E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εθνικός Κανονισμός: Σέρνεται το ίντερνετ; Έρχεται αποζημίωση!

Οι πάροχοι πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς «την ελάχιστη, μέγιστη, συνήθως διαθέσιμη, και διαφημιζόμενη ταχύτητα»

Δημοσίευση 27/12/2018 | 14:50

Εθνικός Κανονισμός: Σέρνεται το ίντερνετ; Έρχεται αποζημίωση!

Ομπρέλα προστασίας στους συνδρομητές κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίνει ο Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου. Σύμφωνα με αυτόν οι πάροχοι έχουν προθεσμία οκτώ μηνών, από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις και για κάθε ευρυζωνική σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας.
Οι πάροχοι πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς «την ελάχιστη, μέγιστη, συνήθως διαθέσιμη, και διαφημιζόμενη ταχύτητα» (εφόσον διαφημίζεται ταχύτητα) σύνδεσης στο διαδίκτυο. Και στην κινητή τηλεφωνία οι πάροχοι υποχρεούνται να αναφέρουν «τη μέγιστη και διαφημιζόμενη ταχύτητα (εφόσον διαφημίζεται ταχύτητα) των εμπορικών προϊόντων της υπηρεσίας που αναφέρονται στους όρους παροχής/χρήσης, ξεχωριστά στη ροή ανόδου και στη ροή καθόδου».

Κι αυτό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η πραγματική ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο βρίσκεται αρκετά μακριά από την ονομαστική.

Με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο «υποχρεούνται να δημοσιεύουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Γενικών Αδειών, όπως εκάστοτε ισχύει, τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν για την εκτίμηση των ταχυτήτων που αναφέρονται στο συμβόλαιο, μαζί με τυχόν στοιχεία αξιολόγησης και επαλήθευσης της μεθοδολογίας αυτής».

Επιπλέον, οι «πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο παρέχουν στους συνδρομητές τους πρόσβαση, μέσω της ιστοσελίδας τους, σε διαθέσιμες διαδικτυακές εφαρμογές μέσω των οποίων οι συνδρομητές μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τις ταχύτητες και άλλες παραμέτρους ποιότητας που αναφέρονται στους όρους παροχής/χρήσης της υπηρεσίας». Οι συγκεκριμένες εφαρμογές «μπορεί να έχουν αναπτυχθεί από τους ίδιους τους παρόχους, από την ΕΕΤΤ ή από τρίτο φορέα».

Πως θα μετράτε την ταχύτητα στο ίντερνετ
Επιπλέον, οι πάροχοι επικαιροποιούν τις τιμές των ταχυτήτων ή και άλλων παραμέτρων ποιότητας τουλάχιστον μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, ώστε οι τιμές να ανταποκρίνονται σε πρόσφατα δεδομένα ή δείγμα μετρήσεων. «Εφαρμογές και μεθοδολογίες μέτρησης που χρησιμοποιεί ή έχει αναπτύξει η ΕΕΤΤ, όπως τα εργαλεία μέτρησης της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ (https://hyperiontest.gr) μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παρόχους ως βάση μετρήσεων για την εκτίμηση των ταχυτήτων ή και άλλων παραμέτρων ποιότητας που αναφέρονται στα συμβόλαια».

Στον κανονισμό προβλέπεται πως οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο αναφέρουν στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών «τις επανορθώσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούνται οι συνδρομητές, σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις (δηλαδή αποκλίσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε χειρότερη απόδοση) μεταξύ της μετρούμενης ταχύτητας στο Διαδίκτυο και της ταχύτητας που αναφέρεται στους όρους παροχής/χρήσης της υπηρεσίας, και ανάλογα με το μέγεθος της απόκλισης».

Στον κανονισμό αναφέρονται και «παραδείγματα δυνατών επανορθώσεων ή αποζημιώσεων ανεξαρτήτως τύπου δικτύου (σταθερό ή κινητό) είναι έκπτωση στο λογαριασμό, δυνατότητα για διακοπή του συμβολαίου χωρίς χρέωση, επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου, ή συνδυασμός αυτών». Επίσης, οι πάροχοι «δίνουν τη δυνατότητα σε συνδρομητές σταθερών δικτύων να επιλέξουν πακέτο με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα λήψης ή/και αποστολής δεδομένων, πλησιέστερη στην ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά (εφόσον υπάρχει τέτοιο πακέτο), χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τέλος για την πρόωρη διακοπή/καταγγελία μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να δίνεται ακόμα και μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών σύνδεσης (όπως από VDSL σε ADSL)».

Προβλέπεται πως «σε περίπτωση που διαπιστωθούν σημαντικές συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα εντός 30 ημερών από την υποβολή του παραπόνου/καταγγελίας, ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, είτε είναι ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, αζημίως. Στην περίπτωση αυτή, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι υποχρεώσεις των μερών όσον αφορά την καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού, όπως αυτές ίσχυαν κατά την τελευταία συναφθείσα μεταξύ αυτών σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Στον κανονισμό αναφέρονται και συγκεκριμένα παραδείγματα μέτρησης ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο με σταθερό ή κινητό δίκτυο καθώς και προσδιορισμού των αποκλίσεων με βάση τις οποίες οι συνδρομητές μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ή/και διακοπή συμβολαίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρία νέα κρούσματα στρεπτόκοκκου εντοπίστηκαν στο νηπιαγωγείο της 5χρονης στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Το μέρος θα παραμείνει κλειστό παρά την απολύμανση που έγινε

Αμετανόητος Νετανιάχου: Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα είναι όρος για το τέλος του πολέμου

Κόσμος Χτες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου εδώ και πολλούς μήνες αποκάλυψε ότι ζουν 20 όμηροι

Λάρισα: Πώς μία ειδικευόμενη «έσωσε» τα κακοποιημένα αδέρφια

Ελλάδα Χτες
«Η συμπεριφορά της μητέρας μου φάνηκε ενοχική»

Βίντεο – ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό στα Γλυκά Νερά: Τον χτυπά, τον σωριάζει και τον αφήνει αναίσθητο στο δρόμο

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δείχνει να μην έχει συνείδηση πως κάποιος τον πλησιάζει απειλητικά

Ρόδος: Τουρίστας έπεσε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε

Ελλάδα Χτες
Ο τουρίστας φέρεται να είχε πιει και λογομάχησε με τη σύζυγό του και την πεθερά του

Τελικός Europa League: Παππούς με μαγκούρα επιτέθηκε σε οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μπιλμπάο

Αθλητικά Νέα Χτες
Φοβερό video πριν το μεγάλο ματς της Γιουνάιτεντ με την Τότεναμ στο Europa League

Σύνταγμα: Μεγάλη συγκέντρωση κατά της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη

Ελλάδα Χτες
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Πλατεία Συντάγματος από τις 19:00 το απόγευμα

Μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια: Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό του Αλμυροποτάμου

Γυναίκα ξυλοκόπησε την θεία της στο κέντρο του Ηρακλείου για κληρονομικά, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Περαστικοί έσπευσαν να απομακρύνουν τη νεαρή και να βοηθήσουν την 51χρονη

Τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού: Μηχανή παρέσυρε πεζό

Ελλάδα Χτες
Το ατύχημα σημειώθηκε στο ύψος της οδού Μάρκου Μπότσαρη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά

Ολλανδός τουρίστας πλήρωσε 1.200 λίρες για μια σακούλα πατατάκια και δυο ποτά

Κόσμος Χτες
Απίστευτη περιπέτεια έζησε ένας Ολλανδός τουρίστας στο Μεξικό

Μυστηριώδες βακτήριο με «μοναδικές ικανότητες» ανακαλύφθηκε στον κινεζικό διαστημικό σταθμό

Tech + Science Χτες
Το Niallia tiangongensis εμφάνισε «δομικές και λειτουργικές» διαφορές σε δύο βασικές πρωτεΐνες