E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Γιάννης Ζουγανέλης απαντά στη μήνυση για ρατσισμό

Πρόσφατες δηλώσεις του για το μεταναστευτικό τον έβαλαν σε μπελάδες

Δημοσίευση 31/12/2018 | 14:42

Ο Γιάννης Ζουγανέλης απαντά στη μήνυση για ρατσισμό

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Ζουγανέλη υπέβαλε το Ελληνική Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις του ηθοποιού σχετικά με το μεταναστευτικό.

“Κυρίες/Κύριοι Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο δήλωση του ηθοποιού Γιάννη Ζουγανέλη όπου αντιπαραβάλει ρατσιστικά τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό με τους μετανάστες στην Ελλάδα” γράφει ο Παναγιώτης Δημητράς, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) προς το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Στεφανίδου για το γεγονός, θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους γύρω από τις απόψεις που εξέφρασε.

«Σαφέστατα πιστεύω στην ισονομία, πιστεύω στις ίσες ευκαιρίες. Σαφέστατα οι μετανάστες για να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα τους και να έρθουν στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το έκαναν από ανάγκη γιατί δεν μπορεί να τους κρατήσει η χώρα τους. Ξεκίνησα από το γεγονός ότι εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες μετανάστες που πήγαν στο εξωτερικό συμπεριφέρονται πραγματικά αλλιώς από τους μετανάστες που φιλοξενούμε τώρα εδώ εμείς», ανέφερε ο Γιάννης Ζουγανέλης, ενώ ως προς το περιστατικό που περιέγραψε, επαναλαμβάνοντας τα όσα συνέβησαν πρόσθεσε «Του απάντησα ακριβώς όπως μου φέρθηκε. Επειδή είμαι και παρορμητικός ορισμένες φορές και εκνευρίζομαι γιατί αγαπώ τη φιλοξενία και τους φιλοξενούμε, πρέπει λοιπόν και εμείς να απαιτήσουμε από αυτούς να σεβαστούν τον πολιτισμό μας, την καθημερινότητα μας, το βίωμα μας. Αυτό είναι όλο. Κατά τα άλλα δεν έχω ρατσιστικές λογικές, το αντίθετο και έχω αγωνιστεί και έχω φυλακιστεί για τις ιδέες μου».

«Πραγματικά δεν είχα καμιά πρόθεση να τσουβαλιάσω τα πάντα, αλλά ήταν μια γενική εικόνα που αντιμετώπισα από τους ανθρώπους. Και να σας πω και ένα άλλο με όλο το σεβασμό. Μην φτάσουμε στο ανάποδο. Κάποια στιγμή κυκλοφορούσα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή που αγαπώ ιδιαιτέρως, γύρω από τη Σωκράτους, όπου ήταν τα διάφορα μαγαζιά με τα μπαχαρικά, σας πληροφορώ ότι τα βλέμματα τους απέναντι στους Έλληνες και κυρίως στο θηλυκό στοιχείο, ήταν απολύτως επιθετικά. Εγώ δεν μπορούσα να το ανεχτώ αυτό το πράγμα. Οι κοπέλες που προχωρούσαν «έτρεμαν». Απλώς τα αγόρια έχουν μια άλλη λογική που και αυτή ενδεχομένως να κριθεί διαφορετικά. Εγώ αυτό δεν το ανέχομαι. Εγώ θέλω να φιλοξενώ. Αλλά θέλω να φιλοξενώ και να με σέβεται ο φιλοξενούμενος.

Δεν διαφωνώ καθόλου ότι υπάρχουν μετανάστες αξιοπρεπείς […], δεν μιλάω για τα καλώς κείμενα, μιλάω για τα κακώς κείμενα και αν το λέω το λέω για να θεραπευτούν, δεν το λέω για να παραμείνουν έτσι. Δεν πιστεύω ότι είναι υπερβολικό αυτό που λέω και δεν είμαι ρατσιστής, ούτε ξενοφοβικός. Υπήρξα μετανάστης – σπουδαστής στη Γερμανία και η συμπεριφορά μου απέναντι στους Γερμανούς ήταν εξαιρετική, όπως εξαιρετική ήταν και η δική τους απέναντι μου. Σεβάστηκα τον πολιτισμό τους, την αξιοπρέπεια τους και εκείνοι τη δική μου. Αυτό που σας είπα είναι μια κατάσταση, δεν είναι ψέμα, ούτε υπερβολή. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια σε αυτό τον τόπο.

Μπορώ να δεχτώ ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι καλή, έχει τύχει να διδάξω παιδιά μεταναστών με πολυεθνική λογική και εκεί τους μιλώ για τον πολιτισμό μας, να μας αποδεχτούν, να τους αποδεχτούμε. Γιατί αυτό είναι εκπαίδευση και παιδεία. Ότι υπάρχουν καλοί μετανάστες δεν το συζητώ και είναι ίσως η πλειοψηφία και είναι και υπάρχουν και μορφωμένοι και έχουν προσφέρει και στην Ελλάδα στο φάσμα που εργάζονται. Μιλάω για τα κακώς κείμενα. Δεν ανέχομαι συμπεριφορές επιθετικές από ανθρώπους που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και δεν είμαι και ρατσιστής», είπε καταλήγοντας ο Γιάννης Ζουγανέλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάντρα Μπούλοκ και Κιάνου Ριβς συναντήθηκαν 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Speed

Tabloid 23.12.2025
Η συνάντηση 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Speed.

Κατερίνα Καινούργιου: Αποκάλυψε τα δυο ονόματα που θα δώσει στην κόρη της

Tabloid 23.12.2025
Μια απρόσμενη αποκάλυψη έκανε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου μέσα από τον αέρα της εκπομπής της, Super Κατερίνα, η Κατερίνα Καινούργιου

Έφη Θώδη για τον «Έκπτωτο Αγγελο» του Νίκου Οικονομόπουλου: Θα τον παρακαλέσω να μην ξαναπεί αυτό το τραγούδι

Tabloid 23.12.2025
Τα τραγούδια που έχει πει δεν είναι όλα χριστιανικά, δήλωσε η τραγουδίστρια για τον συνάδελφό της

Alessandra Ambrosio: Τοπλες στην παραλία ‑ Πιο sexy από ποτέ

Tabloid 23.12.2025
Το μοντέλο εμφανίστηκε στην παραλία μόνο με το κάτω μέρος του μαγιό της

Ο Λευτέρης Πανταζής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο: Μόνο η κόρη μου ήταν δίπλα μου και αυτό μου φτάνει

Tabloid 23.12.2025
Ο τραγουδιστής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος της περιπέτειας υγείας που πέρασε

«Μόνος στο Σπίτι»: AI βίντεο δείχνει πώς ήταν & πώς έγιναν οι ηθοποιοί 30 χρόνια μετά τις ταινίες!

Tabloid 23.12.2025
Πέρασαν πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε που το «Μόνος στο Σπίτι» έγινε η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνήθεια για μικρούς και μεγάλους

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια σχέσης

Tabloid 23.12.2025
Γιώργος Λιάγκας: «Δεν το είχα βγάλει γιατί...»

Παρά Πέντε: Τι ώρα θα προβληθεί σήμερα το επετειακό επεισόδιο

Media 23.12.2025
Η κωμωδία που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης πριν από 20 χρόνια επιστρέφει με ένα πολυθεματικό τηλεοπτικό αφιέρωμα

Δεν της έδωσε κανείς τη θέση του στο μετρό: Το βίντεο που δίχασε το TikTok

Social 23.12.2025
Ένα μικρό συμβάν, μια μεγάλη συζήτηση

Πέθανε η αδελφή του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αντα Ζάιντλερ

Tabloid Χτες
«Ήταν η ηρωίδα μου, δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο τόσο γενναίο» δήλωσε ο ηθοποιός