτώσεις και στα νησιά

Μετά την Πέμπτη φαίνεται ότι και πολλά από τα νησιά του Ιονίου αλλά και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου θα δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χιονίσει από την Πέμπτη και έπειτα. Στην Αττική διαφαίνονται χιονοπτώσεις περίπου από τα 300 μέτρα και υψηλότερα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται να έχουμε και «χιονοεκπλήξεις» μέσα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα σας το πω από αύριο με περισσότερη σιγουριά. Πάντως, στα βόρεια τμήματα της Αττικής, στις περιοχές δηλαδή που «βλέπουν» προς τη Βοιωτία, θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Το ψύχος έρχεται από την Πέμπτη αλλά θα είναι παρατεταμένο

Μπορεί από την Πέμπτη και έπειτα να μας επισκεφτεί το δριμύ ψύχος με τις πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όμως φαίνεται ότι θα μας «ταλαιπωρήσει» ενδεικτικά πάντα μέχρι και περίπου τις 9-10 Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση