E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ

Την είδηση του θανάτου του Άμος Οζ ανακοίνωσε η κόρη του

Δημοσίευση 28/12/2018 | 17:36

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ

Τον θάνατο του πατέρα της και Ισραηλινού συγγραφέα Άμος Οζ, ανακοίνωσε η κόρη του, Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ.

Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή από καρκίνο σε ηλικία 79 ετών.

«Σε εκείνους που τον αγαπούν, σας ευχαριστώ», έγραψε η Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ στο Twitter.

Ο Άμος Οζ συνδεόταν με δεσμούς αγάπης με την Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα.

Ποιος ήταν ο Άμος Οζ

Ο Άμος Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία. Όμως, πριν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο, εργάστηκε επί πολλά χρόνια σε ένα κολλεκτιβοποιημένο αγρόκτημα (κιμπούτς).

Ακτιβιστής, συμμετείχε ενεργά επί μία εικοσαετία, στην πολιτική ζωή του Ισραήλ, ως μέλος διαφόρων ειρηνιστικών κινημάτων. Ο Ισραηλινός συγγραφέας ήταν ένας από τους πρώτους Ισραηλινούς που υποστήριξε ήδη μετά το τέλος του Πολέμου των έξι ημερών τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού, ως την μόνη λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Το 1978 συμμετέχει στην ίδρυση της οργάνωσης «Ειρήνη τώρα». Σε αντίθεση όμως με άλλα μέλη του φιλειρηνικού κινήματος στο Ισραήλ, δεν ήταν αντίθετος με την κατασκευή του Τείχους στη Δυτική Όχθη, που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του '90, έχει όμως εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική του εποικισμού της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας και ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν τη συμφωνία του Όσλο και την έναρξη συνομιλιών με την PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, πολιτικά δοκίμια και παιδικά βιβλία. Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ και ο Τόμας Μαν, το 2007 το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε. Επανειλημμένα ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η πρώτη του συλλογή από ιστορίες (Where the Jackals Howl) δημοσιεύθηκε το 1965. Ένα χρόνο μετά, δημοσιεύτηκε το πρώτο του διήγημα (Elsewhere, Perhaps). Μέχρι το τέλος, ο Άμος Οζ έγραψε 18 βιβλία στα εβραϊκά και γύρω στα 450 άρθρα και δοκίμια. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες.

Στα περισσότερα από τα έργα του Άμος Οζ η πλοκή τοποθετείται στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας, ενώ οι ήρωές του παρουσιάζονται με μια ελαφρώς ειρωνική διάθεση.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε με την οικογένειά του στην πόλη Αράντ του Ισραήλ. Ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2009.

Τα γνωστότερα μυθιστορήματά του είναι: «Ο Μιχαέλ μου» (το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ), «Το μαύρο κουτί», «Η γυναίκα που γνώρισα», «Φίμα», «Νύχτα στο Τελ Κένταρ», «Η ίδια θάλασσα» και «Ιστορία αγάπης και σκότους». Σχεδόν όλα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν από τις εκδ. Ψυχογιός και Καστανιώτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαμία: Καταδικάστηκε η μητέρα που εγκατέλειψε το 10χρονο παιδί της με αυτισμό στα δικαστήρια

Ελλάδα 10.03.2026
Η κατηγορούμενη δεν παρέστη στη διαδικασία και η επιμέλεια του παιδιού «περνάει» στον πατέρα του

Κλείνει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Μέσης Ανατολής – Χτυπήθηκε από drone

Κόσμος 10.03.2026
Μπορεί να επεξεργαστεί 922.000 βαρέλια την ημέρα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Θα τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας από την ΕΕ

Ελλάδα 10.03.2026
Το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Παράσημο Αξίας θα αποτελεί μια αναγνώριση για τη σημαντική συμβολή τους και την προώθηση και υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών

Τέμπη: Συνεχίζεται η κατάθεση του πραγματογνώμονα μετά το μπαράζ κατασχέσεων βιντεοληπτικού υλικού

Ελλάδα 10.03.2026
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας καταθέτει σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ως μάρτυρας, μετά και το μπαράζ κατασχέσεων που ξεκίνησε από χθες με απόφαση του δικαστηρίου

Συγκλονίζει συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου: «Είχε να αντιμετωπίσει αγρίμια μέσα στην τάξη»

Ελλάδα 10.03.2026
«Η κυρία Σοφία είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια συμπεριφορές, απ` αυτές που αντιμετωπίζουν οι καθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλικών, των οποίων οι ώρες μετατρέπονται σε παιδική χαρά» λέει η συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι

Ελλάδα 10.03.2026
Στην περιοχή της πύλης Ε1 στο λιμάνι έγινε το περιστατικό με την πτώση του αυτοκινήτου στη θάλασσα

Κομοτηνή: Απειλή για βόμβα στα δικαστήρια ‑ Εκκενώθηκε το κτίριο

Ελλάδα 10.03.2026
Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές

Σοκαριστικός τραυματισμός ποδοσφαιριστή: Αντίπαλος του έσπασε τον αστράγαλο με τάκλιν

Αθλητικά Νέα 10.03.2026
Το πρωτάθλημα της κορυφαίας κατηγορίας του Ισημερινού βυθίστηκε στο χάος όταν ο Ζαν Πιερ Αρόγιο Βερνάζα δέχθηκε ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα

Διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία της Ράνιας Μπουρνέλη: Ξέσπασε η γειτόνισσα της ‑ «Παιδιά δεν έχετε;»

Ελλάδα 10.03.2026
Ο 35χρονος Γάλλος είχε παρασύρει τη 36χρονη με το αυτοκίνητό του

Voucher ΔΥΠΑ 750€: Προβλήματα με την πλατφόρμα, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα 10.03.2026
Πρόβλημα στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ - Δυσκολίες για το Voucher των 750 ευρώ

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν να μπλοκάρουν τη μεταφορά πετρελαίου μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Ιράν

Κόσμος 10.03.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν «πολύ πιο σκληρά» εάν επιχειρηθεί αποκλεισμός των εξαγωγών

Πετρελαϊκός κολοσσός προειδοποιεί: Καταστροφικές οι συνέπειες, εάν συνεχιστεί το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 10.03.2026
Ο CEO του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο τόνισε πως η κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα