E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Για ποιες κατηγορίες πολιτών παραμένουν σε ισχύ οι απαλλαγές από τα διόδια της Εγνατίας

Δρομολογούνται νέοι τρόποι χρέωσης

Δημοσίευση 28/12/2018 | 16:38

Για ποιες κατηγορίες πολιτών παραμένουν σε ισχύ οι απαλλαγές από τα διόδια της Εγνατίας

Σε ισχύ παραμένουν οι υφιστάμενες απαλλαγές–εξαιρέσεις από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού και στους κάθετους άξονες της για κατοίκους όμορων περιοχών, ανέργους και ΑμεΑ, που θεσμοθετήθηκαν με αποφάσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Παράλληλα, δεν αλλάζει από την Πρωτοχρονιά η τιμολογιακή πολιτική τελών-διοδίων και, ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Σε χθεσινή Εγκύκλιο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, την οποία απέστειλε στην Εγνατία Οδό Α.Ε., υπογραμμίζεται πως «εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι υφιστάμενες σήμερα απαλλαγές από την καταβολή διοδίων–τελών στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων αυτής». Οι απαλλαγές αφορούν Ι.Χ ιδιωτικά ή Ι.Χ επαγγελματικά οχήματα κατοίκων όμορων περιοχών, ανέργων και ΑμεΑ. Διευκρινίζεται, δηλαδή, πως παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις για τις εξαιρέσεις σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών της 27ης Νοεμβρίου 2017, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017.

Στην Εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι οι απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων θα παραμείνουν σε ισχύ, είτε μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων είτε έως ότου εγκριθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG- MOVE) η νέα Τιμολογιακή Πολιτική διοδίων της Εγνατίας Οδού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «πάγια θέση και επιδίωξη του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν το ηλεκτρονικό διαλειτουργικό σύστημα διοδίων ελευθέρας ροής και η ευρωπαϊκή οδηγία για τα "πράσινα" διόδια», όπως λέγονται τα διόδια που λαμβάνουν υπόψη, εκτός από την απόσταση, τους ρύπους των οχημάτων.

Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, καθώς θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων καταγραφής όλων των οχημάτων τα οποία διέρχονται από το εθνικό δίκτυο.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος βρίσκεται στο δεύτερο και τελικό στάδιο και η σχετική σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες χώρες που θα εφαρμοστούν τα «πράσινα» διόδια ελευθέρας ροής, όπως προβλέπει σχετική κοινοτική Οδηγία.

Τέλος, στην Εγκύκλιο γίνεται αναφορά και στην αναπροσαρμογή των διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες της από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σημειώνεται πως για να τεθεί σε ισχύ η αύξηση των διοδίων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG- MOVE), κάτι που δεν έχει συμβεί. Ως εκ τούτου δεν προβλέπεται καμία αύξηση διοδίων από την αρχή του νέου έτους, όπως προβλέπονταν στις υπουργικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Αναβλύζει τσιμέντο από τον δρόμο – Διακοπή της κυκλοφορίας

Ελλάδα 16.04.2026
Όλα άρχισαν γύρω στις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης (15.04.2026) με την κατάσταση σταδιακά να επιδεινώνεται

Στο στόχαστρο του ελληνικού FBI βρίσκονταν οι 3 συλληφθέντες για τον θάνατο της 19χρονης

Ελλάδα 16.04.2026
Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να απολογηθούν

ΕΛ.ΑΣ: «Μαϊμού» αστυνομικός στήνει απάτες σε επαγγελματίες εστίασης

Ελλάδα 16.04.2026
Επικοινώνησε τηλεφωνικά προσποιούμενος τον διοικητή αστυνομικού τμήματος

Αποκλεισμός των λιμανιών του Ιράν: Ο στρατός των ΗΠΑ λέει πως ανάγκασε 10 πλοία να γυρίσουν πίσω

Κόσμος 16.04.2026
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εμπόδισε δέκα πλοία να φύγουν από ιρανικά λιμάνια κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών του ναυτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στο Ιράν.

Τεράστιο σμήνος από μέλισσες εισέβαλε σε πόλη στο νότιο Ισραήλ ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τα έντομα

Burj Al Arab: Κλείνει το «αστέρι» του Ντουμπάι

Κόσμος Χτες
Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το εμβληματικό οικοδόμημα της Jumeirah Hotels & Resorts αποσύρεται προσωρινά από τον χάρτη της φιλοξενίας

Κεφαλονιά: Τα ρίχνει όλα στη Μυρτώ ο 23χρονος: «Εκείνη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη έκλεισε δωμάτιο»

Ελλάδα Χτες
Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 23χρονος κατηγορούμενος φίλος της, η 19χρονη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη τα κανόνισε όλα, καθώς κι ότι η ίδια έκλεισε το δωμάτιο.

Χειρουργός Μυλωνάκη: «Δύσκολες οι πρώτες μέρες, μετά από δέκα μέρες αγωνίας θα έχουμε εικόνα»

Ελλάδα Χτες
«Δράσαμε γρήγορα, πολύ γρήγορα. Το ανεύρυσμα αποκλείστηκε πλήρως. Μένει να περιμένουμε», τόνισε